GuidePedia

0
amen.gr


του Σπύρου Παπαγεωργίου

Με αυτά τα λόγια ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης του Οικουμενικού Θρόνου, έκανε παραλληλισμό των αρετών των τριών Αγίων θυγατέρων Πίστεως, Αγάπης και Ελπίδος και της Μητέρας αυτών Αγίας Σοφίας, με τη στάση που κρατάει το Οικουμενικό Πατριαρχείο και ο Ελληνισμός της Κωνσταντινούπολης, απέναντι στους τόσους διωγμούς που υφίσταται κατά καιρούς τα έτη 1942, 1955, 1963 και 1974. 

"Έίμαστε ακόμα εδώ γιατί έχουμε την Σοφία του Θεού, έχουμε την πίστη που φλογίζει ακόμα την καρδιά μας. Έχουμε εγκαταλειφθεί εντελώς στα χέρια του Θεού. Και ελπίζουμε, εκεί που μας κατεβάζουν στον Άδη, πως θα μας ανεβάσουν κάποτε στην Ανάσταση. Όμως έχουμε απέραντη για τους ανθρώπους. Γι αυτό υπάρχουμε ακόμα."

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Προικοννήσου Ιωσήφ, χοροστάτησε στον Πανηγυρικό Εσπερινό στο Ναό της Αγίας Σοφίας και των Αγίων θυγατέρων αυτής, Πίστεως, Ελπίδος και Αγάπης, στο Πατριαρχικό Καθίδρυμα Ανθούσας Αττικής και στο θείο κήρυγμά του, έκανε εκτενή αναφορά στις αρετών που διέθεταν. "Η Αγία Σοφία και οι κόρες της, τα διέθεταν όλα. Ήταν και σοφές και πιστές και ελπιδοφόρες και γεμάτες αγάπη για τον Θεό και τον άνθρωπο, γι αυτό και αξιώθηκαν να λάβουν το λαμπρό στέφανο του μαρτυρίου. Η λέξη Σοφία αποκλείει τα λάθη, την ανοησία και την αμαρτία. "Αρχή σοφίας, φόβος Κυρίου". Σημαίνει ότι υπολογίζω τον Θεό και υπακούω στο θέλημά Του. Και αγωνίζομαι να είμαι πιστός στο θέλημα του Θεού. Πίστη σημαίνει εμπιστοσύνη στο Θεό. Ότι είναι διαρκώς εδώ για μένα και δε με ξέχασε, έτοιμος πάλι να θυσιασθεί στον Γολγοθά. Πίστη σημαίνει συνεργασία με τον Θεό. Μείζονα όμως όλων των αρετών είναι η Αγάπη."

Την οργάνωση και ετοιμασία της Πανηγύρεως είχε ο υπεύθυνος ιερέας του Οικουμενικού Πατριαρχείου Αρχιμανδρίτης Κύριλλος Συκής. Ακολούθησε λιτάνευση της εικόνος με τη συνοδεία της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Δήμου Ανθούσης.

Ο Σεβασμιώτατος, προ της απόλυσης μετέφερε τις ευχές του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου, ενώ δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει και τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μεσογαίας & Λαυρεωτικής Νικόλαο για την αδελφική του αγάπη και το ενδιαφέρον του για την Μητέρα Εκκλησία. 


Στο Ναό εκτίθεται προς προσκύνηση τεμάχιο λειψάνου της Αγίας Ελπίδος.


Δημοσίευση σχολίου

 
Top