GuidePedia

0
agioritikovima
Τι είπε ο Πατριάρχης Κύριλλος για το Άγιον Όρος, τα μοναστήρια και τους Ρώσους μοναχούς


Συνάντηση του Πατριάρχη Κυρίλλου με τους συμπατριώτες που ζουν στην Κωνσταντινούπολη και με ιδιαίτερες αναφορές στο Άγιον Όρος 


Στις 8 Μαρτίου 2014 ο Πατριάρχης Μόσχας και πασών των Ρωσιών Κύριλλος , στο περιθώριο της Σύναξης των Προκαθημένων και των εκπροσώπων των Τοπικών Ορθοδόξων Εκκλησιών , συναντήθηκε με τους συμπατριώτες που ζουν στην Πόλη . Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης ο Πρέσβης της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Τουρκία A.Γ.Καρλοβ και ο Ρώσος Γενικός Πρόξενος στην Κωνσταντινούπολη Α.Β.Ερχοβ.


Απευθυνόμενος στο ακροατήριο ο Προκαθήμενος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας δήλωσε: 


"Εντιμοτατε κ. Πρέσβη , αγαπητοί αδελφοί και αδελφές !

Χαίρομαι που έχω την θαυμάσια ευκαιρία να συναντηθω με εκπροσώπους της ρωσικής κοινότητας στην Κωνσταντινούπολη. Εσεις καλύτερα από μενα ξέρετε πώς αλλάζουν τα πράγματα σε αυτή την πόλη , διότι αυξανεται ο αριθμός των ανθρώπων μας που διαμένει προσωρινά ή μόνιμα εδώ. Αυτή η τάση παρατηρείται σε όλη την Τουρκία, αλλά για εμάς , φυσικά, το πιο σημαντικό ζήτημα ειναι η οργανώμενη πνευματική σας ζωή .

Η Πόλη έχει πολλα προαύλια των μοναστηριών του Αγίου Όρους , που ήταν Ρώσικα , αλλά δεν εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του Πατριαρχείου Μόσχας. Τώρα εμεινε μονο μια ρωσική αυλή του μοναστήριου του Αγιου Παντελεήμονα .

Εκτος αυτου , όπως γνωρίζετε, εν ευθέτω χρόνω θα εγκαινιάσουμε το ναο της πρεσβευτικης εξοχικής κατοικίαs στο Büyük Dere. Αυτό είναι επίσης ένα μέρος όπου ελπίζω ότι θα είναι δυνατό να συγκεντρωθούμε για προσευχή.

Θα ήθελα να ακούσω από εσάς τι συμβαίνει στη ζωή σας , ποια προβλήματα υπάρχουν . "

Οι εκπρόσωποι της Ρωσικής Διασποράς διηγηθηκαν στον Πατριάρχη Κύριλλο για την τύχη των αγροικιών του Αγιου Όρους , οι οποίεs ανήκαν κατα τον ΧΧ αιώνα στους Ρωσουs, και στη συνέχεια, λόγω της τρέχουσας πολιτικής κατάστασης , έγιναν ελληνικα . Σήμερα η εκκλησια του Προφήτου Ηλία απειλείται με πώληση και καταστροφή, παρόμοια κατάσταση αντιμετωπιζει το προαύλειο του Αγίου Ανδρέα. Ρώσοι πιστοί δεν μπορούν να προσωρήσουν ούτε σε μια επισκευή , επειδή δεν παίρνουν άδεια .

Συνεχίζοντας τη συζήτηση για την τύχη των αγίων τοπων, οι οποίοι εκείνα τα χρονια είχαν κτισθεί με πολυ μεράκι ,με τις ανησυχίες και τη φροντίδα του ορθοδόξου ρωσικού λαού, η Αυτού Αγιότητα Πατριάρχης Κύριλλος μοιράστηκε την ιστορία του πνευματικού του πατέρα του Μητροπολίτη Νικόδημος ( Rotov ) για την επίσκεψη στο μοναστήρι του Αγίου Ανδρέα το 1959 , που τότε ήταν η μεγαλύτερη ρωσική μονή στο Άγιον Όρος. 

Ο Σεβασμιωτατος Νικόδημος ήταν o πρώτos εδώ και δεκαετίες Ρώσος ιερέαs που κατάφερe να έρθει στο Άγιο Όρος . Διαμένοντας σε αυτό το μοναστήρι ο ηλικιωμένος Ρώσος μοναχός ανησυχούσε για την τύχη των αποθηκευμένων εδώ και αιώνες κειμηλιων, άμφιων,που ηταν δωρεά της αυτοκρατορικής οικογένειας . Μετά το θάνατό του το σύνολο των κειμηλιων του μοναστηριού απομακρύνθηκε .

«Τώρα , με τη χάρη του Θεού αυτό το κελί ανακαινιζεται απο το την ιερα μονη Βατοπαιδίου στην οποία ανήκει - δήλωσε η Αυτού Αγιότητα . - Επισκεφθηκα τη Σκήτη του Αγίου Ανδρέα , όπου η πλειοψηφία ειναι Έλληνες μοναχοί , οι Ρώσοι ειναι ελαχιστοι . Η ανακαίνιση της Σκήτης δεν προχωρα τοσο γρήγορα όσο θα θέλαμε , αλλά κανένα δικαίωμα σε αυτό δεν έχουμε . Στη σκητη του Αγίου Ανδρεα και στη Σκήτη του Προφήτου Ηλία (ανήκει στο μοναστήρι του Παντοκράτορα ) ζούσαν Ρώσοι μοναχοί , συμπληρωνόταν με Ρωσουs, Ρώσoi το φυλαγαν . Αλλά νομικά , αυτά τα μοναστήρια ειναι μέρος των ελληνικών μοναστηριών " Ωστόσο , επέστησε την προσοχή στους συνομιλητές ότι ένας σημαντικός παράγοντας για την περαιτέρω ανάπτυξη των μοναστηριών ειναι οτι πρεπει να γίνει η ιστορική σύνδεση αυτών των μοναστηριών και αγροικιών με τη Ρωσία , με τη Ρωσική Εκκλησία και ρωσικο πολιτισμό ,κληρονομιά του οποίου είναι υπήκοοι .

Εκπρόσωποι των συμπατριωτών του έδειξαν το ενδιαφέρον τους για τη διατήρηση και την αποκατάσταση των κτιρίων των αγροικίων . Συζήτηθηκε επίσης η πρωτοβουλία του ανοίγματος της ρωσικής σχολής στην Κωνσταντινούπολη . " Η διασπορά μας ενεργά ανάπτυσσεται , μιλάμε για χιλιάδες παιδιά - είπε ο Πατριάρχης . - Αυτή τη στιγμή συζητάμε  πως θα έπρεπε να είναι ένα τέτοιο σχολείο» .

Στη συνάντηση τέθηκε επίσης το ζήτημα της ανάγκης του ποιμαντικού έργου για τους Ρωσους που έρχονται στην Τουρκία . " Πρέπει να στηρίξουμε τους νέους ανθρώπους που έρχονται εδώ , να τους καθοδηγησουμε και να τους υποστήριξoυμε στο θέμα της πίστης", - δήλωσαν οι εκπρόσωποι της διασποράs στον Προκαθήμενο της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας .

Κάθε συμμετέχων έλαβε από τον Πατριάρχη Κύριλλο ως αναμνηστικό δώρο την εικόνα της Μητέρας του Θεού Του Καζάν





Φωτογραφίες: Υπηρεσία Τύπου του Πατριάρχη Μόσχας και πασών των Ρωσιών

alt

alt

alt

Δημοσίευση σχολίου

 
Top