GuidePedia

0
cretazine.com


Ένα πανάρχαιο έθιμο, που συναντάται σε διάφορους πολιτισμούς και θρησκείες ανα τους αιώνες, αναβιώνει στο χωριό της Τυλίσου στην κρητική του εκδοχή. Όσοι έχουν συγγενείς θαμμένους στο νεκροταφείο του χωριού συναντιούνται κάθε χρόνο τη δευτέρα του Πάσχα για να τους μνημονεύσουν και να μοιραστούν μαζί τους τα γιορτινά φαγητά του Πάσχα, σε μια συνάντηση-γέφυρα μεταξύ των δύο κόσμων.

Είναι Δευτέρα του Πάσχα στην Τύλισο και από νωρίς το πρωί βλέπεις κόσμο με ταπεράκια και ταψιά στο χέρι να κατευθύνεται προς το νεκροταφείο, λίγα μέτρα έξω από τον οικισμό. Ήδη από τις 8 το πρωί πιάτα με πασχαλινούς μεζέδες απλώνονται πάνω στους τάφους, τα καντηλάκια και τα θυμιατήρια ανάβουν και η «άκρα του τάφου σιωπή» σπάει από την ξαφνική κοσμοσυρροή.
Ο παπάς του χωριού περνάει από τάφο σε τάφο κάνοντας ένα μικρό (αλλά μαζικό) μνημόσυνο και αμέσως μετά οι συγγενείς προσφέρουν φαγητό και κρασί στους τριγύρω, που με τη σειρά τους κάνουν το ίδιο. Καλτσούνια, παξιμαδάκια, κόκκινα αυγά, μέχρι και αρνί και κοκορέτσι αλλάζουν χέρια πάνω από τα μνήματα, σε γιορτινό κλίμα που νικάει τη θλίψη. 


Η πίστη στην αθανασία της ψυχής και η ανάγκη να διατηρούμε επαφή με τους προγόνους μας είναι (και ήταν) μέρος των περισσότερων πολιτισμών, και τέτοια «παράδοξα» έθιμα προφανώς δεν είναι αποκλειστικότητα της Τυλίσου. Στην Ελλάδα υπάρχει ένα παρόμοιο έθιμο στο Γηρομέρι Θεσπρωτίας, όπου τη Δευτέρα του Πάσχα οι κάτοικοι μνημονεύουν τους νεκρούς τους μετα μουσικής, παίζοντας όργανα και τραγουδώντας ανάμεσα στους τάφους.

Συμπλήρωση ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΦΟΡΑ.GR|Είναι άξιο αναφορά ότι η συνεστίαση πάνω από τάφους ιδίως αγίων και κυρίως στην εορτή τους, πραγματοποιούσαν και οι πρώτοι Χριστιανοί, πάνω στους τάφους των μαρτύρων στις κατακόμβες. Πάνω στους τάφους των αγίων πραγματοποιούνταν και η Θεία Λειτουργία( για αυτό και μέχρι σήμερα όταν θεμελιώνεται μία αγία Τράπεζα, εναποθέτουν μέσα σε αυτήν λείψανα αγίων) 


Δημοσίευση σχολίου

 
Top