GuidePedia

0
onmed.gr
argolidos
Έναν άλλο Βαλεντίνο, ο οποίος αφιέρωσε την ζωή και την ψυχή του στην Εκκλησία και στην Επιστήμη της Χειρουργικής, έναν θεραπευτή ψυχών και σωμάτων, τίμησαν το βράδυ της Παρασκευής στο ξενοδοχείο Hilton η οικογένεια Γιαννακόπουλου, η Ελληνοαμερικανική Ιατρική Εταιρεία και το Ελληνικό Τμήμα του Αμερικανικού Κολλεγίου Χειρουργών.
Πρόκειται για τον Βαλεντίνο Φελίξοβιτς Βοϊνα Γιασενέτσκι, ο οποίος μετέπειτα έγινε Καθηγητής και Αρχιεπίσκοπος με την ονομασία Λουκάς.
Ο διάσημος και σύγχρονος Άγιος, Ρώσος καθηγητής της Χειρουργικής Αρχιεπίσκοπος Λουκάς της Κριμαίας, που μετά το θάνατο της συζύγου του, έγινε ιερέας και αργότερα Αρχιεπίσκοπος Συμφερουπόλεως. 
Με το έργο του, σφράγισε όχι μόνο την Χειρουργική, αλλά και την ίδια την Εκκλησία.
Ιδιαίτερα στην Ελλάδα, ο Αρχιεπίσκοπος Λουκάς είναι ιδιαίτερα αγαπητός κυρίως λόγω της μετάφρασης και προβολής του έργου και της ζωής του από τον Μητροπολίτη Αργολίδος Νεκτάριο.
Και η Κική Δημουλά τίμησε με απαγγελία τον Άγιο
Η χθεσινή βραδυά ήταν γεμάτη από συγκίνηση, ευλάβεια, από μουσικά χρώματα, αλλά και από ποίηση και πολιτισμό, αφού η μεγάλη μας ποιήτρια και τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών Κική Δημουλά, «παρασύρθηκε» από τον Πρόεδρο της Ελληνοαμερικανικής Ιατρικής Εταιρείας και Governor του Αμερικανικού Κολλεγίου Χειρουργών, Καθηγητή Δημήτρη Λινό για να απαγγείλει το «Διαζευτικό ‘Η».
Και η ποιήτρια έκανε όπως είπε, την έκτακτη αυτή παραχώρηση, μόνο και μόνο για να αποσπάσει την ευχή του πατρός Νεκταρίου, Μητροπολίτη Αργολίδος, του ανθρώπου που μετάφρασε και πρόβαλε το έργο του Αγίου- ελπίζοντας να της δώσει άφεση αμαρτιών, αν και έχει καλή σχέση με τον Θεό, μυστική, όπως είπε.
Η ψυχή της διοργάνωσης ο καθηγητής Λινός
Ο κ. Λινός, ο οποίος ήταν στην κυριολεξία η ψυχή της βραδιάς, σημείωσε μεταξύ άλλων στον εναρκτήριο λόγο του, ότι ανήμερα του Αγίου Βαλεντίνου τιμάμε έναν άλλο Βαλεντίνο, τον δικό μας Άγιο Λουκά.
Αναφέρθηκε ενδελεχώς στην βιογραφία και στο έργο του, στην επιστήμη του, στην γνωριμία με την γυναίκα του και στα τέσσερα παιδιά του, στην απόφαση για να στραφεί στο εκκλησιαστικό έργο, ενώ ευχαρίστησε ιδιαίτερα την οικογένεια του Δημήτρη Γιαννακόπουλου αλλά και το ιατρικό και επιστημονικό site onMed.gr που στήριξαν την σημαντική αυτή βραδιά.
Ο Άγιος Λουκάς μέσα από τα μάτια του πατρός Νεκταρίου
Λαμβάνοντας τον λόγο ο Μητροπολίτης Αργολίδας π. Νεκτάριος Αντωνόπουλος - ο οποίος έκανε ουσιαστικά γνωστό τον Άγιο στην χώρα μας, με το τεράστιο και άοκνο συγγραφικό έργο του για τον Λουκά αλλά και με τις πολλές εκδρομές με νέα παιδιά στα μέρη του, μίλησε απλά και συγκινητικά για το μεγάλο και ουσιαστικό έργο του Αγίου.
Ένα έργο, το οποίο έχει αφήσει ανεξίτηλη την σφραγίδα του σε όλους τους χειρουργούς. ΄Ήταν Άγιος και Επιστήμονας, τόνισε ο πατέρας Νεκτάριος για τον Λουκά, καύχημα της Εκκλησίας και της Επιστήμης, ένας τέλειος συνδυασμός των δύο αυτών ιδιοτήτων και μία μεταφυσική διάσταση.
Γεννήθηκε το 1877, απεβίωσε το 1961 ενώ η ανακομιδή των λειψάνων του και η κατάταξή του σε Άγιο, πραγματοποιήθηκε το 1966.
Άφησε την σφραγίδα του στην Χειρουργική
Η συμβολή του στην τοπική αναισθησία είναι τεράστια, υπογράμμισε ο Μητροπολίτης Νεκτάριος, προσθέτοντας ότι χρησιμοποιούσε στην γενική αναισθησία χλωροφόρμιο και αιθέρα.
Μάλιστα πολύ συχνά συνήθιζε να λέει ότι η γενική αναισθησία είναι πολύ πιο επικίνδυνη από την ίδια την επέμβαση.
Ήταν δε τόσο προχωρημένη προσωπικότητα ο Άγιος Λουκάς, που χρησιμοποιούσε πάντα φωτογραφική μηχανή και φωτογράφιζε όλα τα περιστατικά που χειρουργούσε.  
Ο Άγιος Λουκάς συνήθιζε να λέει ότι για να πραγματοποιήσεις μία επέμβαση, πρέπει να διαθέτεις μάτια αετού, καρδιά λιονταριού και χέρια γυναίκας, έτσι περιέγραφε την ακρίβεια που θα έπρεπε να διαθέτει ένας χειρουργός.
Μάλιστα πριν χειρουργήσει, άναβε το καντήλι, προσευχόταν, και έκανε με τις γάζες τον σταυρό στο σώμα του ασθενούς.
Το βιβλίο που πέρασε στα χειρουργικά χρονικά
Αξίζει να σημειωθεί ότι όλες οι γενιές των γιατρών στην Ρωσία, σπούδασαν με το σύγγραμμά του «Δοκίμια Χειρουργικής των Πυογόνων Λοιμώξεων», το οποίο υπάρχει ήδη από την δεκαετία του ΄30, ενώ όπως τόνισε ο πατέρας Νεκτάριος, κανένας γιατρός, δεν μπορούσε να δώσει εξετάσεις στην Ρωσία, εάν δεν είχε διαβάσει προηγουμένως το βιβλίο του Αγίου Λουκά.
Όπως σημείωσε δε χαρακτηριστικά ο πατέρας Νεκτάριος, δεν υπάρχει βιβλίο που να έχει γραφτεί με τόση αγάπη και να περιέχει τόσες γνώσεις, ένα βιβλίο που διηγείται λεπτομερώς την κάθε επέμβαση
Μία ανθρώπινη λεπτομέρεια που κατέθεσε ο πατέρας Νεκτάριος, είναι ότι όταν σπούδαζε ο Άγιος,συνήθιζε να λέει στους συμφοιτητές του, ότι θέλει να γίνει Δημογιατρός και ότι σπούδαζε Ιατρική για να βοηθάει τους φτωχούς ανθρώπους και όταν εκείνοι τους απαντούσαν πως είναι επιστήμονας και έχει χάρισμα, ο Άγιος στεναχωριόταν, γιατί ένοιωθε ότι δεν τον καταλάβαιναν και ότι ήταν άλλος ο προορισμός του.
Ο Άγιος όμως, πέρασε πολύ δύσκολες στιγμές, διώχθηκε από το Σταλινικό καθεστώς, συκοφαντήθηκε, φυλακίσθηκε, εξορίστηκε πολλές φορές, χωρίς όμως ποτέ να σταματήσει να χειρουργεί όλους όσους ζητούσαν τη βοήθειά του, να διδάσκει τους νέους χειρουργούς και φοιτητές, να γράφει σημαντικά κείμενα και βιβλία για την χειρουργική,  ενώ ήταν και μάρτυρας δύο Παγκοσμίων Πολέμων.
Το Πατριαρχείο της Ρωσίας τον ανακήρυξε Άγιο και η μνήμη του τιμάται στις 24 Μαίου και 11 Ιουνίου.
Η ανθρώπινη παρουσία και ζωή του, η επιστημονική του προσφορά με διεθνείς δημοσιεύσεις και ανακαλύψεις, η πνευματική του πορεία, έχουν συγκινήσει και παραδειγματίσει χιλιάδες χειρουργούς σε όλον τον κόσμο.
Όλοι οι ασθενείς του έλεγαν ότι τέτοιος γιατρός δεν πέρασε ούτε θα περάσει ποτέ, ενώ η προτομή του έξω από το νοσοκομείο του Κρασνογιάρσκ, αποτελεί μία ζωντανη μνήμη για την Ρωσία αλλά και για όλο τον κόσμο της Ορθοδοξίας.


MediaAssets

Δημοσίευση σχολίου

 
Top