GuidePedia

0

 Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χαρακτηρίζει ως ένδειξη εχθρικών διαθέσεων κατά του κυβερνώντος κόμματος, την επιθυμία των αριστερών συνομοσπονδιών για εορτασμό της Πρωτομαγιάς στην κεντρική πλατεία Ταξίμ στην Κωνσταντινούπολη.

   Ο εορτασμός της Πρωτομαγιάς έχει γίνει αντικείμενο αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και συνδικάτων στην Τουρκία για άλλη μια φορά, ύστερα από τα αιματηρά επεισόδια που είχαν προκληθεί το 1977 στην πλατεία Ταξίμ, όταν σκοτώθηκαν 36 άτομα και η πλατεία έμεινε κλειστή στους εορτασμούς.
 

  Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε πως «κάποια συνδικάτα επιχειρούν να κλιμακώσουν την ένταση και να μετατρέψουν την Πρωτομαγιά σε πεδίο έντασης και σύγκρουσης» και τόνισε ότι «εδώ και τριάντα χρόνια δεν εορταζόταν η Πρωτομαγιά στη χώρα και συνεπώς η εμμονή στην πλατεία Ταξίμ δείχνει διάθεση εναντίον του κυβερνώντος κόμματος». «Θα λάβουμε όλα τα μέτρα και δεν θα επιτρέψουμε την είσοδο στην πλατεία. Περιμένω από τα συνδικάτα κατανόηση και όχι πείσμα» κατέληξε ο Ερντογάν.

  Οι τουρκικές αρχές ανακοινώνουν ότι αύριο θα ληφθούν μέτρα ασφαλείας και ότι δεν θα πραγματοποιηθούν  τα δρομολόγια των μέσων μαζικής μεταφοράς για να εμποδιστεί η πρόσβαση στην πλατεία.

  Παράλληλα, ο νομάρχης Κωνσταντινούπολης Χουσεΐν Αβνί Μουτλού δήλωσε χτες ότι «δεν φαίνεται δυνατόν να πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στην πλατεία με ασφάλεια και για το λόγο αυτό δεν θα επιτραπεί η συγκέντρωση». Ως δικαιολογία προβάλλονται τα έργα αναμόρφωσης της πλατείας Ταξίμ και προτείνεται στα συνδικάτα να πραγματοποιήσουν τη συγκέντρωση σε άλλη, συγκεκριμένη πλατεία της Πόλης.

  Από την άλλη πλευρά, τα συνδικάτα υποστηρίζουν ότι τα έργα εξελίσσονται σε ένα χώρο μικρότερο από το ήμισυ της πλατείας. Ο πρόεδρος της συνομοσπονδίας συνδικάτων DISK Κανί Μπέκο είπε χτες ότι «η πλατεία Ταξίμ έχει ιδιαίτερη σημασία, διότι το 1977 εκεί οι φασίστες δολοφόνοι δολοφόνησαν 36 εργάτες» και απευθυνόμενος στην κυβέρνηση είπε «εσείς πρώτα βρείτε τους δολοφόνους και τους αυτουργούς της προβοκάτσιας του 1977».

  Υπό αυτές τις συνθήκες, αύριο Τετάρτη από τις 06:00 δεν θα εκτελούνται τα δρομολόγια λεωφορείων, μετρό, αλλά και καταμαράν (από την ασιατική προς την ευρωπαϊκή πλευρά της Κωνσταντινούπολης), ενώ θα απαγορεύεται η κυκλοφορία οχημάτων σε μια σειρά από δρόμους στο κέντρο της Πόλης.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δημοσίευση σχολίου

 
Top