GuidePedia

0
agioritikovima.gr

Του Γιώργου Θεοχάρη

Φώτια πήραν τα τηλέφωνα των υποψηφίων βουλευτών αναζητώντας τα ψηφουλάκια των πιστών .Ιεράρχες που μίλησαν στο ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΟ ΒΗΜΑ επισημαίνουν ότι ''καθημερινά δεκάδες υποψήφιοι μας τηλεφωνούν για να μας συναντήσουν και να ζητήσουν την ευλογία μας....''

Χαρακτηριστικά Ιεράρχης από την Βόρεια Ελλάδα μας ανέφερε ότι'' εγώ δίνω σε όλους απλόχερα την ευλογία μου αλλά όχι την στήριξή μου! Η Εκκλησία δεν πρέπει να χρωματίζεται έστω κι αν πρέπει βεβαίως να επιλέξουμε όσους θεωρούμε ΑΞΙΟΥΣ οι οποίοι ενδέχεται να στηρίξουν το πολύτιμο έργο της εκκλησίας μας που έχει τόσα ανοιχτά ζητήματα και απειλές να αντιμετωπίσει'' .

Η τακτική των κομμάτων όμως ορισμένες φορές ξεπερνούν τα όρια:

Σε μητρόπολη της Αττικής μάλιστα έφθασαν πάνω από πεντακόσιοι φάκελοι με προεκλογικό υλικό ώστε να μοιραστεί στους πιστούς.

Εν τω μεταξύ, στις Εκκλησιές επικρατεί συνωστιμός από σειρά υποψηφίων για να πιάσουν τις πρώτες θέσεις και να εμφανιστούν κοντά στους πιστούς.

Υπενθυμίζουμε ότι μεταξύ των άλλων-Αξιοποίηση εκκλησιαστικής περιουσίας-φορολόγηση ακίνητης περιουσίας- ένα από τα σημαντικά ζητήματα που αντιμετωπίζει η Εκκλησία είναι η έλλειψη Ιερέων :

Τα ακριτικά χωριά της Ηπείρου, αλλά και όλης της χώρας, θα ακούν όλο και πιο σπάνια να χτυπούν οι καμπάνες των εκκλησιών τους και τις μεγάλες θρησκευτικές γιορτές να βρίσκονται σε λίστα για την επίσκεψη ιερέα.

Πέραν της γενικότερης απροθυμίας να χειροτονηθούν νέοι ιερείς, το πρόβλημα εστιάζεται στο Μνημόνιο, το οποίο στον κανόνα «μία πρόσληψη, ανά πέντε αποχωρήσεις» περιλαμβάνει και τους κληρικούς.

Αποτέλεσμα σήμερα η κατάσταση να επιδεινώνεται συνεχώς καθώς πολλοί ιερείς οδηγούνται στη συνταξιοδότηση, χωρίς να μπορούν να αναπληρωθούν και έτσι δημιουργούνται τεράστια κενά σε Μητροπόλεις, όπως π.χ. της Κόνιτσας, που πέρυσι το Πάσχα επιστρατεύτηκαν οι συνταξιούχοι που ήταν σε θέση να ιερουργήσουν. Πολλές εκκλησίες όμως έμειναν χωρίς Ιερέα.

Επίσης, σε χωριά της Θεσσαλίας, πελλοπονήσου και Θράκης έχουν να δουν Ιερέα κάθε Κυριάκή στην Εκκλησία πάνω από τέσσερα χρόνια.


Οι προσλήψεις  κληρικών στο πλαίσιο του μνημονίου δεν θα έπρεπε να επηρεαστούν και αν αφήσουμε εκατοντάδες χωριά χωρίς Ιερέα και της Εκκλησιές να βάζουν λουκέτο...  Κι  όμως, οι πολιτικοί μας αποδέχτηκαν όσα τους επιβλήθηκαν από τους τρεις υπαλλήλους της Τρόϊκας.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top