GuidePedia

0


Η Αγία εκκλησία μας, θυμάται κάθε χρόνο στης 29 του Αυγούστου την αποτομή της Κεφαλής του αγίου Ιωάννου από τον Ηρώδη.

Ιστορικό

Ο Άγιος Ιωάννης βρίσκονταν στην φυλακή, επειδή ο ίδιος έλεγχε της πράξεις του Ηρώδη αφού όπως του έλεγε  «Οὐκ ἐξεστὶ σοὶ ἔχειν, τὴν γυναῖκα τοῦ ἀδελφοῦ σου» , δηλαδή εκ του νόμου του Θεού δεν επιτρέπονταν να έχει την γυναίκα του αδερφού του ενώ εκείνος ζούσε ακόμα. Έτσι ο Ηρώδης φυλάκισε τον Ιωάννη, τον οποίο όμως δεν ήθελε να σκοτώσει. Κατά την μέρα των γενεθλίων του, λοιπόν, η θυγατέρα της Ηρωδιάδας χόρεψε μπροστά στον κόσμο και στον Ηρώδη, με αποτέλεσμα εκείνος μένοντας ενθουσιασμένος υποσχέθηκε σε εκείνην ότι θα έπραττε ότι η ίδια ήθελε. Με αυτόν τον τρόπο η Ηρωδιάδα βρήκε τον τρόπο να βγάλει από την μέση τον Δίκαιο Ιωάννη. Έτσι με την καθοδήγηση της μάνας της, η κόρη της Ηρωδιάδας ζήτησε από τον Ηρώδη να κόψει την κεφαλή του Ιωάννη. Ο Βασιλιάς στεναχωρήθηκε πολύ αλλά δεν μπορούσε να κάνει διαφορετικά, διότι είχε δώσει υπόσχεση μπροστά από πολύ κόσμο. Έστειλε τότε, δύο φύλακες και έκοψαν το κεφάλι του Ιωάννη, το οποίο και έδωσαν στο πιάτο στην κόρη της Ηρωδιάδας η οποία εν συνεχεία το πήγε στην μάνα της. «καὶ προσελθόντες οἱ μαθηταὶ αὐτοῦ ἦραν τὸ σῶμα καὶ ἔθαψαν αὐτό, καὶ ἐλθόντες ἀπήγγειλαν τῷ Ἰησοῦ.»[1]

Η Αποκάλυψη, για την Διαφθορά στην Γη

Στην Αποκάλυψη του Ιωάννη, αναφέρετε η Κρίση κατά την δευτέρα παρουσία. Αναλυτικότερα εμφανίζει 24 πρεσβυτέρους ενώπιον θρόνου του Θεού δοξολογώντας Τον και έπειτα λέγοντας « ἦλθεν ἡ ὀργή σου καὶ ὁ καιρὸς τῶν ἐθνῶν κριθῆναι καὶ δοῦναι τὸν μισθὸν τοῖς δούλοις σου τοῖς προφήταις καὶ τοῖς ἁγίοις τοῖς φοβουμένοις τὸ ὄνομά σου, τοῖς μικροῖς καὶ τοῖς μεγάλοις, καὶ διαφθεῖραι τοὺς διαφθείροντας τὴν γῆν.»[2] αλλά ήρθε (με τη σειρά της) η οργή σου, και ο καιρός των εθνών για να κριθούν, και για να δώσεις το μισθό στους δούλους σου τους προφήτες και στους αγίους που φοβούνται το όνομά σου, τους μικρούς και τους μεγάλους, και για να καταστρέψεις εκείνους που καταστρέφουν τη γη.

Η Σημερινή ημέρα είναι μέρα Νηστείας, και μάλιστα κατά την παράδοση της εκκλησίας μας ημέρα ξεροφαγίας. 

Ἀπολυτίκιον
Ἦχος β’.
Μνήμη δικαίου μετ᾽ ἐγκωμίων· σοὶ δὲ ἀρκέσει ἡ μαρτυρία τοῦ Κυρίου Πρόδρομε· ἀνεδείχθης γὰρ ὄντως καὶ Προφητῶν σεβασμιώτερος, ὅτι καὶ ἐν ῥείθροις βαπτίσαι κατηξιώθης τὸν κηρυττόμενον· ὅθεν τῆς ἀληθείας ὑπεραθλήσας, χαίρων εὐηγγελίσω καὶ τοῖς ἐν ᾅδῃ, Θεὸν φανερωθέντα ἐν σαρκί, τὸν αἴροντα τὴν ἁμαρτίαν τοῦ κόσμου, καὶ παρέχοντα ἡμῖν τὸ μέγα ἔλεος.

Επιμέλεια : Γιώργος Χαρίτος




[1]  Κατά Ματθαίον 14:1-12
[2] Αποκάλυψη του Ιωάννη 11:18

Δημοσίευση σχολίου

 
Top