GuidePedia

0
katihisis.blogspot.gr


ΠΕΡΙΛΗΨΗ
(Η περίληψη είναι κόπος και σπουδή μιας πνευματικής μου κόρης. Η επεξεργασία του Βίντεο είναι κόπος και σπουδή των τεχνικών του Ιστολογίου “Κατάνυξις” (ενίοτε και άλλων). Να ’χουν όλοι τους την ευχή μου!) 
π. Νικόλαος Μανώλης

Την Β’ Παρασκευή των Χαιρετισμών, ο π. Θεόδωρος, στο κήρυγμά του συνεχίζει τις ομιλίες του που είναι αφιερωμένες στην Υπεραγία Θεοτόκο, από τα θεομητορικά θέματα τα οποία υποδεικνύει ο Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης, στο Εορτοδρόμιο.

Αρχικά μας συνδέει με την ομιλία του της προηγούμενης Παρασκευής, των Α’ Χαιρετισμών, όπου αναφέρθηκε στην ανέκφραστη χαρά του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου.

Από τα θαυμάσια θέματα που αναπτύσσει ο Άγιος Νικόδημος, για την Κυρία Θεοτόκο, μας μεταφέρει ορισμένα ο π. Θεόδωρος, εδώ:

Γιατί ο Άγγελος είπε στην Παναγία μας το «Χαίρε»; Πρέπει όλα τα γένη των χριστιανών, ευρισκόμενα είτε στους ναούς, είτε στα σπίτια, είτε στον δρόμο, να λέγουν τους Χαιρετισμούς της Παναγίας μας. Ακόμα και τα μικρά παιδιά να τα μαθαίνουμε να λένε το «Θεοτόκε Παρθένε Χαίρε Κεχαριτωμένη Μαρία ο Κύριος μετά σου…». Και αυτό γιατί η Παναγία μας γέννησε την Χαρά όλου του Κόσμου και την Πηγή της Χαράς.

 Γιατί δεν ταράχτηκε η Παναγία από την εμφάνιση του Αγγέλου αλλά ταράχθηκε με τον ασπασμό, από τα λόγια που της είπε; Φοβήθηκε μήπως εξαιτίας αυτού του ασπασμού πάθει ό,τι έπαθε η Εύα, μήπως λάβει καμμία πτώση. Μας εξηγεί εδώ ο Άγιος Νικόδημος ότι η Παναγία γνώριζε τι έπαθε η Εύα, αν και ζούσε στο ναό από μικρό παιδάκι. Ήξερε για την πτώση της Εύας, διότι ήταν φωτισμένη από το Άγιο Πνεύμα. Επίσης εκεί όπου ζούσε στα Άγια των Αγίων, άκουγε να διαβάζονται τα αναγνώσματα και έμαθε για το παράπτωμα των Προπατόρων.

Ταράχθηκε από τα λόγια του Αγγέλου επίσης, γιατί μέσα στο ναό δεν ήταν συνηθισμένη να συνδιαλέγεται με άλλους. Δεν φοβήθηκε την παρουσία του Αγγέλου γιατί ήταν και η ίδια ένας Άγγελος, ταράχθηκε μόνον από τα λόγια που της είπε.

Μας λέγει τέλος ότι με την Παναγία, καταργείται το λάθος της Εύας και διά της Παναγίας, ξεπληρώθηκε το παλαιόν χρέος, αυτό της Εύας και όλων των γυναικών προς τους άνδρες. Ποιό χρέος είναι αυτό; Ο Αδάμ εδάνισε σάρκα για να γίνει η γυναίκα. Και τώρα από μία γυναίκα παρθένο, χωρίς παρέμβαση ανδρός, έγινε ένας άνδρας.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top