GuidePedia

0
Παλαιστίνιοι Χριστιανοί: Ποιοι είναι αυτοί;

frpanayiotis-dsc_1563001-small1Του Πρωτοπρεσβύτερου Παναγιώτη Παπαγεωργίου, 

Παλαιστίνιοι Χριστιανοί: Ποιοι είναι αυτοί;

Ποιοι είναι οι Παλαιστίνιοι; Είναι όλοι μουσουλμάνοι; Είναι όλοι βίαιο; Γιατί όλοι μιλούν αραβικά;

Αυτές είναι οι ερωτήσεις που θέλω να θίξω σήμερα, όπως τα μέσα μαζικής ενημέρωσης μεταδίδουν τη σύγκρουση, τη βία και την αιματοχυσία που λαμβάνουν χώρα στους Αγίους Τόπους.

Δεδομένου ότι η βία μεταξύ των Ισραηλινών και των Μουσουλμάνων της Γάζας κλιμακώνεται και πάλι, εδώ είναι μερικές σκέψεις για τους ξεχασμένους Χριστιανούς των Αγίων Τόπων που προκλήθηκαν από «πρόσφατα Προσκυνήματα και συνομιλίες":

Κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Πάπα Francis και του Οικουμενικού Πατριάρχη στην Αγία Γη, σε μια ιδιωτική συνομιλία συλληφθεί από τα μέσα ενημέρωσης, οτι ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου έκανε ένα σχόλιο για τον Πάπα ότι «ο Ιησούς μίλησε επίσης εβραϊκά". Ο Πάπας ανταπέδωσαν τα πυρά "Αραμαϊκά». Ο Νετανιάχου απάντησε: "εβραϊκά και αραμαϊκά». Η πολιτική σημασία της ανταλλαγής αυτής έγκειται στην προσπάθεια των Ισραηλινών να παρουσιαστούν ως οι νόμιμοι ιδιοκτήτες των Αγίων Τόπων. Ο Νετανιάχου ήθελε να τονίσει ότι η Εβραϊκή ειπώθηκε εκεί, ακόμη και από τον Ιησού, ο οποίος ήταν Εβραίος, ως εκ τούτου, οι Άγιοι Τόποι ανήκουν στους Εβραίους. Οι Εβραίοι, με άλλα λόγια, ήταν πρώτα εδώ πριν από τους άλλους, εξ ου και η Αγία Γη ανήκει σε αυτούς. Υπάρχει ένα σοβαρό πρόβλημα, όμως, με τον ισραηλινό αίτημα, το οποίο αγνοήθηκε και ποτέ δεν επεξηγήθηκε σαφώς από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης (ή ακόμα και από τους σύγχρονους ιστορικούς), καθώς συνεχίζουν να αναφέρονται στους κατοίκους των Αγίων Τόπων ως «Παλαιστίνιοι» χωρίς διάκριση μεταξύ Χριστιανών και Μουσουλμάνων, και καμία ιστορική αναφορά για την προέλευση αυτών των δύο ομάδων. 

Στις ειδήσεις ακούμε συνεχώς για την πολιτική και στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ των Ισραηλινών και των παλαιστινιακών μουσουλμάνων. Κατά συνέπεια, οι περισσότεροι Αμερικάνοι σήμερα συσχετίζουν με τους Παλαιστίνους Μουσουλμάνους και την τρομοκρατία, όπως αυτή η σύγκρουση φουντώνη από καιρό σε καιρό. Σε αυτήν την πολιτική και στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ των Ισραηλινών Εβραίων και των Παλαιστινίων Μουσουλμάνων τα δεινά των Παλαιστινίων Χριστιανών έχουν εντελώς ξεχαστεί. Επιπλέον, υπάρχει ένα σοβαρό ελάττωμα στην επισήμανση των Χριστιανών στους Αγίους Τόπους (καθώς και στο Λίβανο και στην Συρία) ως «Άραβες Χριστιανούς". Κάθε σοβαρός ιστορικός μπορεί να επιβεβαιώσει γρήγορα ότι οι Άραβες που κατέκτησαν τα εδάφη στον έβδομο αιώνα δεν αγκαλιάσει τον Χριστιανισμό! 

Έτσι, ποιοι είναι αυτοί οι Παλαιστίνιοι αραβόφωνες χριστιανοί; Μήπως ήρθα σε αυτή τη γη μετά την αραβική κατάκτηση ή ήταν ίσως ήδη στους Αγίους Τόπους, όταν ήρθαν οι Άραβες; Και πάλι, κάθε σοβαρός μελετητής της ιστορίας είναι σε θέση γρήγορα να σας πει ότι αυτοί οι αραβόφωνες Παλαιστίνιοι Χριστιανοί όχι μόνο δεν είναι Άραβες, αλλά είναι οι αυτόχθονες κάτοικοι των Αγίων Τόπων, που έχουν τις ρίζες τους στον Ιουδαϊσμό του πρώτου αιώνα και την Πρώιμη Εκκλησία και πλήρως εκχριστιανίστηκαν στους αιώνες μετά την καταστροφή της Ιερουσαλήμ (και την τελική εκδίωξη των Εβραίων από την περιοχή αυτή από τους Ρωμαίους το 135 μ.Χ.), και κυρίως μετά την επίσκεψη της Αγίας Ελένης και τη δημιουργία εκατοντάδων εκκλησιών και πολυάριθμα μοναστήρια τον τέταρτο αιώνα.

 Με άλλα λόγια, ο λαός της Παλαιστίνης ήταν ως επί το πλείστον χριστιανοί, όταν οι Άραβες έφτασαν στον έβδομο αιώνα. Θα είναι εύκολο να δείξουμε, επίσης, ότι όχι μόνο Αραμαϊκά (και εβραϊκά ), αλλά και η ελληνική ειπώθηκε στα περισσότερα μέρη των Αγίων Τόπων από την Ελληνιστική περίοδο μέχρι την αραβική εισβολή.

 Σημείο μου είναι ότι η σύγχρονη Εβραίοι μπορεί δικαίως υποστηρίζουν τους Αγίους Τόπους ως προγονικό σπίτι τους, αλλά οι ιθαγενείς χριστιανοί στους Αγίους Τόπους ήταν εκεί συνεχώς και αδιάλειπτα και έχουν τις ρίζες τους βαθιά σε εκείνο το έδαφος, τουλάχιστον τόσο βαθιά και όποιος ισχυρίζεται ότι είναι Εβραίος σήμερα. 

Το οφείλουμε σε αυτό το εκατομμύριο και ένα μισό έχει ξεχάσει ότι οι Χριστιανοί που κράτησαν ψηλά την Χριστιανική Πίστη περάσαν τόσες πολλές αντιξοότητες να σταθεί γι 'αυτούς, και οι οποίοι  είναι τα μεγαλύτερα θύματα της ανίερης, αιματηρή σύγκρουση μεταξύ των Εβραίων και των Μουσουλμάνων στους Αγίους Τόπους.

Το Άρθρο είναι από 
pravmir.com.
Μετάφραση άρθρου Γιώργος Χαρίτος |olasthnforaa.blogspot.gr


Δημοσίευση σχολίου

 
Top