http://www.dogma.gr/
Μέχρι τώρα η Ριζάρειος εκκλησιαστική σχολή ήταν κυριολεκτικά ένα άβατο για τις γυναίκες. Το σχολείο που προοριζόταν για την εκπαίδευση κατά βάση μελλοντικών κληρικών δεν είχε ποτέ μαθήτριες.Η λογική ήταν απλή: «Αφού δεν μπορούν να γίνουν ιερείς, οι γυναίκες δεν έχουν λόγο να φοιτήσουν σε εκκλησιαστικό σχολείο».
Τα χρόνια πέρασαν και εφέτος, η Ριζάρειος υποδέχθηκε τις πρώτες μαθήτριες. Φυσικά δεν πρόκειται κάποια από αυτές να γίνει κληρικός.
Τις πρώτες μαθήτριες στο άβατο της Ριζαρείου γνώρισε και παρουσίασε, η εφημερίδα «Δημοκρατία» στο ρεπορτάζ του Αντώνη Μακατούνη που ακολουθεί:
Αποτέλεσε μόνιμο θέμα συζήτησης στους εκκλησιαστικούς κύκλους όλο το καλοκαίρι. Ο λόγος για την εισαγωγή μαθητριών για πρώτη φορά, έπειτα από 170 χρόνια λειτουργίας, στο Γενικό Εκκλησιαστικό Λύκειο της Ριζαρείου Σχολής, με μία απόφαση του υπουργείου Παιδείας κομβικής σημασίας για το μέλλον του ιστορικού ιδρύματος.
Πρώτη η «δημοκρατία» στις 8 Ιουνίου αποκάλυψε στο ευρύ κοινό τη μεγάλη αλλαγή (η είδηση αναπαράχθηκε έπειτα σε πολλά μέσα ενημέρωσης), προκαλώντας δημόσιες παρεμβάσεις από ορισμένους αρχιερείς της Εκκλησίας της Ελλάδος, οι οποίοι διατύπωσαν την αντίθεσή τους στη φοίτηση των γυναικών.
Ανάμεσά τους ο σεβασμιότατος μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Νικόλαος, που έχει ιδιαίτερη ευαισθησία για τη Ριζάρειο, αφού είναι απόφοιτός της, ενώ έχει συγγράψει και βιβλίο για την ιστορία της σχολής.
Το θέμα έφτασε ως τον πρωθυπουργό, έπειτα από σχετική επερώτηση που του απηύθυνε ο ανεξάρτητος βουλευτής και γενικός γραμματέας του Χριστιανοδημοκρατικού Κινήματος Νίκος Νικολόπουλος. Τελικά, η εισαγωγή μαθητριών είναι γεγονός, καθώς πολλές οικογένειες ανταποκρίθηκαν στο άνοιγμα και έσπευσαν να γράψουν τα παιδιά τους.
Να ξεκαθαρίσουμε πάντως ότι οι μαθήτριες προορίζονται μόνο για τις σπουδές, αφού δεν παρέχεται η δυνατότητα διαμονής τους στο οικοτροφείο του ιδρύματος.
Σήμερα η «δημοκρατία» παρουσιάζει τις πρώτες φωτογραφίες των νέων σπουδαστριών. Στις αντιδράσεις των εκπροσώπων της ελλαδικής Εκκλησίας αναφέρθηκε στη «δημοκρατία» ο πρόεδρος του Δ.Σ. του ιδρύματος και τέως πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Χρήστος Μασσαλάς, τονίζοντας παράλληλα τη μέριμνα (μέσω σχετικής εισήγησης) της διοίκησης για συμπληρωματική εκπαίδευση των μελλοντικών κληρικών: «Τις ανησυχίες ορισμένων ιεραρχών τις κατανοούμε και ελπίζουμε ότι στο μέλλον θα είναι συμπαραστάτες μας.
Ο τελικός στόχος είναι κοινός. Για να γίνω πιο σαφής, εδώ και χρόνια το επίπεδο του λυκείου ήταν απαράδεκτο. Οι μαθητές δεν έδειχναν κανένα ενδιαφέρον για την εκπαίδευση και η συμπεριφορά τους ήταν προβληματική. Οι νέοι που θα ακολουθήσουν τον Κλήρο πρέπει να έχουν καλή λυκειακή εκπαίδευση γιατί πάνω σ’ αυτή θα οικοδομήσουν το γνωσιακό τους οικοδόμημα.
Επιπλέον πρέπει να ζήσουν όπως όλα τα παιδιά της ηλικίας τους για να γνωρίσουν τον άνθρωπο που θα κληθούν να βοηθήσουν, ώστε να αντιμετωπίσει τις δοκιμασίες της ζωής.
Το λύκειο που οραματιζόμαστε θα έχει στόχο την υψηλής στάθμης εκπαίδευση σ’ ένα περιβάλλον που ενσωματώνει την παράδοση της ΡΕΣ και τις νουθεσίες των αδελφών Ριζάρη.
Αλλωστε, η διοίκηση του ιδρύματος έχει εισηγηθεί στο υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων τη λειτουργία μεταλυκειακής δομής για αποκλειστική συμπληρωματική εκπαίδευση των μελλοντικών κληρικών και την επανεκπαίδευση των ήδη υπηρετούντων. Η συνεργασία μας με την κεφαλή της Εκκλησίας θα είναι συνεχής για τον εμπλουτισμό της Εκκλησίας με υψηλού επιπέδου κληρικούς που έχει ανάγκη η δοκιμαζόμενη κοινωνία μας».
Για να επιτευχθεί, όμως, η πολυπόθητη αναβάθμιση του λυκείου τέθηκαν ορισμένα κριτήρια, με κυριότερο την επιλογή υποψηφίων με βαθμό απολυτηρίου γυμνασίου τουλάχιστον 15,5. Αξιοσημείωτο είναι ότι εισήχθησαν πολλοί αριστούχοι και αριστούχες.
«Η προτίμηση αριστούχων μαθητών και μαθητριών για λυκειακή εκπαίδευση στη Ριζάρειο ήταν έκπληξη. Η επιλογή τους έχει ήδη γίνει και η γενική εντύπωση που απεκόμισαν τα μέλη της επιτροπής επιλογής είναι εξαιρετική, τόσο ως προς τις μαθησιακές τους ικανότητες όσο και ως προς την ωριμότητα και το ήθος που εκπέμπουν.
Οι νέες και οι νέοι έκαναν σύμφωνα με τις προσδοκίες μας την επιλογή τους, τώρα εναπόκειται στο διδακτικό προσωπικό και στη διοίκηση του ιδρύματος να ανταποκριθούν στις δικές τους προσδοκίες» συμπληρώνει ο κ. Μασσαλάς.
«Το ήθελε πολύ η κόρη μου»
Με τον εκπληκτικό βαθμό απολυτηρίου (γυμνασίου) 19 και 12/13 επιλέχθηκε πρώτη η Γεωργία Στεργίου, με την εκπαιδευτικό βιολόγο μητέρα της κυρία Κυριακή να μας αναλύει τους λόγους που πήρε την απόφαση να στείλει την κόρη της στη Ριζάρειο:
«Πέρα από το γεγονός ότι είναι -ασυζητητί- ιστορικό σχολείο, έχει πάρα πολλά πλεονεκτήματα σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο δημόσιο σχολείο. Εχει ένα πολύ ωραίο φυσικό περιβάλλον, ενώ προσφέρει, εκτός από τις γνώσεις, πνευματικές αξίες. Επίσης θα γίνεται καλύτερα το μάθημα, αφού τα τμήματα είναι ολιγομελή.
Εχω άλλα τρία παιδιά μικρότερα, τα οποία θέλω να συνεχίσουν στη Ριζάρειο. Το σημαντικό είναι ότι ήταν θέληση και του παιδιού να πάει».
Δημοσίευση σχολίου