GuidePedia

0
agioritikovima


Η χθεσινή απόλυτα επιτυχημένη ημερίδα που διοργανώθηκε στη Μητρόπολη Θεσσαλονίκης ενάντια στην ίδρυση τμήματος Ισλαμικών Σπουδών στη Θεολογική Σχολή του ΑΠΘ έστειλε ένα ακόμη ισχυρό μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση.

Και σίγουρα το έλαβαν…

Οσοι συμμετείχαν στην εκδήλωση αυτή υπέγραψαν στο ψήφισμα που δημοσιεύτηκε σήμερα και περιλαμβάνει όλα εκείνα τα συμπεράσματα και τα σημεία που αναπτύχθηκαν χθες.

Το ψήφισμα αναφέρει:

«Όλοι οι παρευρισκόμενοι στη Συγκέντρωση-Ημερίδα ενάντια στην ίδρυση «κατεύθυνσης Ισλαμικών Σπουδών στη Θεολογική Σχολή Α.Π.Θ.», πλήθος πολιτών, κληρικών, λαϊκών, εκπαιδευτικών, φοιτητών και Πανεπιστημιακών καθηγητών, αφού ακούσαμε τις ομιλίες του Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης και τεσσάρων διακεκριμένων ακαδημαϊκών καθηγητών από διάφορες Πανεπιστημιακές Σχολές, ομόφωνα και διά βοής εγκρίνουμε το παρακάτω ψήφισμα:

1. Δηλώνουμε την απόλυτη αντίθεσή μας στην ίδρυση «κατεύθυνσης Ισλαμικών Σπουδών στη Θεολογική Σχολή του Α.Π.Θ.».

2. Τυχόν ίδρυση «κατεύθυνσης Ισλαμικών Σπουδών στη Θεολογική Σχολή του Α.Π.Θ.» και μάλιστα με την σπουδή και την περίεργη διαδικασία που ακολουθήθηκε, μαρτυρεί ύποπτες σκοπιμότητες, στερείται επιστημονικής και θεολογικής τεκμηρίωσης, ενέχει κινδύνους από πλευράς Εθνικής πολιτικής, είναι με λίγα λόγια εθνικά και θρησκευτικά επικίνδυνη.
3. Από την ανάλυση του θέματος από τους διακεκριμένους ακαδημαϊκούς ομιλητές διαπιστώνεται ότι η Θεολογική Σχολή του Α.Π.Θ. είναι και πρέπει να παραμείνει Ορθόδοξη Χριστιανική Σχολή και όχι να μετατραπεί σε Σχολή Θρησκειολογίας. Ακόμη περισσότερο όταν η Χριστιανική Θεολογία είναι απολύτως ασύμβατη με την ισλαμική και ο συμφυρμός Χριστιανικών και Μουσουλμανικών Σπουδών θα αποτελέσει διεθνή αρνητική πρωτοτυπία.

4. Ερωτηματικά προκαλεί η προώθηση ίδρυσης «κατεύθυνσης Ισλαμικών Σπουδών» στη Θεολογική Σχολή του Α.Π.Θ. όταν μόλις το 2014 έκλεισε η επί 40 χρόνια λειτουργούσα στη Θεσσαλονίκη Ειδική Παιδαγωγική Ακαδημία Θεσσαλονίκης (ΕΠΑΘ), η οποία είχε ως ιδρυτικό της σκοπό να καταρτίζει διδασκάλους για τα σχολεία της μειονότητας της Θράκης.

5. Ζητούμε από όλους τους αρμόδιους παράγοντες της Πολιτείας, Κυβέρνηση, Αντιπολίτευση, Αυτοδιοίκηση, να αναλογιστούν τις ευθύνες τους και να αρνηθούν να συμπράξουν σε ένα πραγματικό ανοσιούργημα για την Πατρίδα και τη Θρησκεία μας, που δυστυχώς φαίνεται να προωθούν το Υπουργείο Παιδείας, οι Πρυτανικές Αρχές του Α.Π.Θ., αλλά και οι Αρχές της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ..

6. Καλούμε τους Βουλευτές, οι οποίοι σε λίγο χρονικό διάστημα θα ζητήσουν την ψήφο μας, να δηλώσουν ευθαρσώς την αντίθεσή τους, αρνούμενοι να υπερψηφίσουν την ίδρυση «κατεύθυνσης Μουσουλμανικών Σπουδών» στη Θεολογική Σχολή του Α.Π.Θ., όταν σύμφωνα με πληροφορίες, εισαχθεί για ψήφιση στη Βουλή. Δικαιολογίες και συμψηφισμοί δεν υπάρχουν, ου μενετοί, η απάντηση θα δοθεί στην κάλπη ανάλογα με την δημόσια στάση του καθενός.

7. Εξουσιοδοτούμε την Συντονιστική Επιτροπή της σημερινής Συγκέντρωσης-Ημερίδας να προωθήσει το ψήφισμα σε όλους τους αρμόδιους παράγοντες και στον Τύπο».

Δημοσίευση σχολίου

 
Top