GuidePedia

0
Του Γιώργου Χαρίτου

Χριστούγεννα..


Στολίδια, δέντρα, καινούργια ρούχα, παπούτσια, ψώνια στο super market, και μία συνεχής ροή στους δρόμους χωρίς τελειωμό.. Πολύς κόσμος τρέχει πάνω κάτω ο καθένας σκεπτόμενος με τον δικό του τρόπο τα Χριστούγεννα. Οι περισσότεροι σκέπτονται την ''Καλή Βραδιά''.

Μα ποια είναι αυτή η καλή βραδιά;

Πολύ φαΐ, πολύ τρέξιμο, και πολλοί καλεσμένοι. Γύρω από το τραπέζι συγκεντρώνονται διάφοροι άνθρωποι παραμονή των Χριστουγέννων, καλούμενοι να φάνε, ''εορτάζοντας'' όπως λένε.. Αλλά κάτι λείπει..

Ο Εορτάζων νομίζω…

Κανείς δεν λέει πως εορτάζει εκείνη την ημέρα από τους παρευρισκόμενους στο τραπέζι. Παρόλα αυτά υπάρχει εορτή. Η Μουσική στα ύψη. Τα ηχεία στο μέγιστο. 

Περνάει η νύχτα με την ίδια ‘’εορταστική ροή’’. Μα ακόμα κανείς δεν ξέρει ποιον εορτάζει. Ακούγεται συνέχεια ''Καλά Χριστούγεννα'' καθώς η μέρα της 24 Δεκεμβρίου φέρνει την 25η. 

Αλλά τι είναι τα Χριστούγεννα; 

''Ὁ ἄσαρκος σαρκοῦται. Ὁ Λόγος παχύνεται. Ὁ ἀόρατος ὁρᾶται. Ὁ ἀναφὴς ψηλαφᾶται. Ὁ ἄχρονος ἄρχεται. Ὁ Υἱὸς τοῦ Θεοῦ Υἱὸς ἀνθρώπου γίνεται''[1]

Σήμερα έχουμε χάσει την ουσία και κρατήσαμε τα πολλά στολίδια.. 
Χάσαμε τον Χριστό και κρατήσαμε τα δώρα. 
Χάσαμε τον σκοπό της γέννησης Του και κρατήσαμε την  ατμόσφαιρα.
Χάνουμε τον Χριστό, ''κερδίζοντας'' ύπνο.
Χάνουμε Την Κοινωνία με τον Σωτήρα και κρατάμε κοινωνία με το τραπέζι μας.

''Χριστὸς γεννᾶται,''[2] και εμείς αντί να τον προϋπαντήσουμε, να τον δοξολογήσουμε, και να τον ευχαριστήσουμε, κοιμόμαστε, διότι πέντε το πρωί ''είναι αρκετά νωρίς, που να τρέχω στην εκκλησία;''

O Υιός και Λόγος του Θεού, έγινε Άνθρωπος, πίρε σάρκα και οστά, για να κάνει τον άνθρωπο Θεό!

Σήμερον ὁ ὢν τίκτεται, καὶ ὁ ὢν γίνεται ὅπερ οὐκ ἦν· ὢν γὰρ Θεὸς, γίνεται ἄνθρωπος, οὐκ ἐκστὰς τοῦ εἶναι Θεός.[3]

Ας κοιμηθούμε νωρίς και ας ξυπνήσουμε νωρίς ώστε να έρθουμε σε κοινωνία με Εκείνον. Ας μην φάμε πολύ, και ας μην ακούσουμε πολύ μουσική, αλλά ξυπνώντας την επομένη να ακούσουμε και να δούμε την έλευση του, την γέννηση Του.

'' Ἄγγελοι ᾄδουσιν,  ἀρχάγγελοι μέλπουσιν, ὑμνεῖ τὰ Χερουβὶμ, δοξολογεῖ τὰ Σεραφὶμ, πάντες ἑορτάζουσι Θεὸν ἐπὶ γῆς ὁρῶντες, καὶ ἄνθρωπον ἐν οὐρανοῖς''[4]

Μαζί με τους αγγέλους να εορτάσουμε το μυστήριο των μυστηρίων. Την έλευση Του Σωτήρα Χριστού, στην Κτίση. Όχι απλά για να έλθει, αλλά για να σώσει την Κτίση, για να θεώσει το δημιούργημα Του, και να το οδηγήσει στην αιώνια ζωή. Δίπλα Του!


Χριστὸς γεννᾶται, δοξάσατε· Χριστὸς ἐξ οὐρανῶν, ἀπαντήσατε· Χριστὸς ἐπὶ γῆς, ὑψώθητε. ᾌσατε τῷ Κυρίῳ πᾶσα ἡ γῆ καί, ἵν' ἀμφότερα συνελὼν εἴπω, Εὐφραινέσθωσαν οἱ οὐρανοί, καὶ ἀγαλλιάσθω ἡ γῆ, διὰ τὸν ἐπουράνιον, εἶτα ἐπίγειον.[5]

Ακόμα μιλάμε για ''καλή βραδιά'' χωρίς Χριστό λοιπόν; Μήπως ζώντας την λεγόμενη ''καλή'' χάνουμε την Μεγάλη;

Ας σηκωθούμε λοιπόν και ας πάμε να ακούσουμε τους πανέμορφους ψαλμούς των Χριστουγέννων. Πάμε να δούμε τον Χριστό να ''γεννάται'', και να τον αγκαλιάσουμε ζεστά, δίνοντας Του Την Θέση Του στην Καρδιά μας.

‘’Ελάτε λοιπόν να γιορτάσουμε! Ελάτε να πανηγυρίσουμε! Είναι παράξενος ο τρόπος της γιορτής -όσο παράξενος είναι κι ο λόγος της γεννήσεως του Χριστού.
Σήμερα λύθηκαν τα μακροχρόνια δεσμά.
Ο διάβολος καταντροπιάστηκε.
Οι δαίμονες δραπέτευσαν.
Ο θάνατος καταργήθηκε.
Ο παράδεισος ανοίχτηκε.
Η κατάρα εξαφανίστηκε.
Η αμαρτία διώχτηκε.
Η πλάνη απομακρύνθηκε.
Η αλήθεια αποκαλύφθηκε.
Το κήρυγμα της ευσέβειας ξεχύθηκε και διαδόθηκε παντού.
Η βασιλεία των ουρανών μεταφυτεύθηκε στη γη.
Οι άγγελοι συνομιλούν με τους ανθρώπους.
Όλα έγιναν ένα.’’[6]


''Ἡ Γέννησίς σου Χριστὲ ὁ Θεὸς ἡμῶν, ἀνέτειλε τῷ κόσμῳ τὸ φῶς τὸ τῆς γνώσεως· ἐν αὐτῇ γὰρ οἱ τοῖς ἄστροις λατρεύοντες, ὑπὸ Ἀστέρος ἐδιδάσκοντο, σὲ προσκυνεῖν τὸν Ἥλιον τῆς δικαιοσύνης, καὶ σὲ γινώσκειν ἐξ ὕψους Ἀνατολήν. Κύριε δόξα σοι.''[7]

Ραντεβού στην Εκκλησία Λοιπόν! Ότι ώρα και αν είναι! 

Μας περιμένει ο Εορτάζων που λέγαμε παραπάνω!

Αμήν! 
-----------------------------------------------------------------------------
[1] Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου: Απόσπασμα Λόγου ΛΗ’

Μετάφραση: ‘’ Ο άσαρκος σαρκώνεται. Ο Λόγος γίνεται υλικός. Ο αόρατος οράται. Ο αναφής ψηλαφιέται. Ο άχρονος αρχίζει,
’’ 

[2] Του Ιδίου

[3] Aγίου Ιωάννου Χρυσόστομου: αποσπάσματα λόγου εις το γενέθλιων του Σωτήρος ημών Ιησού χριστού

Μετάφραση: Σήμερα ο Ων τίκτεται και ο Ων γίνεται αυτό που δεν ήταν. Γιατί ενώ είναι Θεός, γίνεται άνθρωπος, χωρίς να πάψει να είναι Θεός.

[4] Aγίου Ιωάννου Χρυσόστομου: αποσπάσματα λόγου εις το γενέθλιων του Σωτήρος ημών Ιησού χριστού.

 Μετάφραση: Άγγελοι τραγουδούν, Αρχάγγελοι μέλπουν, υμνούν τα Χερουβίμ, δοξολογούν τα Σεραφείμ, οι πάντες γιορτάζουν επειδή βλέπουν τον Θεό πάνω στην Γή και τον άνθρωπο στους ουρανούς.

[5] Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου: Απόσπασμα Λόγου ΛΗ’

Μετάφραση: Ο Χριστός γεννάται, δοξάσατε. O Χριστός από τον ουρανό συναντήστε (τον). O Χριστός επάνω στην γη υψωθείτε. Τραγουδήστε για τον Κύριο όλη η γη και για να ενώσω και να πω και τα δύο μαζί: Να ευφρανθούν οι ουρανοί και να αγαλλιάσει η γη για τον επουράνιο, έπειτα επίγειο.

[6] Aγίου Ιωάννου Χρυσόστομου: Χριστός Γεννάται, από Μετάφραση (Από τη σειρά των φυλλαδίων «Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΠΑΤΕΡΩΝ» της Ιεράς Μονής Παρακλήτου Ωρωπού Αττικής.)

[7] Απολυτίκιο Χριστουγέννων

Δημοσίευση σχολίου

 
Top