GuidePedia

0
28neapoli-doxologia3.jpg

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβας τέλεσε σήμερα, Τρίτη 28 Οκτωβρίου, Δοξολογία, για την επέτειο της Εθνικής Παλιγγενεσίας, στο Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Γεωργίου Νεαπόλεως.

Ο Σεβασμιώτατος απευθυνόμενος στο πολυπληθές εκκλησίασμα και στη μαθητιώσα νεολαία, η οποία ντυμένη στα χρώματα της γαλανόλευκης και με την ελληνική σημαία στα χέρια, είχε κατακλύσει το Ναό, είπε εμφαντικά:

«Στο Λειτουργικό χρόνο της Αγίας Εκκλησίας θα συναντηθούμε με το πρόσωπο της Παναγίας μας η οποία «ώσπερ φωτεινή νεφέλη» σκέπει στοργικά μέσα στους αιώνες το έθνος και την πατρίδα μας. Ο Συναξαριστής αποτυπώνει ιεροπρεπώς γεγονός που τιμούμε σήμερα: στα χρόνια του βασιλέως Λέοντος του Μεγάλου (457-474 μ. Χ.) ζούσε στην Κων/πολη ο όσιος Ανδρέας, ο κατά Χριστόν σαλός. Μια νύχτα που γινότανε αγρυπνία στο Ναό της Παναγίας των Βλαχερνών, ο όσιος Ανδρέας μαζί με το μαθητή του Επιφάνιο είδαν την Υπεραγία Θεοτόκο οφθαλμοφανώς, όχι σε όραμα, να μπαίνει από την κεντρική πύλη του Ναού. Τη συνόδευαν οι Ιωάννης ο Πρόδρομος και Ιωάννης ο Θεολόγος και πλήθος αγγέλων.

Αφού μπήκε μέσα στο Ναό προχώρησε στο σολέα. Εκεί γονάτισε και προσευχήθηκε πολλή ώρα με θερμά δάκρυα υπέρ της σωτηρίας των πιστών, ενώ τη βλέπανε μόνο ο Ανδρέας και ο Επιφάνιος. Αφού προσευχήθηκε για πολύ η Θεοτόκος σηκώθηκε και μπήκε μέσα στο ιερό, όπου φυλασσόταν το μαφόριό της, το πήρε στα χέρια της και βγαίνοντας έξω το άπλωσε πάνω από τους πιστούς, για να δείξει ότι τους σκέπει και τους προστατεύει. Η Παναγία μας, ως στοργική Μητέρα , ντύνει τη γύμνια μας με το μαφόριο Της και «ὡς νεφέλη φωτεινή» γίνεται οδοδείκτης στη ζωή μας.

Αυτή τη μέρα της Εθνικής Παλιγγενεσίας η μνήμη μας σταματά με ευγνωμοσύνη στα βουνά της Πίνδου και αποθέτει στεφάνι δόξας σε όλους εκείνους τους άγνωστους στρατιώτες που πρόσφεραν σπονδή τη ζωή τους για της πατρίδας την ελευθερία .Και σήμερα ο Ελληνισμός βρίσκεται στις βουνοκορφές και δίνει τον υπέρ πάντων αγώνα υπερασπιζόμενος τα δίκαια της φυλής και τα ιδανικά του έθνους. Ο Θεός –όπως τότε-θα στεφανώσει τους αγώνες μας».

28neapoli-doxologia1.jpg
28neapoli-doxologia2.jpg
28neapoli-doxologia4.jpg
28neapoli-doxologia5.jpg
28neapoli-doxologia6.jpg
28neapoli-doxologia7.jpg
28neapoli-doxologia8.jpg
28neapoli-doxologia10.jpg
28neapoli-doxologia12.jpg

Δημοσίευση σχολίου

 
Top