http://www.agioritikovima.gr/
Η περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των Ζακυνθινών με τους Ρώσους και η ανάδειξη του θρησκευτικού τουρισμού ως μια προσήκουσα μορφή εναλλακτικού τουρισμού, ήταν τα στοιχεία που ξεχώρισαν κατά τη διάρκεια του 12ου Διεθνούς Κοινωνικού Φόρου «Ρώσικη Εβδομάδα στα Ιόνια Νησιά».Στο νησί μας ήρθαν δύο Ρώσικα πλοία (ένα αποβατικό και ένα πολεμικό), καθώς και Ρώσοι εκπρόσωποι, που ήρθαν σε επαφή με τις τοπικές Αρχές και τόνισαν πως το ενδιαφέρον τους για το νησί μας είναι αυξημένο, κάτι εξάλλου που αποδεικνύεται και από την κατακόρυφη άνοδο τουριστών από τη Μόσχα και την Αγία Πετρούπολη.
Το διεθνές κοινωνικό φόρουμ αποτελεί μείζονος σημασίας έργο στον τομέα της λαϊκής (μη κυβερνητικής) διπλωματίας, του διαλόγου μεταξύ των λαών και των πολιτισμικών ανταλλαγών.
Θρησκευτικός τουρισμός
Το μεσημέρι της Κυριακής έγινε στρογγυλό τραπέζι με θέμα: «Ο ρόλος του θρησκευτικού τουρισμού στην ανάπτυξη των Ιονίων Νήσων», όπου κεντρικός ομιλητής ήταν ο Μητροπολίτης Δωδώνης, κ.κ. Χρυσόστομος Β΄ (είναι και πρόεδρος του Συνοδικού Γραφείου των Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος).
“Οι δεσμοί φιλίας μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας είναι πολύ παλαιοί και ιδιαίτερα ισχυροί. Έχουν σφυρηλατηθεί στο πέρασμα των αιώνων, καθώς οι δύο χώρες μοιράζονται την κοινή χριστιανική ορθόδοξη πίστη, κοινές πνευματικές και πολιτιστικές αξίες, αλλά και κοινές ιστορικές εμπειρίες.
Η παρουσία του Ελληνισμού στην Ρωσία και στις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης ανιχνεύεται από τα προϊστορικά κιόλας χρόνια. Ο εκχριστιανισμός της Ρωσίας, τον 10ο αιώνα, θα επιδράσει θετικά στην ιστορική πορεία του Ελληνισμού των βορείων ακτών της Μαύρης Θάλασσας και του Καυκάσου. Η Ρωσία θα αφομοιώσει τον χριστιανικό πολιτισμό από το Βυζάντιο και μέσω αυτού το ελληνικό βυζαντινό πνεύμα και τον ελληνικό πολιτισμό. Είναι χαρακτηριστικό το ότι μέχρι τα μέσα του 15ου αιώνα όλοι σχεδόν οι Μητροπολίτες της Ρωσίας ήταν Έλληνες.
Στις ημέρες μας συνεχίζεται εντονότερα αυτή η ευλογημένη συνεργασία των δύο λαών μας και ευχή όλων μας αποτελεί η περαιτέρω συνεργασία σε όσο το δυνατόν περισσότερους τομείς για το καλό των πολιτών μας, για την ευημερία και για την πνευματική, πολιτιστική και υλική πρόοδό τους.Επιτρέψτε μου επίσης, ως Μητροπολίτης της Εκκλησίας της Ελλάδος και Πρόεδρος της Επιτροπής του Συνοδικού Γραφείου των Προσκυνηματικών Περιηγήσεων, αλλά και μες από την τριαντάχρονη και πλέον εμπειρία μου στα θέματα του λεγόμενου Θρησκευτικού Τουρισμού και της αναπτύξεώς του μεταξύ των δύο κρατών μας, της Ελλάδας και της Ρωσίας, να απευθύνω στην αγάπη σας και την χαρά μου, διότι με συναντήσεις αυτού του τύπου και η Εκκλησία έχει την δυνατότητα να δείξει τη μέριμνά της πάνω σε προβλήματα και τάσεις του σύγχρονου ανθρώπου” ανέφερε ο Μητροπολίτης Δωδώνης.
Πρόταση ανέγερσης ναού
Στη συνέχεια ο κ.κ. Χρυσόστομος έκανε μια πρόταση που σίγουρα θα συζητηθεί το επόμενο διάστημα, αφούκάλεσε τους Ρώσους να φτιάξουν Ναό στο νησί μας για να εορταστεί του χρόνου τον Οκτώβρη ο Ναύαρχος, Θεόδωρος Ούσακώφ!
“Οι προσκυνηματικές περιηγήσεις ξεφεύγουν από το στενό πλαίσιο του τουριστικού μοντέλου, που όλοι γνωρίζουμε. Δεν στοχεύουν απλά στην απαραίτητη αναψυχή και ξεκούραση που αναζητά εναγωνίως, πολλές φορές, ο άνθρωπος της εποχής μας, αλλά επιδιώκουν να ερεθίσουν και τα πνευματικά και θρησκευτικά του αισθητήρια, καλώντας τον σε κάτι ιδιαίτερο και ξεχωριστό.
Οι προσκυνηματικές περιηγήσεις παίρνουν επίσημη και θεσμική μορφή, στο πλαίσιο της Εκκλησίας της Ελλάδος, πριν δεκατρία χρόνια. Ήταν 23 Νοεμβρίου 2000, όταν η Ιερά Σύνοδος έκανε δεκτή την εμπνευσμένη πρόταση του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος μακαριστού Χριστοδούλου, για την ανάγκη δημιουργίας Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων.
Σε τέσσερις (4) συγκεκριμένους πυλώνες εδράζεται η ιδέα των Προσκυνηματικών Περιηγήσεων, όπως τις αντιλαμβάνεται η Εκκλησία μας και επί των οποίων εργάζεται συστηματικά το Συνοδικό Γραφείο, το οποίο μου εμπιστεύτηκε η Εκκλησία μας από του έτους 2008 μέχρι σήμερα. Οι εν λόγω πυλώνες είναι: 1) Ο ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΣ ΠΛΟΥΤΟΣ, 2) Ο ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ΠΛΟΥΤΟΣ, 3) Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟΣ ΠΛΟΥΤΟΣ και 4) Η ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΣ.
Ελάτε, αδελφοί μας Ρώσοι, να κτίσουμε τον Ναό που θα στεγάσει τον Άγιο Ναύαρχο Θεόδωρο Ούσακώφ και όλοι μαζί, εκεί στον Ναό του, να τον εορτάσουμε του χρόνου, στις 15 Οκτωβρίου”.
Ακολουθεί βίντεο από το ιστολόγιο nyxthimeron.com με στιγμιότυπα από τις εκδηλώσεις για τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Αγίου Ναυάρχου :
Δημοσίευση σχολίου