GuidePedia

0
Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης

Την έντονη ανησυχία του Βατικανού για την τύχη 150.000 χριστιανών της Τουρκίας, (όπως τους υπολόγισε), εξέφρασε στην ιταλική εφημερίδα, La Stampa, εκπρόσωπος του Πάπα και την είδηση αναμετέδωσε στην Τουρκιά το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων, CİHAN. Η ανησυχία αυτή δημιουργήθηκε μόλις έγινε γνώστη η είδηση της αποφυλάκισης των πέντε Τούρκων δολοφόνων που στις 18 Απρίλιου του 2007 είχαν εισβάλει στον χριστιανικό εκδοτικό οίκο στην πόλη της Μαλάτειας, τον «Zivre Yayınevi», νοτιοανατολικά της Άγκυρας και είχαν δολοφονήσει εν ψυχρώ ένα Γερμανό υπήκοο και τρεις Τούρκους χριστιανούς δυτικού δόγματος. Η δολοφονία αυτή είχε τότε συγκλονίσει την διεθνή κοινή γνώμη και η Τουρκία αναγκάστηκε να λάβει όλα τα μέτρα για να συλλάβουν τους πέντε ενόχους και να καταδικαστούν σε πολλά χρόνια κάθειρξη. Να σημειωθεί ότι αυτός ο εκδοτικός οίκος εξέδιδε βιβλία γενικού χριστιανικού περιεχόμενου χωρίς να κάνει διάκριση μεταξύ των δογμάτων και για τον λόγο αυτό είχε πελάτες και εκ μέρους της ορθόδοξης χριστιανικής κοινότητας της Τουρκίας.
Τουρκικό δημοσίευμα

Η αποφυλάκιση των ενόχων της δολοφονίας αυτής, προκάλεσε μεγάλη αίσθηση στο Βατικανό και όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά, άρχισαν «να χτυπούν οι καμπάνες» για τους χριστιανούς της Τουρκίας, ενώ αναμένονται από εδώ και πέρα νέες διώξεις και τρομοκρατία κατά όποιας χριστιανικής δραστηριότητας και εκδήλωση χριστιανικής ταυτότητας που θα τεθεί υπό διωγμό από τις τουρκικές αρχές. Μάλιστα ενδεικτική είναι η είδηση που μεταδόθηκε και από το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων, ότι οι αποφυλακισμένοι στην έξοδο τους από τις τουρκικές φυλακές δήλωσαν με μεγάλο θράσος ότι από εδώ και πέρα οι χριστιανοί της Τουρκίας δεν θα πρέπει να… κοιμούνται ήσυχοι.
Η είδηση της απελευθέρωσης των δολοφόνων του εκδοτικού οίκου της Μαλάτειας, ξαναφέρνει στη επικαιρότητα το καυτό θέμα της θρησκευτικής ελευθερίας στην Τουρκία, για το οποίο, όπως συνήθως, κάνουν τα στραβά μάτια στην Ευρώπη που για άλλα θέματα κόπτοντας και υποκρίνονται τον υπερασπιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Εδικά το θέμα των διαφόρων χριστιανικών απόστολων στο εσωτερικό της Τουρκίας και ειδικά των προτεσταντικών και καθολικών, γιατί για ορθόδοξες ιεραποστολές ούτε λόγος να γίνεται, έχει διατυπωθεί κατά καιρούς η άποψη ότι μέσω αυτών των αποστολών οι κρυφοί ελληνορθόδοξοι χριστιανοί της σημερινής Τουρκίας βρίσκουν την ευκαιρία να διαβάσουν ελεύθερα χριστιανικά κείμενα. Χαρακτηριστικό είναι ότι πριν από λίγα χρόνια η τουρκική επιθεώρηση, Aksyon, είχε ομολογήσει ότι είχαν διανεμηθεί από το 2005 περίπου… 8 εκατομμύρια Ευαγγέλια, (İncil), σε όλη την Τουρκία από αυτές τις ιεραποστολές και μάλιστα είχαν γίνει ανάρπαστα. Χαρακτηριστικό είναι επίσης ότι σε μια πρόσφατη εκδήλωση κάποιας ιεραποστολής στην Άγκυρα, που μεταδόθηκε και από την τουρκική τηλεόραση, ενώ μοιράζονταν Ευαγγέλια στους Τούρκους που περίμεναν στην ουρά για να τα παραλάβουν, επενέβηκε κάποια τοπική ισλαμική θρησκευτική οργάνωση και άρχισε να μοιράζει Κοράνια διαλύοντας δια της βίας την άλλη ουρά των ζητούντων τα Ευαγγέλια.
Το δυσάρεστο όμως είναι ότι ενώ το Βατικανό εκφράζει την έντονη ανησυχία του για τους χριστιανούς της Τουρκίας, που μάλιστα τους υπολογίζει σε 150.000, η ελληνορθόδοξη ιεραρχία «ποιεί την νύσσα» και δεν τολμά να ενοχλήσει τους Τούρκους για την κατάφορη παραβίαση των δικαιωμάτων των χριστιανών και να κυρίως θίξει την κατάσταση εκατοντάδων χιλιάδων κρυφών ελληνορθόδοξων που με κάθε μέσο κρύβουν την αληθινή τους πίστη κάτω από ένα καταπιεστικό ισλαμικό κατεστημένο της σύγχρονης Τουρκίας. Κατά τα άλλα, οι διάφοροι τουρκολάγνοι δήμαρχοι, εδώ στην Ελλάδα, ετοιμάζονται μετά τις δημοτικές εκλογές να γεμίσουν με μιναρέδες τις πόλεις μας.
ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος

Δημοσίευση σχολίου

 
Top