GuidePedia

0
http://www.agioritikovima.gr/
1Αποτροπιασμός μετά τις αποκαλύψεις για τον π. Ποιμένα. Η εκκλησία δεν επιτρέπεται να σιωπά

Του Δημήτρη Ριζούλη
(από το ένθετο της δημοκρατίας για την ορθοδοξία)


Αποτροπιασμό και θλίψη προκαλούν οι αποκαλύψεις για τον π. Ποιμένα της λεγόμενης «Μονής Μυρελαίου» Αττικής που έγινε γνωστός από την  εκπομπή «Κάτι ψήνεται» του τηλεοπτικού σταθμού ALPHA. Την απαράδεκτη συμπεριφορά του ακολούθησε κύμα αποκαλύψεων για τον βίο και την πολιτεία του με αποκορύφωνα βίντεο (που παρουσίασε η Espresso) πορνογραφικού - ομοφυλοφυλικού περιεχομένου στο οποία φέρεται να πρωταγωνιστεί! 
Όλα άρχισαν όταν ο συγκεκριμένος ρασοφόρος υποδέχτηκε συμμετέχοντες  εκπομπής, προκειμένου να τους μαγειρέψει, γιατί, όπως δήλωσε, «η μόνη απόλαυση του μοναχού είναι το φαγητό»!

Η εκπομπή εξελίχθηκε σε ρεσιτάλ φαιδρότητας, με τον «μοναχό» να τραγουδάει «Αν είναι να κολαστώ», «Κάνε στην άκρη να περάσω, απόψε θα σε ξεπεράσω» κ.ά., να χρησιμοποιεί απαράδεκτες εκφράσεις για κληρικό και να συμπεριφέρεται με τρόπο που γελοιοποιεί το μοναχικό σχήμα.

Μαζί του εμφανίστηκε η (γνωστή από εκπομπές-τηλεσκουπίδια) τραγουδίστρια Εφη Θώδη, που του τραγούδησε «Δεν σου κάνω τον άγιο» (!) και η ηθοποιός Μαίρη Χρονοπούλου (την οποία ο π. Ποιμένας έχει φροντίσει να «υιοθετήσει» και να την εμφανίζει ως «διαφήμιση» της δράσης του).

Παρά τις έντονες διαμαρτυρίες που προκάλεσε η παρουσία του π. Ποιμένα στην εκπομπή, καμιά επίσημη αντίδραση δεν υπήρξε από την πλευρά της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Αληθεύει ότι ο π. Ποιμένας ανήκει σε Μητρόπολη της Ελλαδικής Εκκλησίας (στη Θεσσαλία); Και αν ναι , ποιος πρέπει να τον ελέγξει; Θα μείνει ατιμώρητος;

Ποιος είναι όμως ο π. Ποιμένας και το «μοναστήρι» του; Σύμφωνα με παλαιότερη εγκύκλιο της Μητρόπολης Μεσογαίας, στα όρια της οποίας βρίσκεται η «Μονή Μυρελαίου», ο συγκεκριμένος  ουσιαστικά αυτοαποκαλείται   «μοναχός».

Η εγκύκλιος της Μητρόπολης Μεσογαίας αναφέρει: «Δύο ψευτοϊερομόναχοι, χωρίς την ευλογία μας, δραστηριοποιούνται παραπλανητικά στην περιοχή μας, με τα ονόματα Ποιμένας και Γελάσιος. Οι δύο αυτοί κληρικοί, που μάλιστα συχνά φορούν και χρωματιστά ρώσικα σκουφιά, είναι Ελληνες και ισχυρίζονται ότι ανήκουν σε κάποια εκκλησία της Ουκρανίας, η οποία, καθώς γνωρίζουμε, είναι σχισματική. Θα ήθελα να σας ενημερώσω υπεύθυνα και να καλέσω όλους σας να αποφύγετε κάθε επικοινωνία μαζί τους για το καλό της ψυχής σας. Αν σε ένα κακόφημο κέντρο κινδυνεύει η ηθική μας, σε τέτοια κέντρα πλάνης κινδυνεύει η πίστη μας και μολύνεται η σχέση μας με τον Χριστό και την Εκκλησία Του. Οπως η Ουνία διατηρώντας τα εξωτερικά σχήματα αποτελεί “δούρειο ίππο” κατά της πίστεώς μας, κατά ανάλογο τρόπο και η Μονή Μυρελαίου με τους ρασοφόρους της είναι πραγματικός “λύκος με ένδυμα προβάτου”».

Πάντως και το επιχείρημα ότι η Μονή ανήκει στον αυτοανακηρυχθέντα Πατριάρχη, σχισματικό μητροπολίτη Κιέβου Φιλάρετο, διαψεύδεται. Η αποκαλούμενη «εξαρχία» του στην Ελλάδα αναφέρει: «Προς λύση κάθε παρεξηγήσεως θα θέλαμε να ενημερώσουμε ότι η Ιερά Μονή Παναγίας Μυρελαίου, υπό του καθηγουμένου της π. Ποιμένος και οι μετ' αυτού κληρικοί, ΟΥΔΕΜΙΑ σχέσιν έχουσιν με το Πατριαρχείο Κιέβου Ρους και πάσης Ουκρανίας υπό του Αγιοτάτου Πατριάρχου κ.κ. Φιλαρέτου». Οπότε, ούτε εκεί ανήκει η εν λόγω αδελφότητα!

Στην ιστοσελίδα της μονής αναφέρεται γενικά ότι «βρίσκεται εις κοινωνίαν με Ρώσους της διασποράς» χωρίς κάτι πιο συγκεκριμένο, οπότε επιβάλλεται να τοποθετηθεί για το θέμα και το Πατριαρχείο Μόσχας.

Ομως το βασικό ερώτημα είναι τι κάνουν για όλα αυτά η επίσημη Ελλαδική Εκκλησία αλλά και η Πολιτεία. Είναι δυνατόν ο καθένας να δηλώνει «μοναχός», να χτίζει «ιερές μονές», να προσελκύει πιστούς (και ορισμένους «επωνύμους») και κανείς να μην αντιδρά; Δεν θα έπρεπε μετά την παρέμβαση της Μητρόπολης Μεσογαίας να έχει παρέμβει η Ιερά Σύνοδος; Ειδικά από τη στιγμή που ο συγκεκριμένος «μοναχός» βγαίνει στην τηλεόραση, είναι απαραίτητο να ξεκαθαριστεί ότι τέτοια πρόσωπα δεν εκφράζουν την ορθοδοξία. Σε τελική ανάλυση, οι πιστοί επιβάλλεται να προστατευτούν (εάν και εφόσον υπάρχει κάτι παράνομο) και να ξέρουν ποιο  είναι πραγματικό  Μοναστήρι και ποιο όχι! Πρέπει να απαντηθεί άμεσα ποιος τον χειροτόνησε, αν πέρασε (όπως γράφτηκε) από την Εκκλησία της Κρήτης και που πρέπει να λογοδοτήσει. Σε τέτοιες περιπτώσεις δεν ταιριάζει η σιωπή διότι μπορεί να θεωρηθεί από ορισμένους ως συνενοχή!


«Κάνει πλάκα με τα Θεία»

Το θλιβερότερο όλων είναι ότι η εν λόγω εκπομπή σημείωσε ρεκόρ τηλεθέασης με 32% καταποντίζοντας τα δελτία ειδήσεων που μεταδίδονταν στα άλλα κανάλια την ίδια ώρα. Πάντως, ορισμένα πρόσωπα της τηλεόρασης εξέφρασαν (προς τιμήν τους) σοβαρές ενστάσεις για την εκπομπή. Χαρακτηριστικότερα, αυτά που είπε ο παρουσιαστής Γιώργος Λιάγκας: «Δεν έπρεπε η παραγωγή του Alpha να κάνει αυτήν την εκπομπή. Ξεφτιλίζει τους μοναχούς. Κάνει πλάκα με τα Θεία και τη θρησκεία. Με ενοχλεί πάρα πολύ που ξεφτιλίζει τον ιερομοναχισμό». Με ενδιαφέρον αναμένουμε την επίσημη αντίδραση για την υπόθεση που αναμφίβολα σκανδάλισε χιλιάδες πιστούς. 

Δημοσίευση σχολίου

 
Top