GuidePedia

0


Του Πατήρ Γεώργιου Μεταλληνού, Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών(Απομαγνητοφωνημένη ομιλία)

..Η Βίωση αυτών των πραγμάτων δεν σημαίνει μία συναισθηματική προσέγγιση. Πάμε κοντά συναισθηματικά, Χριστούλη μου τι σου έκανα κ.λ.π.

 Μιλούσα με έναν καλλιτέχνη προηγουμένως στο σπίτι, με έναν άνθρωπο ισορροπημένο, λογικό και Ορθόδοξο Έλληνα, και του έλεγα ότι αυτό που μου αρέσει σε σένα είναι ότι αυτά που τραγουδάς, δεν τα τραγουδάς αλλά ψάλεις.

 Ενώ βλέπετε, το χειρότερο πράγμα αυτήν την εβδομάδα(αναφερόμενος στην Μ. Εβδομάδα) είναι να πάρουν στα χέρια τους κάποιοι καλλιτέχνες τα ιερά και τα όσια. Την υμνολογία.. Τι παθαίνει το ''Κύριε η εν πολλαίς αμαρτίες..'' Νομίζουν ότι όσο καλύτερα ηθοποιήστηκα μιλήσουμε τόσο καλύτεροι γινόμαστε. Ακούμε να λένε το πιστεύω ''εις έναν ΘΕΟ(Τονίζοντας τις λέξεις), πατέρα ΠΑΝΤΟΚΡΑΤΟΡΑ, ποιητή ΟΥΡΑΝΟΥ.. κ.λ.π.’’ Ενώ στο μοναστήρι όλοι μαζί λέμε.. ‘’Πιστεύω εις έναν Θεό, Πατέρα παντοκράτορα, ποιητή ουρανού... κ.λ.π''

Είναι μία ισορροπημένη έκφραση, και αυτό είναι η αταραξία των λογισμών, που λέει ο Ιερός Χρυσόστομος. Ενώ το άλλο δείχνει κυριαρχία μέσα μας, και πάνω μας των λογισμών του ανθρωπίνου συναισθηματισμού του θεατρικού δηλαδή τρόπου. Οπότε αυτή την εβδομάδα έχουμε το τραγούδι της πίστεως. Ψάλλουμε την πίστη μας, που είναι συγχρόνως και ζωή της εκκλησίας.

Δείτε το βίντεο..

Δημοσίευση σχολίου

 
Top