GuidePedia

0
1
Το Ιερό Μνημόσυνο των Μακαριστών προκατόχων Μητροπολιτών Θεσσαλονίκης  

Με την συμπλήρωση 10 ετών από την εκδημία του μακαριστού Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κυρού ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΟΣ του Β’, την Κυριακή 14 Ιουλίου, στον ιερό Ναό του πολιούχου μας αγίου Δημητρίου, η τοπική μας Εκκλησία, όπως ήδη είχε ανακοινωθή, ετίμησε τους αειμνήστους αρχιερείς, τον από Θεσσαλονίκης Οικουμενικόν Πατριάρχην ΙΩΑΚΕΙΜ τον Γ’, και τους Μητροπολίτες Θεσσαλονίκης, ΓΕΝΝΑΔΙΟΝ, ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΑ, ΛΕΩΝΙΔΑΝ & ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΑ τον Β’.
Στις 7.30,  το πρωί, στον ιερό Ναό του αγίου Δημητρίου, ετελέσθη η ακολουθία του αναστασίμου Όρθρου, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής & Ρεντίνης κ. Ιωάννου.

Στη συνέχεια επηκολούθησε η αρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Παναγιωτάτου Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κ. Ανθίμου, και συλλειτουργούντων των Σεβ. Μητροπολιτών Μιλήτου κ. Αποστόλου & Λαγκαδά κ. Ιωάννου.

Ο κ. Άνθιμος κατά την ώρα του θείου κηρύγματος ωμίλησε καταλλήλως και εποικοδομητικώς και ανέλυσε το νόημα της ωρισμένης για την εορτή των αγίων Πατέρων της εν Χαλκηδόνι Δ’ αγίας Οικουμενικής Συνόδου περικοπής του αγίου ευαγγελιστού Ματθαίου. Ακολούθως, ο Παναγιώτατος ανεφέρθη χαρακτηριστικώς στις εξελίξεις για το Σκοπιανό θέμα και ότι η Μακεδονία είναι μία και ελληνική.Ειδικώτερα εσχολίασε τις ειδήσεις σύμφωνα με τις οποίες φέρεται ότι ο κ. Νίμιτς έχει επιλέξει ως πρόταση για το κράτος των Σκοπίων «Δημοκρατία της άνω Μακεδονίας». Την πρόταση αυτή, είπε ο Μητροπολίτης, με το αίσθημα του έλληνα πολίτη έναντι αυτού του προβλήματος, το απορρίπτει ο ελληνικός, διότι είναι καθαρή νόθευση της ιστορίας, το δε όνομα «Μακεδονία» θα γίνη αιτία μεγάλων συγκρούσεων μεταξύ των δύο κρατών. Εσημείωσε μάλιστα ότι εάν οι Σκοπιανοί μπορούν να αποδείξουν ότι είναι Μακεδόνες, αυτό σημαίνει ότι είναι και Έλληνες.

Εφ’ όσον λοιπόν, το επιθυμούν τόσο να είναι Έλληνες, τότε ας ονομάσουν το κράτος τους «Μακεδονική Δημοκρατία της Ελλάδος».

Επίσης ανεφέρθη στο επίμαχο θέμα της προσπαθείας κάποιων για την κατάργηση της αργίας της Κυριακής, γεγονός που θα είναι μεγάλο πλήγμα στις παραδόσεις και στους θεσμούς της Ορθοδόξου Χριστιανικής Ελλάδος, εφ’ όσον εφαρμοσθή. Συνεπλήρωσε δε ότι μερικοί Μητροπολίτες ζητούν έκτακτη σύγκλιση της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος για να αντιμετωπισθή το σοβαρό αυτό ζητημα.

Προ της απολύσεως της Θείας Λειτουργίας , ο οικείος Ποιμενάρχης μας, ανεφέρθη στη συμπλήρωση 10 ετών από την εκδημία του μακαριστού προκατόχου του Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κυρού Παντελεήμονος του Β’, και ετέλεσε μαζύ με τους Σεβ. Μητροπολίτες Μιλήτου κ. Απόστολο και Λαγκαδά κ. Ιωάννη μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των αοιδίμων προκατόχων του αρχιερέων ΙΩΑΚΕΙΜ του Γ’, του από Θεσσαλονίκης Οικουμενικού Πατριάρχου, και των μακαριστών μητροπολιτών Θεσσαλονίκης ΓΕΝΝΑΔΙΟΥ, ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΟΣ, ΛΕΩΝΙΔΟΥ & ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΟΣ του Β’. Με την ευκαιρία των 10 ετών από την εκδημία του Θεσσαλονίκης Παντελεήμονος του Β’, ο Σεβ. Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής & Ρεντίνης κ. Ιωάννης εξέδωσε τιμητικό τόμο για τον μακαριστό Μητροπολίτη με θέμα «Διήλθε διακονών Χριστού το γεώργιον».

Στη Θεία Λειτουργία και το ιερό Μνημόσυνο συμμετείχαν 16 πρεσβύτεροι και διάκονοι της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης και της Ιεράς Μητροπόλεως Λαγκαδά. Επίσης τους βυζαντινούς ύμνους έψαλε με αρίστη εκτέλεση ο βυζαντινός χορός του ιερού Ναού του αγίου Δημητρίου, υπό την διεύθυνση του άρχοντος πρωτοψάλτου κ. Βασιλείου Σπυριδοπούλου.


1
1
1

Δημοσίευση σχολίου

 
Top