GuidePedia

0
Ο άγνωστος άγιος που πολέμησε τον Χίτλερ!

Του Βασίλη Σπυρόπουλου - από το ένθετο της «Δημοκρατίας» για την Ορθοδοξία

Ενας νεομάρτυρας, που δεν είναι ευρέως γνωστός στην Ελλάδα, είναι ο άγιος Αλέξανδρος Σμορέλλ, η αγιοκατάταξη του οποίου έγινε το 2012 από την Εκκλησία της Ρωσίας. Ο άγιος ήταν ένας από τους ιδρυτές του Λευκού Ρόδου, μιας ειρηνικής αντιστασιακής οργάνωσης κατά του ναζιστικού καθεστώτος στη Γερμανία του Χίτλερ.

Ως φοιτητής της Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου μαζί με άλλους συμφοιτητές του ξεκίνησαν την αντιστασιακή τους δράση το 1942, με τη βοήθεια του καθηγητή τους της Φιλοσοφίας.

«Ενώ είχε όλες τις προδιαγραφές για μία λαμπρή καριέρα , εντούτοις προτίμησε να θυσιαστεί για την πίστη του στον Χριστό. Δεν συμβιβάστηκε, παρόλο που ζούσε κάτω από ένα βίαιο και ολοκληρωτικό καθεστώς, και προτίμησε να αγωνιστεί. Αυτό είναι ένα παράδειγμα και για εμάς» τονίζει στη «δημοκρατία» ο αρχιμανδρίτης Κύριλλος Κεφαλόπουλος, ο οποίος έγραψε το βιβλίο «Αγιος Αλέξανδρος Σμορέλλ, Ενας Μάρτυς της Ορθοδοξίας στα χρόνια του ναζισμού και της βαρβαρότητας» που εκδόθηκε από την εφημερίδα «Χριστιανική» του κινήματος «Χριστιανική Δημοκρατία».

Οπως τονίζει ο εφημέριος του Ιερού Ναού Αγίου Μάρκου Ευγενικού Κάτω Πατησίων «ο Αγιος Αλέξανδρος Σμορέλλ αντιστάθηκε με πνευματικούς τρόπους, δεν πήρε τα όπλα, δεν κατέφυγε στη βία, προσπάθησε μαζί με άλλους φοιτητές και με τη διακίνηση προκηρύξεων να αφυπνίσουν κοιμισμένες συνειδήσεις, να προειδοποιήσουν για τον αντιχριστιανικό και ολοκληρωτικό χαρακτήρα του ναζιστικού καθεστώτος».

«Αυτή η αντιστασιακή οργάνωση δημιούργησε λαϊκή αντίδραση, ακόμη και διαδήλωση έγινε εναντίον του Χίτλερ, γράφτηκαν συνθήματα στους τοίχους του Μονάχου, ενώ το κίνημα έγινε μαζικό» μας λέει ο Γιάννης Ζερβός, διευθυντής σύνταξης της «Χριστιανικής».

Το ναζιστικό καθεστώς εντόπισε τα μέλη της οργάνωσης, τα οποία καταδίκασε και θανάτωσε με συνοπτικές διαδικασίες. Ο άγιος Αλέξανδρος Σμορέλλ εκτελέστηκε στις 13 Ιουλίου (ημέρα μνήμης του) του 1943 στη φυλακή Στάντελχαϊμ στο Μόναχο, σε ηλικία μόλις 26 ετών.

Αναφερόμενος στη δράση της οργάνωσης Λευκό Ρόδο, ο κ. Ζερβός τονίζει ότι έδινε πνευματική διάσταση στον αγώνα εναντίον του ναζισμού. «Το ζήτημα έμπαινε σαν ένας πειρασμός να παραιτηθεί ο γερμανικός λαός από την ελευθερία του, και κατ’ επέκταση από άλλες θεμελιώδεις αρχές που πρέπει να διέπουν μια ευνομούμενη Πολιτεία, και να ακολουθεί εύκολες λύσεις (τον ναζισμό), που φαίνονται εύκολες και ελκυστικές και στο τέλος οδηγούν σε φοβερή καταστροφή».

Τα φυλλάδια με Αγία γραφή και Αριστοτέλη

Γεννημένος στο Ορενμπουργκ της Ρωσίας τον Σεπτέμβριο του 1917, ήταν γιος του Ούγκο Σμορέλλ, Γερμανού γιατρού, και της Ρωσίδας Ναταλίας Βεντένσκαγια, η οποία ήταν κόρη ορθόδοξου ιερέα (πέθανε από τύφο όταν ο Αλέξανδρος ήταν ενός έτους και ο πατέρας του παντρεύτηκε δεύτερη φορά, το 1920). Ο μικρός Αλέξανδρος, με την επίδραση της παραμάνας του, παρέμεινε πιστός ορθόδοξος, μελετούσε συνεχώς την Αγία Γραφή και εκκλησιαζόταν.

Ηταν ένας από τους βασικούς συντάκτες των έξι συνολικά φυλλαδίων που κατάφεραν να γράψουν και να διανείμουν στον γερμανικό λαό τα μέλη του Λευκού Ρόδου. Στα φυλλάδια χρησιμοποιεί πολλές παραπομπές από την Αγία Γραφή και τον Αριστοτέλη. Το βιβλίο διατίθεται στα γραφεία της «Χριστιανικής» (210-3806863).

Δημοσίευση σχολίου

 
Top