GuidePedia

0
orinosaxotis.blogspot.gr

Ο Νικόδημος Βαλληνδράς , κατά κόσμον Νικόλαος Βαλληνδράς του Λεωνίδα από την Τραγαία της Νάξου , γεννήθηκε στην Αθήνα στις 2 Φεβρουαρίου του 1915. Αφού έλαβε τη στοιχειώδη εκπαίδευση, φοίτησε στη Θεολογική Σχολή Αθηνών και κατέστη πτυχιούχος το 1936. Ήδη από τα φοιτητικά του χρόνια, ασχολήθηκε ιδιαίτερα με το κήρυγμα και με το κατηχητικό έργο της Εκκλησίας. Μετά την εκπλήρωση της στρατιωτικής του θητείας χειροτονήθηκε διάκονος το 1939 και διετέλεσε αρχιδιάκονος του αρχιεπισκόπου Χρύσανθου από το ίδιο έτος έως και το 1941, όταν και παύθηκε ο Χρύσανθος από την Κατοχική κυβέρνηση. Παράλληλα, κατείχε και τη θέση του γραμματέα της αρχιεπισκοπής Αθηνών, την οποία και κράτησε μέχρι το 1957. Το 1944 χειροτονήθηκε αρχιμανδρίτης και το διάστημα μεταξύ του 1946-1947 ήταν ιεροκήρυκας στην αρχιεπισκοπή Αθηνών και στη μητρόπολη Ιωαννίνων.




Κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου Πολέμου υπηρέτησε ως στρατιωτικός ιερέας της 75ης Ταξιαρχίας, με την οποία βρέθηκε στο μέτωπο του Γράμμου καθώς και στη Μακρόνησο .Μετά τη λήξη του Εμφυλίου, ανέλαβε τη διεύθυνση του Γραφείου Ανοικοδομήσεως των ανά την επικράτεια κατεστραμμένων, ένεκα των πολεμικών συγκρούσεων, ιερών ναών.


Από το 1950 ως το 1965 διετέλεσε ιερέας σε διάφορους ναούς της Αθήνας καθώς και ηγούμενος της Μονής Πετράκη για μια τριετία, από το 1957. Επίσης υπήρξε διευθυντής της Θεολογικής Σχολής του Τιμίου Σταυρού στη Βοστώνη (1961-1962). Στις 22 Νοεμβρίου 1965 χειροτονήθηκε Μητροπολίτης Ζιχνών και Νευροκοπίου ενώ στις 22 Μαΐου 1974 εξελέγη Μητροπολίτης Πατρών. Στις 12 Ιανουαρίου 2005 παραιτήθηκε από το αξίωμά του λόγω γήρατος.



Ο Νικόδημος ήταν μόνιμος κάτοικος Πάτρας. Απεβίωσε στην Αθήνα, όπου διέμενε τα τρία τελευταία χρόνια του βίου του, στις 16 Νοεμβρίου του 2008 σε ηλικία 93 ετών.

Ο Βαλληνδράς, διακρινόταν για την ποιμαντικό, κηρυγματικό, μουσικολογικό, λειτουργικό, υμνογραφικό αλλά και το εν γένει πολύπλευρο συγγραφικό του έργο. Έγραψε πολλές αγιολογικές μελέτες, υμνολογικά και κηρυγματικά έργα καθώς και μονογραφίες ιστορικού και εκκλησιαστικού περιεχομένου.


Αρθρογράφησε σε πολλά εκκλησιαστικά περιοδικά, υπήρξε Μέλος της Ιεράς Συνόδου, της Εταιρείας Κυκλαδικών Μελετών καθώς και της Εταιρίας Πελοποννησιακών Σπουδών. Έλαβε μέρος σε αποστολή στην Αμερική για εκπαίδευση ελληνορθοδόξων κληρικών καθώς και στις αντιπροσωπίες της Εκκλησίας της Ελλάδος σε εθιμοτυπικές επισκέψεις στη Σερβία και την Αυστραλία
 .
Στο ενεργητικό του Νικοδήμου,καταγράφονται και δύο γεγονότα υψίστης σημασίας για την μητρόπολη Πατρών: αφενός η εγκαινίαση του Ιερού Ναού του πολιούχου της πόλης, Αγίου Ανδρέα και αφετέρου η επιστροφή έπειτα από ενέργειές του, του σωζόμενου τμήματος του σταυρού του μαρτυρίου του Αγίου Ανδρέα από τη Μασσαλία το 1980.
 


ΟΡΕΙΝΟΣ ΑΞΩΤΗΣ email: giorgos.manolas@yahoo.gr

Δημοσίευση σχολίου

 
Top