GuidePedia

0
1
H Κυπριακή Δημοκρατία ασκεί την εξωτερική και αμυντική της πολιτική στη βάση της διασφάλισης των δικών της κυριαρχικών δικαιωμάτων αλλά και των εθνικών συμφερόντων του τόπου, δήλωσε ο Κύπριος υπουργός Άμυνας Φώτης Φωτίου κληθείς να σχολιάσει δημοσίευμα ότι η  Αμερικανική δεξαμενή Σκέψης (American Enterprise Institute) «βλέπει» πιθανή επέμβαση των Τούρκων στην Κύπρο, λόγω φυσικού αερίου, και μάλιστα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου προειδοποιώντας την Αμερικανική Κυβέρνηση ότι θα πρέπει στην ουσία να ελέγξει τις κινήσεις των Τούρκων.

Ο κ. Φωτίου είπε ότι πιθανές ευρύτερες συνεργασίες στην περιοχή πρέπει να έχουν ένα και μοναδικό στόχο και αυτός είναι η διασφάλιση της σταθερότητας και της ειρήνης στην περιοχή, η οποία λόγω των προκλήσεων και της έντασης που δημιουργεί η Τουρκία αλλά και των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή "είναι σε μια τροχιά αποσταθεροποίησης".

"Οι μέχρι στιγμής ενέργειες της Τουρκίας ασφαλώς κάθε άλλο παρά ενισχύουν αυτή την προσπάθεια για σταθεροποίηση και ειρήνη στην περιοχή.

Συμπεριφέρεται η Τουρκία ως ταραξίας στην περιοχή, προσπαθώντας να αποτρέψει την εκμετάλλευση του υποθαλάσσιου πλούτου στην Αποκλειστική Οικονομική μας Ζώνη.

Θέλει να τρομοκρατήσει όσους συνεργάζονται με την Κυπριακή Δημοκρατία, σε όλα τα επίπεδα, και ιδιαίτερα στο ενεργειακό επίπεδο, προβάλλοντας ανυπόστατους ισχυρισμούς και αξιώσεις, αλλά δημιουργώντας και ένταση στην περιοχή", είπε ο κ. Φωτίου.

Συνέχισε λέγοντας ότι με γνώμονα αυτές τις κρίσιμες εξελίξεις αλλά και τις καθημερινές απειλές και προκλήσεις των Τούρκων," κανένας εφησυχασμός δεν δικαιολογείται και καμιά υποχώρηση από τις δίκαιες αξιώσεις του λαού μας, δεν θα γίνει αποδεχτή".

Aς δούμε όμως τι αναφέρει στην έκθεση του το American Enterprise Institute με τίτλο : «Θα γίνει η Ανατολική Μεσόγειος ο επόμενος Περσικός Κόλπος; »

Σε έκθεση τους που παρέδωσαν στις 25 Ιουλίου, καλούν τις Ηνωμένες Πολιτείες να αυξήσουν την επαγρύπνηση τους πάνω από την Τουρκία και την πολιτική για την ανάπτυξη των ενεργειακών πόρων, στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σύμφωνα με την αμερικανική Δεξαμενή Σκέψης, η Τουρκία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει την τεράστια στρατιωτική της δύναμης για να αποσταθεροποιήσει την Ανατολική Μεσόγειο, στο διαγωνισμό για την διεκδίκηση των αποθεμάτων φυσικού αερίου.

Το ινστιτούτο, υποδεικνύει την απειλή του Τουρκικού ναυτικού, το οποίο πιθανόν να χρησιμοποιήσει η χώρα, για την επίλυση των διαφορών της ιδιαίτερα με την Κυπριακή Δημοκρατία.

«Λαμβάνοντας υπόψη τον εναγκαλισμό της με την Χαμάς και την αναταραχή στις σχέσεις της με το Ισραήλ, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν μπορούν πλέον να θεωρούν ότι η Τουρκία θα αναλάβει ρόλο διαμεσολαβητή για την ενίσχυση της σταθερότητας στην περιοχή,».

Το ινστιτούτο, αναφέρει ότι η Τουρκία διαθέτει το ισχυρότερο ναυτικό στην περιοχή, ενώ επικαλείται την απειλή που διατύπωσε στην Ευρωπαϊκή Ένωση ο αρμόδιος διαπραγματευτής για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, Εγκεμέν Μπαγίς το 2011 για τη χρήση στρατιωτικής δύναμης ενάντια στην Κύπρο.

«Ο κύριος Μπαγίς μπορεί να είναι, ο πιο διπλωματικά εξευγενισμένα αξιωματούχος της Τουρκίας, αλλά θα ήταν αμέλεια να αγνοούν τις απειλές του», ανέφερε η έκθεση.

Επισημαίνεται ακόμη ότι η Άγκυρα θεωρεί τόσο το Ισραήλ όσο και την Κύπρο, ως απειλή για τα τουρκικά συμφέροντα ενέργειας στη Μεσόγειο, ενώ συνεχίζει λέγοντας ότι το Τουρκικό Ναυτικό αποτελείται από 200 πλοία, μεταξύ αυτών φρεγάτες, κορβέτες υποβρύχια, σκάφη ταχείας επίθεσης, πλοία αμφίβια και πλοία με εξελιγμένο λογισμικό.

Ανησυχητικό κρίνεται το γεγονός ότι η Τουρκία αναμένεται να ενισχύσει το Ναυτικό της με επιπλέον οπλισμό μέσα στα επόμενα χρόνια.

Τον Μάρτιο του 2012, η Άγκυρα εισήγαγε ένα πενταετές στρατηγικό σχέδιο να καταστήσει την αμυντική βιομηχανία της χώρας, ως τη 10η μεγαλύτερη στον κόσμο μέχρι το 2016, το οποίο, αναφέρει η έκθεση, αντανακλά την φιλοδοξία του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, για απογαλακτισμό της Τουρκίας από την τροχιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Πολιτειών.

Όσο το Ιράν και η Σαουδική Αραβία κυριαρχούν στον Περσικό Κόλπο, η Τουρκία καθίσταται γεωγραφικά υψίστης σημασίας παίκτης στην Ανατολική Μεσόγειο, καταλήγει η έκθεση και ενώ τα παράκτια κράτη του Περσικού Κόλπου, με λίγες εξαιρέσεις, αποκομίζουν τεράστια κέρδη από το φυσικό αέριο, ή το πετρέλαιο, η Τουρκία στερείται εγχώριων πηγών ενέργειας.

«Έχει αντ 'αυτού σχεδιάσει να αξιοποιήσει ως αντιστάθμισμα τη γεωγραφική της θέση, η οποία συνδέει την πλούσια σε ενεργειακά αποθέματα περιοχής της Κασπίας Θάλασσας με τη διψασμένη για ενέργεια Δύση». 

Δημοσίευση σχολίου

 
Top