GuidePedia

0
xristianos.gr
Εικόνα

Από την πρώτη Αυγούστου χιλιάδες προσκυνητές κατακλύζουν το νησί (Τήνος) και με κατάνυξη παρακολουθούν τις Παρακλήσεις μέχρι τις 13 Αυγούστου που γίνεται η τελευταία μεγάλη Παράκληση στο προαύλιο του Ιερού Ναού. Την παραμονή της γιορτής το θέαμα της αυλής του Ναού, των αποβαθρών του λιμανιού και των δύο μεγάλων δρόμων που οδηγούν στην εκκλησία της Μεγαλόχαρης είναι απερίγραπτο.

Κατάφορτα τα πλοία φτάνουν στην Τήνο. Όλο το νησί στολισμένο υποδέχεται τους επισκέπτες του και μεταβάλλεται σε έναν απέραντο ξενώνα. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι έρχονται να φέρουν ένα τάμα, να κάνουν μια παράκληση, να ζητήσουν τη Χάρη Της ή να πουν ένα «ευχαριστώ» στη Μεγαλόχαρη για κάποια ευεργεσία Της. Έρχονται συνοδεύοντας τους αρρώστους συγγενείς τους και πονεμένοι ανεβαίνουν γονατιστοί ή σέρνοντας τον ανηφορικό δρόμο κουβαλώντας πολλές φορές στην πλάτη τους το παιδί τους που έγινε ή προσμένουν να γίνει καλά. Και όλοι μαζί περιμένουν το θαύμα.

Πολλές φορές η Χάρη Της ξαναδίνει το φώς, την ακοή, την ομιλία την υγεία. Άπειρα τα θαύματα που φαίνονται και απερίγραπτα όσα δεν φαίνονται, όσα δεν γράφονται. Εκείνοι που είχαν την Τιμή και την Χαρά να σταθούν δίπλα στην Εικόνα της Μεγαλόχαρης αυτοί μόνο μπορούν να πουν πόσα «ευχαριστώ» ψιθυρίζουν αμέτρητα χείλη προσκυνώντας Την.

Την παραμονή της μεγάλης γιορτής έρχονται οι εκπρόσωποι της Κυβέρνησης, οι επίσημοι, και τα στρατιωτικά αγήματα που θα αποδώσουν τιμές. Το βράδυ τελείται Μεγάλος Αρχιερατικός Εσπερινός και στη συνέχεια Παράκληση και θεία λειτουργία και μεταδίδεται η Θεία Μετάληψη στις χιλιάδες των προσκυνητών οι οποίοι υπομονετικά περιμένουν στην ουρά για πολλές ώρες για να προσκυνήσουν την Χάρη Της.

Το πρωί της Εορτής γίνεται Αρχιερατική Λειτουργία στο Ναό της Μεγαλόχαρης. Κατά την διάρκεια της Λειτουργίας, ο εκπρόσωπος της Κυβέρνησης, ο αρχηγός του Ναυτικού και οι άλλοι επίσημοι επιβαίνουν σε τορπιλάκατο του Πολεμικού Ναυτικού και ρίχνουν στεφάνια στον υγρό τάφο του πολεμικού μας πλοίου «ΕΛΛΗ» που τορπιλίστηκε άνανδρα έξω από το λιμάνι της Τήνου στις 15 Αυγούστου του 1940. Μετά το πέρας της Λειτουργίας ακολουθεί η μεγαλοπρεπής λιτάνευση της Αγίας Εικόνας. Το κουβούκλιο πάνω στο οποίο βρίσκεται η Εικόνα το σηκώνουν τιμής ένεκεν άνδρες του Πολεμικού Ναυτικού ενώ τιμητικά αγήματα από όλα τα όπλα και σώματα ασφαλείας το περιστοιχίζουν. Ακολουθούν οι Αρχιερείς και οι επίσημοι. Μια ατελείωτη σειρά πιστών, από τον Ναό μέχρι την παραλία περιμένουν με υπομονή αλλά και με λαχτάρα μέσα στο καυτό, μεσημεριανό, αυγουστιάτικο ήλιο να περάσει από πάνω τους η Χάρη Της. Είναι μια συγκλονιστική στιγμή στη ζωή κάθε πιστού που στήριξε στη Μάνα του Θεού τις ελπίδες του.



Έκδοση Πανελλήνιου Ιερού Ιδρύματος,
Ευαγγελίστριας Τήνου

Δημοσίευση σχολίου

 
Top