GuidePedia

0


Κατά τη σχετική ψηφοφορία στην Ολομέλεια της αυστριακής Βουλής την ερχόμενη Δευτέρα 22 Απριλίου, τα κόμματα της αυστριακής αντιπολίτευσης προτίθενται να καταψηφίσουν το πακέτο διάσωσης της Κύπρου, και ανάλογες είναι οι σημερινές τοποθετήσεις τους σε δηλώσεις και ανακοινώσεις.

  Έντονη κριτική στο πακέτο διάσωσης, άσκησε ο αρχηγός του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων, Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, ισχυριζόμενος πως με αυτό δεν παρέχεται πραγματική βοήθεια, αλλά αντί αυτού τα χρήματα θα χρησιμοποιηθούν για εξυγίανση των κυπριακών τραπεζών, κάτι που θα αυξήσει το δημόσιο χρέος της Κύπρου, ενώ, ταυτόχρονα, τα μέτρα που επιβάλλονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα «πνίξουν» την οικονομία της χώρας.

  Ο κ. Στράχε προειδοποίησε πως με αυτήν την «ανεύθυνη πολιτική» η Κύπρος δεν θα μπορέσει ποτέ να αποπληρώσει τα χρέη της, ενώ, εξέφρασε «ανησυχία» γιατί θα χρειαστούν περαιτέρω πακέτα διάσωσης για την Κύπρο και πρόσθεσε ότι η Αυστρία μπορεί να «ξεγράψει» από τώρα τα 250 εκατομμύρια ευρώ που αναλογούν ως μερίδιο συμμετοχής της στο πακέτο.

  Στο ίδιο πνεύμα ήταν και οι δηλώσεις του αρχηγού του μικρότερου ακροδεξιού εθνικιστικού κόμματος, «Συνασπισμός Μέλλον της Αυστρίας» Γιόζεφ Μπούχερ, ο οποίος επέκρινε το γεγονός ότι από τη χρηματοδοτική βοήθεια θα επωφεληθούν οι τράπεζες και όχι ο λαός, και προειδοποίησε ότι η Κύπρος απειλεί να εξελιχθεί σε δεύτερη Ελλάδα, μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

  Όπως σημείωσε ο κ. Μπούχερ, ο λαός θα πληρώσει διπλά, αφενός μέσω τον δισεκατομμυρίων για στήριξη των χρεοκοπημένων τραπεζών και αφετέρου μέσω του κουρέματος των καταθέσεών του, και προειδοποίησε ότι το μοντέλο της Κύπρου απειλεί να εφαρμοστεί σε ολόκληρη την Ευρώπη.

  Από την πλευρά του Κόμματος των Πρασίνων, ο αρμόδιος για θέματα προϋπολογισμού, Βέρνερ Κόγκλερ, αιτιολογώντας την αναμενόμενη καταψήφιση του πακέτου διάσωσης της Κύπρου από το κόμμα του, κατέκρινε, μεταξύ άλλων, ότι οι μεγαλοκαταθέτες δεν έχουν συνεισφέρει επαρκώς, ότι 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ από το πακέτο διάσωσης θα χρησιμοποιηθούν για την ανακεφαλαιοποίηση των μικρών και μικρομεσαίων τραπεζών και ότι ιδιωτικοποιήσεις κάτω από τεράστια χρονική πίεση δεν αποφέρουν. Επιπλέον, επέκρινε το γεγονός πως το πακέτο διάσωσης για την Κύπρο δεν συνδέθηκε με την εισαγωγή του φόρου χρηματοπιστωτικών συναλλαγών και τόνισε ότι σε αυτό το σημείο πρέπει να ασκηθεί περισσότερη πίεση και από την Αυστρία.

  Μετά την πρώτη απόφαση της Ευρωομάδας για την Κύπρο, η αυστριακή Βουλή είχε συζητήσει τις τρέχουσες, ύστερα από επείγουσα ερώτηση του κόμματος «Συνασπισμός Μέλλον της Αυστρίας» προς την υπουργό Οικονομικών, Μαρία Φέκτερ, η οποία είχε καθησυχάσει τους καταθέτες της χώρας, χαρακτηρίζοντας ως πλήρως αναξιόπιστη την πρόκληση πανικού από το συγκεκριμένο κόμμα.

  Πριν τις αποφάσεις της Ευρωομάδας για την Κύπρο, ο αρχηγός του Κόμματος των Ελευθέρων, είχε χαρακτηρίσει «σκάνδαλο» τη διάσωση της Κύπρου και των «προβληματικών της τραπεζών» ισχυριζόμενος πως αυτές «ξεπλένουν δισεκατομμύρια βρόμικου χρήματος από εμπόριο ναρκωτικών» ενώ η χώρα επιδίδεται σε «απαράμιλλο φορολογικό ντάμπινγκ».

  Υπενθυμίζεται, ότι ο κ. Στράχε και το κόμμα του είχαν καταψηφίσει στη Βουλή όλες τις αποφάσεις που σχετίζονταν με τη συμμετοχή της Αυστρίας στους διάφορους μηχανισμούς στήριξης και διάσωσης της Ελλάδας, ενώ, είχαν εξαπολύσει πολύμηνη άθλια ανθελληνική εκστρατεία, τόσο σε δημόσιες εμφανίσει και κομματικές συγκεντρώσεις, όσο και σε καταχωρίσεις στον αυστριακό Τύπο ή σε αφίσες.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δημοσίευση σχολίου

 
Top