GuidePedia

0


του Γιώργου Νταλιάρη

Ανατροπή στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, αφού το Συμβούλιο της Επικρατείας ακύρωσε τις εκλογές για την ανάδειξη Πρύτανη.

Η απόφαση αυτή έχει άμεση επίπτωση στο ζήτημα της ίδρυσης του τμήματος Ισλαμικών Σπουδών στο ΑΠΘ που έχει μεν δρομολογηθεί αλλά δεν έχει οριστικοποιηθεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ ο Πρύτανης, Περικλής Μήτκας, δεν έχει υπογράψει την επικύρωση της προ τριών εβδομάδων ψηφοφορίας της Συγκλήτου για το θέμα, που με ψήφους 19 υπέρ έναντι 6 κατά (έδωσαν το παρών 25 από τα 55 μέλη…) απεφάνθη υπέρ της ίδρυσης του τμήματος.

Με την υπ΄ αριθμ. 4474/2104 απόφασή του Γ' Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας, θα πρέπει να ξαναγίνουν εκλογές κι έτσι «παγώνουν» όλες οι αποφάσεις και μέσα σε αυτά και η ίδρυση του τμήματος,για το οποίο Ιεράρχες, Ιερείς, Μονές του Αγίου Ορους, καθηγητές και απλός κόσμος είναι εναντίον.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στο ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΟ ΒΗΜΑ, έγκριτος καθηγητής της Θεολογικής Σχολής το ζήτημα θα ανοίξει μετά τις νέες εκλογές που θα πραγματοποιηθούν σε τρεις με έξι μήνες.

Το σκεπτικό της ακύρωσης των εκλογών

Η εκλογή και ο διορισμός του Περικλή Μήτκα ως πρύτανη στο Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ακυρώθηκε από το ΣτΕ, στο οποίο είχε προσφύγει ο καθηγητής Ανδρέας Γιαννακουδάκης. Ζητούσε την ακύρωση της από 20.5.2014 απόφασης του συμβουλίου του ιδρύματος του ΑΠΘ με την οποία επελέγησαν ως υποψήφιοι για την εκλογή στο αξίωμα του Πρύτανη στο ΑΠΘ οι καθηγητές Σ. Λογοθέτης, Π. Μήτκας και Ι. Παπαδογιάννης, αλλά όχι ο ίδιος.

Η αυξημένη, 7μελής σύνθεσης του Γ' Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας, με την υπ΄ αριθμ. 4474/2104 απόφασή της έκανε κατά πλειοψηφία δεκτή την αίτηση του κ. Γιαννακουδάκη και ακύρωσε την από 31.7.2014 απόφαση του υπουργού Παιδείας, με την οποία διορίζεται πρύτανης στο ΑΠΘ ο κ. Μήτκας.
Σύμφωνα με το σκεπτικό του αντώτατο δικαστηρίου, «η από 20.5.2014 απόφαση του Συμβουλίου του Ιδρύματος του ΑΠΘ, με την οποία έγινε η επιλογή των προς εκλογή υποψηφίων κατά παράλειψη του κ. Γιαννακουδάκη, χωρίς να προηγηθεί πρόσκληση στην σχετική συνεδρίαση του πρύτανη του ΑΠΘ είναι μη νόμιμη».


Παράλληλα, οι σύμβουλοι Επικρατείας ανέπεμψαν την υπόθεση στο ΑΠΘ για να επαναληφθεί νόμιμα η διαδικασία, αναφέροντας: "προκειμένου το Συμβούλιο του Ιδρύματος (ΑΠΘ) να επαναλάβει την συνεδρίαση του για κρίση των υποψηφίων προς εκλογή, αφού προηγουμένως καλέσει τον κατά το χρόνο της ακυρωθείσης αποφάσεώς του (20.5.2014) πρύτανη του ΑΠΘ, αναπληρούμενο από τον νόμιμο κατά τον ανωτέρω χρόνο αναπληρωτή του ο οποίος δεν κωλύεται".

Δημοσίευση σχολίου

 
Top