GuidePedia

0

«Μερικοί κατά καιρούς τον είπαν διπλωμάτη, πολιτικό, άλλοι τρομοκράτη, συνωμότη, προφήτη ακόμα και άγιο. Είναι ασφαλώς ένας άνθρωπος όπου έχει την ικανότητα να επιζεί, εύκολα τον γνωρίζει κανείς, ουσιαστικά όμως παραμένει άγνωστος, έτσι όπως παρουσιάζεται με τα άμφια με την αξιοπρέπεια το αινιγματικό χαμόγελο του και το μέχρι λατρείας θαυμασμό του λαού του. Είναι πρώτα από όλα ένας δημόσιος άνδρας που η προσωπική του ιστορία και η ιστορία του νησιού του με όλες τις διαμάχες και τραγωδίες είναι τόσο στενά συνυφασμένες. Λαός και ηγέτης έκαναν μαζί μία μεγάλη πορεία.[…] Αφιέρωσε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του παλεύοντας για την ένωση. Μπορεί κάποιος να πει ότι το ιδεώδες αυτό έφυγε από την σφαίρα της ρεαλιστικής πολιτικής. Υπήρξε ανένδοτος προς το σχέδιο της διχοτόμησης της Κύπρου. Μπορεί κανείς να είναι βέβαιος πως οι σημερινές βαθιές διαιρέσεις δεν θα γεφυρωθούν. Έγινε ο ίδιος ένα σύμβολο μίας ανεξάρτητης χώρας. Οι σαράντα χιλιάδες στρατιώτες όπου καταδυναστεύουν τώρα το εν τρίτο του ελληνικού κυπριακού εδάφους θα μείνουν για πάντα στο νησί; Η μεγάλη πορεία ήταν πολύ δύσκολη, ο δρόμος ανηφορικός και γεμάτος αγκάθια. Αλλά το γεγονός και μόνο πως δίνει σε αυτήν την απόσταση και έφτασε έως εδώ ξεκινώντας από το μικρό χωριό που γενήθηκε είναι κάτι το απίθανο και το θαυμαστό »

Η Μεγάλη Πορεία

Είναι γεγονός ότι εδώ στην Ελλάδα, αρεσκόμαστε στο να ακούμε Ιστορία γραμμένη από κακοπληρωμένους γραφιάδες, όπου σκοπό έχουν να διαβάλουν τον Ελληνικό λαό, και να του σπείρουν μίσος αναμεταξύ τους. Και δυστυχώς καλά κρατεί αυτή η τρομακτική κατάσταση εν τω μέσω ημών. Μία τέτοια περίπτωση διάβρωσης είναι η περίπτωση του Εθνάρχη και Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’.

Πόσοι άραγε γνωρίζουμε αληθινά τα γεγονότα περί της Κύπρου; Σίγουρα όμως όλοι, πλην αυτών όπου επιλέγουν να ερευνήσουν την ιστορία, έχουν μία συγκεκριμένη άποψη και γνώμη, ακόμα και αν δεν γνωρίζουν, αποκαλώντας τον Μακάριο  προδότη, είτε  σκόπιμα είτε αφηρημένα πλανημένοι από διαφόρους καπηλευτές της Ιστορίας. Και ποιοι είναι άραγε αυτοί όπου υποκινούν μία τέτοια ψεύτικη και μυθική κατάσταση σπίλωσης και νόθευσης της Ιστορίας;
Η Ιστορία όμως ακόμα και αν νοθεύεται από ορισμένους, βρίσκει τον τρόπο της να αναδεικνύεται και να φτάνει στην επιφάνεια. Δεν θα γράψω άλλα, διότι υπάρχουν ντοκουμέντα όπου αναδεικνύουν την αλήθεια, αρκεί βέβαια να υπάρχει προαίρεση εκ του εκάστοτε αναγνώστη.

Ένα είναι το σίγουρο πάντως, και αδιαμφισβήτητο. Όλοι αυτοί όπου αποκαλούσαν τον Μακάριο προδότη χάθηκαν από το προσκήνιο δίνοντας τους η ιστορία την μαύρη θέση όπου τους αρμόζει, ενώ ο Μακάριος έμεινε στον τίτλο του όλου αυτού κεφαλαίου. Οι πραγματικοί προδότες βρήκαν την θέση όπου τους άξιζε, και ο πραγματικός πρεσβευτής της Ελευθερίας του Ελληνοκυπριακού λαού ενθρονίστηκε στης ψυχές όλων των Κυπρίων αδελφών μας.

‘’Ζήτω η ένωσις’’ φώναζε ο Μακάριος, και για αυτήν την ένωση «μετά της μητρός Ελλάδος» όπως έλεγε, ζούσε και ανέπνεε για όλη του την ζωή.


«Λαοί οι οποίοι έχουν την τόλμη και την δύναμη να αγωνίζονται και εν ανάγκη να θυσιάζονται οι λαοί αυτοί ζουν και ουδέποτε αποθνήσκουν. Και ο Ελληνικός Κυπριακός λαός προώριστοι να ζήσει και θα ζήσει.. Ως προς εμέ προσωπικός εν όσο ζω και αναπνέω θα αγωνίζομαι και θα είμαι έτοιμος άνα πάσαν θυσία ο’εν καλύτερον εθνικόν μέλλον. Μόνο το τέλος της ζωής μου θα είναι το τέλος του αγώνος μου.»

Ο Κύπρου Μακάριος


Παρακολουθήστε το παρακάτω ντοκιμαντέρ, και βαδίστε βήμα βήμα στα πραγματικά γεγονότα, την ζωή και την δράση του Μακαρίου στην Κύπρο.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top