GuidePedia

0
katanixis.blogspot.gr


Λάβαμε αυτήν την επιστολή από μαθητή της α΄ Λυκείου ενός σχολείου της Κοζάνης που όνειρό του είναι να γίνει θεολόγος. Την έγραψε ορμώμενος από την παρακάτω είδηση. Εμείς θαυμάζοντας τη σωφροσύνη του, παραθέτουμε την επιστολή του προσευχόμενοι για την ευόδωση των προσπαθειών του νεαρού φίλου μας:

Εντύπωση πραγματικά μου κάνει ένα μέρος των δηλώσεων του Οικουμενικού Πατριαρχή κ. Βαρθολομαίου στην αυστριακή εφημερίδα "Κουρίρ".

Ήταν ο επίτιμος μάλιστα προσκεκλημένος του Ιδρύματος "Προ Οριέντε" για τον Οικουμενικό Διάλογο.

Αντιφατικές οι δηλώσεις του ως προς το πρώτο σκέλος, καθώς αναφέρεται στις θετικές πολιτικές της διακυβέρνησης Ερντογάν, περί των θρησκευτικών ελευθεριών στη γείτονα χώρα από την μια και από την άλλη αναφέρεται στην αδιαπραγμάτευτη θέση της να μην επαναλειτουργήσει η Θεολογική Σχολή της Χάλκης.

Το νομικό καθεστώς των χριστιανικών ναών και τα δικαιώματα των Χριστιανών πολιτών δεν είναι ξεκαθαρισμένα, μια και στην Τουρκία οι Χριστιανοί πολίτες θεωρούνται πολίτες δεύτερης και τρίτης κατηγορίας.

Ο κ. Βαρθολομαίος τόνισε όμως και τους διωγμούς και τα μαρτύρια που δέχονται οι Χριστιανικοί λαοί στη Μέση Ανατολή από τους φανατικούς Μουσουλμάνους.

Εκεί που θέλω να σταθώ είναι όταν ερωτήθει για το σχίσμα του 1054, δεν απάντησε παρά είπε πως καθήκον του είναι η επανένωση των Εκκλησιών.

Έχουμε όμως τακτοποιήσει τα θέματα και τα προβλήματα που μαστίζουν τους Ορθόδοξους λαούς, όπως μερικά και που ο ίδιος προανέφερε, αλλά και τόσα άλλα για τα οποία δεν ακούσαμε από τον κ. Βαρθολομαίο λέξη;

Για την πνευματική κρίση που έχουμε ως Έλληνες με αποτέλεσμα την λεγόμενη οικονομική κρίση που στραγγαλίζει τον λαό μας;

Έχει ασχοληθεί και αντιμετωπίσει τους τόσους αντιχριστιανικούς νόμους που ψηφίστηκαν τα τελευταία χρόνια, όπως η κατάργηση της αργίας της Κυριακής, η κατάργηση ως υποχρεωτικού του μαθήματος των θρησκευτικών από τα σχολεία, η προσπάθεια αλλοίωσης της Ιστορίας μας, η προσπάθεια δημιουργίας τμήματος μουσουλμμανικών σπουδών στη θεολογική Θεσ/νίκης και απόμενε ως καθήκον μας η επανένωση;

Και επιτέλους ο επί 50 χρόνια επίσημος Θεολογικός διάλογος με τους παπικούς δεν απέδωσε κανέναν καρπό ούτε είχαμε κάποια ουσιαστική πρόοδο.

Όμως σύμφωνα με τον κ. Βαρθολομαίο, πρέπει να εξαλειφθούν κάποιες παρεξηγήσεις. Ποιές είναι αυτές όμως οι παρεξηγήσεις από τους Ορθόδοξους Αγίους Πατέρες;

Μήπως όλοι οι Άγιοι που καταδικάζουν τις αιρέσεις και τις πλάνες, παρεξήγησαν κατά λάθος τους αιρετικούς παπικούς;

Επί της ουσίας ο Θεολογικός διάλογος για 50 ολόκληρα χρόνια απεδείχθη άκαρπος και άνευ ουσίας και άρα είναι αποτυχημένος.

Από που λοιπόν πηγάζει η πεποίθηση του Πατριάρχη για επανένωση;

Ή μήπως γνωρίζει πως ο διάλογος είναι προσχηματικός και η επανένωση θέλει να περάσει χτίζοντας στις συνευρέσεις- συμπροσευχές με αιρετικούς (που η Ορθοδοξία ρητά το απαγορεύει) και στις προσωπικές σχέσεις τους;

Αναρωτιέμαι, οι θρησκευτικές διαφορές και αιρέσεις αντιμετωπίζονται με πολιτική, διπλωματία και προσωπικές επαφές;

Η τακτική του κ. Βαρθολομαίου είναι πολιτικάντικη, εκκοσμικευμένη και μακριά από το Ορθόδοξο Αγιοπατερικό Πνεύμα.

Για το πώς θα ακουγόταν οι δηλώσεις αυτές σε ένα ναό του Ελλαδικού χώρου είναι να αναρωτιέται κανείς!

Ανακοίνωσε στην αυστριακή εφημερίδα και την ίδρυση Ορθοδόξου Ι. Μονής, ύστερα από δωρεά της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.

Μα εμείς στο Πιστεύω δεν λέμε: “εις Μίαν, Αγίαν, Καθολικήν και Αποστολικήν Εκκλησία;” Πώς λοιπόν ο κ. Βαρθολομαίος ανακάλυψε και μία εκκλησία ακόμα; αυτή των Ρωμαικαθολικών;

Μάλιστα αυτή η μονή θα έχει ως προτεραιότητα την ανάπτυξη προσωπικών σχέσεων και γνωριμιών με άλλους μη Ορθόδοξους "χριστιανούς". Αναρωτιέμαι ξανά, αυτός είναι ο σκοπός του Ορθόδοξου μοναχισμού;

Βαρθολομαίος: Μεγάλο καθήκον της εποχής μας η επανένωση της Εκκλησίας

Βιέννη, Αυστρία

Στην Τουρκία υπήρξαν τα τελευταία χρόνια θετικές εξελίξεις στη διάρκεια της κυβέρνησης Ερντογάν ως προς τη θρησκευτική ελευθερία, ωστόσο απομένουν ακόμη πολλά να γίνουν, τονίζει σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα «Κουρίρ» ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

Στην ίδια συνέντευξη, όταν ερωτάται για το Σχίσμα του 1054 (που διαίρεσε τον Χριστιανισμό σε Καθολικισμό και Ορθοδοξία), ο κ. Βαρθολομαίος σημειώνει πως η αποκατάσταση της διάσπασης της και η επανένωση της Εκκλησίας συνιστά μεγάλο καθήκον της εποχής μας.

Αναφερόμενος στην Τουρκία, ο Οικουμενικός Πατριάρχης επισημαίνει ότι μέλημα της Εκκλησίας, από τα σημαντικότερα, είναι η αναγνώρισή της από το τουρκικό κράτος ως οργανισμό δημοσίου δικαίου, ενώ το νομικό καθεστώς των χριστιανικών εκκλησιών και των χριστιανών πολιτών της Τουρκίας θα πρέπει να καθορισθεί σαφώς, καθώς οι Χριστιανοί στην Τουρκία είναι επίσης τούρκοι πολίτες και ως εκ τούτου θα πρέπει να έχουν ίσα δικαιώματα με τους μουσουλμάνους πολίτες.

«Μεγάλη αδικία» το κλείσιμο της Σχολής της Χάλκης

Σύμφωνα με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, εξίσου σημαντικό είναι το μέλημα για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, της οποίας το κλείσιμο, όπως παρατηρεί, αποτελεί μια μεγάλη αδικία.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τη σύνδεση, από μέρους της Αγκυρας, μιας επαναλειτουργίας της Σχολής με την ανέγερση τεμένους στην Αθήνα, ο κ. Βαρθολομαίος απορρίπτει ως μη σκόπιμη μια τέτοια «συναλλαγή», τονίζοντας ότι ανθρώπινα δικαιώματα και θρησκευτική ελευθερία δεν μπορεί να αποτελέσουν αντικείμενα συναλλαγής.

Συμπληρώνει δε, ότι η επαναλειτουργία της Σχολής δεν έχει τίποτε να κάνει με το ελληνικό κράτος, καθώς πρόκειται για τούρκους πολίτες που ζητούν το άνοιγμά της και που δεν έχουν την ευθύνη για τις ενέργειες και αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης, τις οποίες η ίδια λαμβάνει ανεξάρτητα από αυτούς.
Ο κ. Βαρθολομαίος βρέθηκε για έξι ημέρες στην Αυστρία, με την ευκαιρία και των εκδηλώσεων για τα 50 χρόνια του Ιδρύματος «Προ Οριέντε» για τον Οικουμενικό Διάλογο, στις οποίες ήταν επίτιμος προσκεκλημένος.

Στη συνέντευξή του, ο Οικουμενικός Πατριάρχης, εκφράζοντας, όπως λέει, το μεγάλο συναίσθημα ευθύνης που έχει ως προκαθήμενος της Ορθόδοξης Εκκλησίας για τους Χριστιανούς στη Μέση Ανατολή αλλά και τον μεγάλο πόνο για τους διωγμούς τους στο Ιράκ, στη Συρία και σε άλλες εστίες διένεξης ανά τον κόσμο, τονίζει την ανάγκη να γίνει κάθε τι δυνατό για να υποστηριχθούν και να προστατευτούν αυτοί από διώξεις, εκτοπισμούς και δολοφονίες.

Κατά την άποψή του, είναι πολύ σημαντικό οι εκεί Χριστιανοί να παραμείνουν και να συνεχίσουν να ζουν στις πατρίδες τους και στις γενέτειρές τους, και συγχρόνως θα πρέπει να αναγνωρίζονται ως ισότιμοι πολίτες και να μην θεωρούνται πολίτες δεύτερης κατηγορίας, ενώ θα πρέπει να υπάρξει εντονότερη και σαφέστερη υποστήριξή τους πολιτικά, ηθικά και υλικά.

Ο αγώνας για θρησκευτική ελευθερία σε όλο τον κόσμο πρέπει να ενισχυθεί και το καλό των ανθρώπων πρέπει να έχει προτεραιότητα από οικονομικούς ή πολιτικούς συλλογισμούς, αναφέρει.

Επανένωση Ορθοδόξων και Καθολικών

Σε σχέση με το Σχίσμα του 1054, ο κ. Βαρθολομαίος σημειώνει πως η αποκατάσταση της διάσπασης της και η επανένωση της Εκκλησίας συνιστά μεγάλο καθήκον της εποχής μας, και παραπέμπει στα πρώτα βήματα που ξεκίνησαν σε αυτή την κατεύθυνση πριν από 50 χρόνια ο Πάπας Παύλος ο Έκτος και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Αθηναγόρας, ενώ, όπως παρατηρεί, ο επίσημος Θεολογικός Διάλογος ανάμεσα στις Εκκλησίες βοήθησε να εξαλειφθούν παρεξηγήσεις και διαφορές απόψεων.

Αναφέρεται, επίσης, στη συνάντησή του τον περασμένο Μάιο στην Ιερουσαλήμ με τον Πάπα Φραγκίσκο, όπως επίσης στην ανταλλαγή επισκέψεων κάθε χρόνο ανάμεσα σε αντιπροσωπείες των δύο Εκκλησιών στη Ρώμη με την ευκαιρία της εορτής των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου και αντίστοιχα με την ευκαιρία της εορτής του Αποστόλου Ανδρέα στην Κωνσταντινούπολη, όπου φέτος θα βρίσκεται προσκεκλημένος του (από τις 29 Νοεμβρίου) ο Πάπας Φραγκίσκος, ενώ ως μεγάλη βοήθεια θεωρεί ο ίδιος θεσμούς όπως το Ίδρυμα «Προ Οριέντε», που προωθούν τόσο τις θεολογικές όσο και τις προσωπικές επαφές.

Από τον Πάπα Φραγκίσκο ο Οικουμενικός Πατριάρχης αναμένει, όπως σημειώνει, περαιτέρω θαρραλέα βήματα και προσπάθειες για την ενότητα των Εκκλησιών, όπως εκείνος έχει ήδη κάνει από την εκλογή του σε προκαθήμενο της Καθολικής Εκκλησίας.

Στη συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα, ο Οικουμενικός Πατριάρχης αναφέρεται διεξοδικά και τονίζει την ιδιαίτερη σημασία που θα έχει η πρώτη ορθόδοξη μονή στην Αυστρία, η οποία θα ανεγερθεί σε έκταση στο Σανκτ Αντρέ του αυστριακού ομόσπονδου κρατιδίου Μπούργκενλαντ, που παραχωρήθηκε - δωρήθηκε από την αυστριακή Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία στην Ιερά Μητρόπολη Αυστρίας.


Όπως παρατηρεί, αυτή η μονή θα αποτελεί πνευματικό καταφύγιο για τους μοναχούς, αλλά και μια γέφυρα μεταξύ Ανατολής και Δύσης, έναν τόπο όπου θα συναντώνται Χριστιανοί με διαφορετικές παραδόσεις και πολιτισμό, ενώ για τους κατοίκους της περιοχής η μονή θα να είναι ένας τόπος όπου θα μπορούν να αισθάνονται ευπρόσδεκτοι, και ακόμη, εάν κάποιοι έχουν επιφυλάξεις, θα εκτιμήσουν και θα αγαπήσουν τη μονή και τους μοναχούς όταν τους γνωρίσουν.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top