GuidePedia

0
1
Του Μανώλη Κείου 

Περισσότερες από εκατό χριστιανικές οικογένειες έχουν εγκαταλείψει το Ελ Αρίς στην περιοχή του Σινά αφού δέχθηκαν απειλές θανάτου από ισλαμικές ομάδες μετά την πτώση του Mohamed Morsi.

Στις 6 Ιουλίου, ένας 39χρονος ιερέας,ο  π. Μηνάς Haroan Abboud, σκοτώθηκε. Στις 11 Ιουλίου, το σώμα ενός άλλου Χριστιανού, ενός εμπόρου από το Sheikh Zowayd, βρέθηκε αποκεφαλισμένο. Είχε απαχθεί λίγες ημέρες πριν.

Επί του παρόντος, στις κοπτικές εκκλησίες στο βόρειο Σινά έχουν ακυρωθεί όλες οι υπηρεσίες και οι συνεδριάσεις, εκτός από μια συνέλευση την Παρασκευή. Δεν έχουν μείνει Χριστιανοί στις πόλεις Ράφα και Sheikh Zowayd.
Η Χερσόνησος του Σινά ήταν πάντα ένα σπίτι για ισλαμιστικές ομάδες, πολλές από τις οποίες συνδέονται με τη Χαμάς στη Γάζα. Για δεκαετίες, αγωνίστηκαν εναντίον του αιγυπτιακού στρατού, καθώς προσπαθούσαν να σταματήσουν τις προμήθειες όπλων και το λαθρεμπόριο στη Λωρίδα της Γάζας. Με το καθεστώς Morsi και την Αδελφότητα, ο στρατός είχε μειωμένη πίεση πάνω τους, αλλά τώρα ο στρατός επέστρεψε δυναμικά μετά την πτώση του διαδόχου του Χόσνι Μουμπάρακ.

Σε λίγες μέρες από την απομάκρυνση Morsi, η περιοχή του Σινά έχει δει δεκάδες επιθέσεις εναντίον αστυνομικών σταθμών, σημείων ελέγχου του στρατού, αλλά και μεμονωμένων μελών των Ενόπλων Δυνάμεων. Αλλά επιθέσεις έχουν επίσης πραγματοποιηθεί εις βάρος των χριστιανών,"ενοχοποιώντας" τους για την υποστήριξη της πτώσης του Morsi.

Στις 5 Ιουλίου, μία ομάδα τζιχαντιστών χρησιμοποιώντας το όνομα Ανσάρ αλ-Σαρία στο ομόσπονδο κράτος της Kinaanah (π.χ. Αίγυπτος) εξέδωσε μια δήλωση που υπόσχεται να απαντήσουν στον "πόλεμο κατά του Ισλάμ στην Αίγυπτο," έναν πόλεμο που διεξάγεται από "άθεους,  κοσμικούς,, πιστούς στον Μουμπάρακ, Χριστιανούς, τις δυνάμεις ασφαλείας και τους αρχηγούς του αιγυπτιακού στρατού. "

Οι Χριστιανοί και ειδικά ο κόπτης Πατριάρχης Θεόδωρος, κατηγορούνται ότι κάνουν τα στραβά μάτια με το στρατό για να απομακρυνθεί ο Mohamed Morsi.

Ο Κοπτική Πατριάρχης Θεόδωρος και ο Μεγάλος Ιμάμης του Al Azhar Mosque Ahmed al-Tayeb ήταν παρόντες στην τελετή κατά την οποία ανακοινώθηκε η απομάκρυνση Morsi.

1

Ο κόπτης Πατριάρχης έχει κατηγορηθεί για προδοσία της Αιγύπτου. Τρεις μέρες πριν στην Ηλιούπολη, τουλάχιστον 2.000 νέοι, μέλη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, έγραψαν "Κάτω ο Θεόδωρος" στους τοίχους ενός (Καθολικού) ναού κατά τη διάρκεια διαδήλωσης που διήρκεσε αρκετές ώρες.

Είναι προφανές ότι η Κοπτική μειονότητα στοχοποιείται  για την πτώση του προέδρου Morsi και την απώλεια της εξουσίας από την Αδελφότητα.

Πριν από τρεις ημέρες, το χριστιανικό χωριό Dabaaya δέχθηκε επίθεση από μια ομάδα ενόπλων που έκαψαν 23 σπίτια και σκότωσαν τέσσερις χριστιανούς. Ένας από αυτούς,ο  Emile Nessim, είχε εργαστεί σκληρά για τη συλλογή  υπογραφών για το αντάρτικο κίνημα που οδήγησε στην πτώση του Morsi.

Στις 9 Ιουλίου, η Εκκλησία Mar Mina  στο Πορτ Σάιντ γέμισε με σφαίρες από μια ομάδα άγνωστων ενόπλων.

Τις τελευταίες ημέρες, μια ομάδα ισλαμιστών ζωγράφισε σταυρούς σε κάποια καταστήματα που ανήκουν σε Κόπτες της Αιγύπτου στην πόλη Minya (250 χλμ νότια του Καΐρου). Οι άνθρωποι φοβούνται ότι η χειρονομία αυτή  θα μπορούσε να είναι το προοίμιο μιας τρομοκρατικής επίθεσης εναντίον των στοχευμένων κτιρίων.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top