GuidePedia

0
ΔΟΓΜΑ | ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Χριστούγεννα στον Καθεδρικό Ναό της Αθήνας ετοιμάζεται να κάνει σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Πρακτορείου Εκκλησιαστικών Ειδήσεων «dogma.gr», ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος, αφού όπως φαίνεται η μετασεισμική «οδύσσεια» του Ναού μπαίνει στην τελική της ευθεία.

Δεκατέσσερα χρόνια μετά τον σεισμό της Αθήνας που «πλήγωσε» τον Καθεδρικό Ναό, μετατρέποντας τον σε ένα αντιαισθητικό εργοτάξιο γεμάτο σκαλωσιές εντός και εκτός, οι εργασίες για την επισκευή του, ολοκληρώνονται.

Όπως είπαν στο dogma.gr υπηρεσιακοί παράγοντες της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, μέσα στο επόμενο διάστημα οι εργασίες που έχουν να κάνουν με την στατικότητα του κτιρίου, τις ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις και την εν γένει επισκευή των ζημιών που άφησε ο σεισμός και ο χρόνος στο κτίριο, βρίσκονται στο τελικό στάδιο.




Το εξωτερικό του Ναού όπως είναι σήμερα. Ο Ναός είναι "κρυμμένος" εδώ και δεκατέσσερα χρόνια πίσω από τις σκαλωσιές και τα προστατευτικά παραπέτασματα (πατήστε στη φωτογραφία για μεγαλύτερο μέγεθος)

Καλώς εχόντων των πραγμάτων, μέχρι το τέλος του χρόνου, οι σκαλωσιές που κρύβουν τον Ναό εξωτερικά, θα απομακρυνθούν, ενώ στο εσωτερικό του θα γίνουν οι αλλαγές εκείνες που χρειάζονται ώστε να γίνει ξανά λειτουργικός.

ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ ΑΚΟΜΗ ΕΡΓΑΣΙΕΣ

Εκτός από την απομάκρυνση των εξωτερικών σκαλωσιών και την επαναλειτουργία του Ναού ωστόσο, δεν πρόκειται να γίνει στο άμεσο διάστημα κάποια άλλη ουσιαστική αλλαγή στο εσωτερικό του.

Για τα επόμενα δυο χρόνια, ειδικοί συντηρητές και αγιογράφοι θα αναλάβουν να συντηρήσουν και να επαναφέρουν τις επίσης «πληγωμένες» τοιχογραφίες του Ναού, που εκτός από την φθορά του χρόνου και την κάπνα από τα κεριά και τα καντήλια, έχουν υποστεί σημαντικές φθορές από τις ρηγματώσεις που άφησε πίσω του ο σεισμός. 


Αυτή είναι η εικόνα που βλέπει κάποιος όταν μπαίνει στον Καθεδρικό Ναό της Αθήνας σήμερα κοιτάζοντας προς τον τρούλο

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της Αρχιεπισκοπής, οι συντηρητές θα ξεκινήσουν από το κεντρικό κλίτος, τον τρούλο και τα ψηλότερα σημεία ώστε σταδιακά να ξεκινήσει η απομάκρυνση και των εσωτερικών σκαλωσιών μέχρι την τελική ολοκλήρωση των εργασιών.

ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ

Ήδη το καλοκαίρι η Αρχιεπισκοπή Αθηνών προκήρυξε δημόσιο διαγωνισμό ώστε να βρεθεί ο ανάδοχος που θα αναλάβει το έργο της καλλιτεχνικής αποκατάστασης του Ναού. Δυο μεγάλες εταιρείες εκδήλωσαν το ενδιαφέρον τους και αυτή τη στιγμή ειδική επιτροπή υπό την προεδρία του π. Αδαμάντιου Αυγουστίδη εξετάζει τους φακέλους ώστε εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις να προωθηθούν στο Μητροπολιτικό Συμβούλιο, το οποίο θα λάβει και την τελική απόφαση.

Το έργο της καλλιτεχνικής αποκατάστασης των τοιχογραφιών, του τέμπλου και του μαρμάρινου διακόσμου του Καθεδρικού Ναού των Αθηνών έχει προϋπολογιστεί σε περίπου 1.800.000 ευρώ (χωρίς τον Φ.Π.Α.) και έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ.

Ο Καθεδρικός Ναός της Αθήνας, είναι αφιερωμένος στον ευαγγελισμό της Θεοτόκου. Η κατασκευή του ξεκίνησε το 1842 και ολοκληρώθηκε το 1862. Ο τύπος του ναού είναι σταυροειδής τρίκλιτη βασιλική με τρούλλο.

Σύμφωνα με την Wikipedia o ναός χτίστηκε σε τέσσερις φάσεις. Ο αρχιτέκτονας Θεόφιλος Χάνσεν ετοίμασε τα πρώτα σχέδια, στα οποία βασίστηκε το μέρος του κτηρίου έως το ύψος της πρώτης σειράς των παραθύρων. 


ΑΘΗΝΑ 1859. Στο κέντρο ο υπό κατασκευήν τότε νέος Καθεδρικός Ναός των Αθηνών


Έπειτα, το 1843, οι εργασίες διακόπηκαν λόγω οικονομικών προβλημάτων. Τρία χρόνια αργότερα ανέλαβε ο Δημήτριος Ζέζος, εισάγοντας το Ελληνοβυζαντινό στοιχείο. Μετά το θάνατό του το 1857, ο Δήμος Αθηναίων ζήτησε από τον Γάλλο αρχιτέκτονα Francois Boulanger να συνεχίσει την κατασκευή. 

Ο Francois Boulanger εργάστηκε μαζί με τον Παναγιώτη Κάλκο, ο οποίος ήταν υπεύθυνος για την εκτέλεση των εργασιών κατασκευής. Υλικό από ερειπωμένες Βυζαντινές εκκλησίες χρησιμοποιήθηκε για το χτίσιμο του καθεδρικού ναού. 

Οι τοιχογραφίες στο εσωτερικό, που είναι έργα του Σπυρίδωνα Γιαλλινά και του Alexander Seitz, ακολουθούν τη Βυζαντινή παράδοση, ενώ η διακόσμηση ανήκει στον ζωγράφο Κωνσταντίνο Φανέλλη, από τη Σμύρνη.


Μια από τις πρώτες φωτογραφίες του ολοκληρωμένου πλέον Καθεδρικού Ναού

Ο σεισμός του 1999 που έπληξε το Λεκανοπέδιο της Αττικής προκάλεσε εκτεταμένες φθορές στο καταπονημένο κτίριο με αποτέλεσμα να ξεκινήσουν επισκευαστικές εργασίες οι οποίες βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη.

Από τον Φεβρουάριο του 2009 ο Ναός σταμάτησε να χρησιμοποιείται ώστε να ολοκληρωθούν οι εργασίες επισκευής.






ΠΑΝΩ: Η μαρμάρινη λάρνακα με τα λείψανα του Πατριάρχη Γρηγορίου Ε΄ Στο βάθος ο θρόνος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών καλυμμένος από πλαστικό ΚΑΤΩ: Η πρώτη εικόνα που αντικρίζει κάποιος μπαίνοντας σήμερα στον Καθεδρικό των Αθηνών

Δημοσίευση σχολίου

 
Top