GuidePedia

0

ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΟ ΕΓΚΥΚΛΙΟ ΚΗΡΥΓΜΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΓΟΡΤΥΝΟΣ ΙΕΡΕΜΙΑ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΙΜΗ ΣΤΗΝ ΠΑΝΑΓΙΑ ΜΑΣ

Διερχόμαστε, αδελφοί μου χριστιανοί, τον μήνα Αύγουστο. Όπως γνωρίζουμε τον μήνα αυτό ολόκληρο η Εκκλησία μας τον έχει αφιερωμένο στην Παναγία.
Ακόμη και την τελευταία ημέρα του μηνός, 31 Αυγούστου, εορτάζουμε εορτή της Παναγίας. Εορτάζουμε την κατάθεση της τιμίας Ζώνης της Θεοτόκου. Είναι λοιπόν θεομητορικός μήνας ο Αύγουστος για την μεγάλη εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, που εορτάζουμε σ᾽ αυτόν, το «Πάσχα του καλοκαιριού», όπως το λέγει ωραία ο λαός μας. Στο σημερινό μου απλό κήρυγμα ήθελα να σας πω λίγα λόγια πως να τιμάμε την Παναγία μας, για να έχουμε την Χάρη Της και την Ευχή Της.

1. Πάντοτε, χριστιανοί μου, στην προσευχή μας πρέπει να μνημονεύουμε την Παναγία. Είναι ένας μυστικός λόγος που πρέπει να το κάνουμε αυτό: Όπως ο Υιός του Θεού πέρασε από την Παναγία για να ᾽ρθεί ανάμεσά μας (ενώ μπορούσε, σαν Θεός, να έρθει αυτομάτως κάτω στην γη), έτσι και εμείς πρέπει να περνάμε την προσευχή μας από την Παναγία για να φτάνει στον Θεό. Έχει δύναμη η προσευχή στην Παναγία. Θυμηθείτε, χριστιανοί μου, τον γάμο της Κανά. Ο Χριστός το είπε καθαρά ότι δεν ήταν η ώρα να γίνει το θαύμα, αλλά επειδή το είπε η Παναγία, γι᾽ αυτό έγινε το θαύμα και ο Χριστός μετέβαλε το νερό σε κρασί. Η Παναγία λοιπόν – για να το πούμε καθαρά – αναγκάζει(!) τον Θεό να κάνει θαύμα και ας μην είναι η ώρα να γίνει το θαύμα. Έχει δύναμη, χριστιανοί μου, η προσευχή στην Παναγία. Η πιο ωραία σύντομη προσευχή σ᾽ Αυτήν είναι το «Θεοτόκε Παρθένε...». Να την λέτε όλοι την προσευχή αυτή κάθε μέρα και πολλές φορές την ημέρα, όποτε μπορείτε. Όσοι μπορούν ας κάνουν και Χαιρετισμούς στην Παναγία, έστω και μία Στάση των Χαιρετισμών κάθε μέρα, αν δεν σας παίρνει ο χρόνος.

2. Το δεύτερο που θέλω να σας πω, χριστιανοί μου, για τιμή στην Παναγία, είναι όλα τα σπίτια να έχουν μια εικόνα Της, που να κυριαρχεί στον χώρο. Καί όχι μόνο στα σπίτια μας, αλλά και πάνω μας πρέπει να έχουμε εικόνα της Παναγίας, μια μικρή πλαστικοποιημένη  εικόνα στην τσέπη μας. Κι εσείς οι γονείς, πατέρες και μητέρες, να δείχνετε στο παιδί σας την εικόνα της Παναγιάς του σπιτιού σας και να του λέτε: Να, παιδί μου, Αυτή είναι η μεγάλη σου Μάνα. Σ᾽ Αυτήν να τα λες όλα και Αυτή θα σε προστατεύει στην ζωή σου, σαν γλυκειά Μανούλα που είναι.

3. Σας συνιστώ, χριστιανοί μου, έπειτα, να κάνετε ιερά προσκυνήματα σε θαυματουργικές εικόνες της Παναγίας, στις οποίες η Παναγία έχει δώσει ιδιαίτερα την χάρη Της. Καί είναι καλό, όσο μπορεί ο καθένας, να πηγαίνει και με τα πόδια στο προσκύνημα αυτό. Υπολογίζει η Παναγία τον κόπο που κάναμε για να πάμε στην χάρη Της.

4. Αλλά, εκεί, χριστιανοί μου, που νοιώθουμε ιδιαίτερα την παρουσία της Παναγίας και Αυτή δίνει ιδιαίτερα την χάρη Της είναι η ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ. Ω, η Θεία Λειτουργία! Η Θεία Λειτουργία, όπως λέει κάποια ευχή, προσφέρεται υπέρ όλων: Υπέρ «Προπατόρων, Πατέρων, Πατριαρχών, Προφητών, Αποστόλων, Κηρύκων, Ευαγγελιστών, Μαρτύρων, Ομολογητών, Εγκρατευτών και παντός πνεύματος δικαίου εν πίστει τετελειωμένου», αλλά «εξαιρέτως», εξαίρετα και ιδιαίτερα δηλαδή, η Θεία Λειτουργία προσφέρεται υπέρ «της Παναγίας, αχράντου, υπερευλογημένης, ενδόξου, Δεσποίνης ημών Θεοτόκου και Αειπαρθένου Μαρίας». Εκεί, στην Θεία Λειτουργία, η Παναγία είναι παρούσα και θέλει να βλέπει συναγμένα όλα τα παιδιά Της στην αγκάλη Της.

Σας εύχομαι, αδελφοί μου χριστιανοί, να είστε στην αγκαλιά της Παναγιάς, «στον κόρφο της Παναγιάς», όπως το έλεγε καλύτερα ο άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός.


Mε πολλές ευχές,
† Ο Μητροπολίτης Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως Ιερεμίας 

Δημοσίευση σχολίου

 
Top