GuidePedia

0
Ι.Μ. Σπάρτης
ekthesi

Μία αξιόλογη και ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα έκθεση με τίτλο “Μεταβυζαντινές εικόνες από τη Βαμβακού Λακωνίας” λειτουργεί στην Κουμαντάρειο Πινακοθήκη Σπάρτης έως τις 16 Νοεμβρίου 2014.

Η έκθεση περιλαμβάνει 40 μεταβυζαντινές εικόνες του 18ου και 19ου αιώνα, που προέρχονται από το σύνολο 63 εικόνων του ναού της Βαμβακούς.

Από τη συλλογή αυτή ιδιαίτερο σύνολο αποτελούν οι εικόνες του τέμπλου του παλαιού ναού, οι οποίες παρουσιάζονται στην έκθεση ως ξεχωριστή ενότητα.

Να σημειώσουμε ότι η συντήρηση των εικόνων έγινε στα εργαστήρια του Μουσείου Μπενάκη με δαπάνη της εταιρείας “Atlantic Bulk Carriers Management Ltd”, η οποία είναι και χορηγός της έκθεσης. Την επιμέλεια της έκθεσης έχει ο κ. Βασίλειος Πασχάλης.

Τα εγκαίνια της έκθεσης, που συνδιοργάνωσαν η Ιερά Μητρόπολη Μονεμβασίας και Σπάρτης και η Κουμαντάρειος Πινακοθήκη, πραγματοποιήθηκαν το βράδυ της Τετάρτης 3 Σεπτεμβρίου παρουσία του Σεβ. Μητροπολίτη Σπάρτης κ. Ευσταθίου, του Προέδρου της Εθνικής Πινακοθήκης κ. Απόστολου Μπότσου, της Διευθύντριας της Εθνικής Πινακοθήκης κ. Μαρίνας Λαμπράκη – Πλάκα, της κ. Σοφίας Κουμάνταρου αδελφής του κ. Γεωργίου Κουμάνταρου και της κόρης της καταξιωμένης φωτογράφου Μαρίας, της Βυζαντινολόγου, Προέδρου Ινστιτούτου Βυζαντινών Σπουδών Βενετίας, Ακαδημαϊκού κ. Χρύσας Μαλτέζου, του Διευθυντή του τμήματος Συντήρησης του Μουσείου Μπενάκη κ. Βασιλείου Πασχάλη, του μέλους Δ.Σ της Εθνικής Πινακοθήκης κ. Έλλης Βαρώτσου, της Βουλευτή Λακωνίας κ. Φεβρωνίας Πατριανάκου, του Δημάρχου Σπάρτης κ. Ευάγγελου Βαλιώτη και πλήθους κόσμου.

Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης η Ιερά Μητρόπολη Μονεμβασίας και Σπάρτης, μέσω του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη κ. Ευσταθίου και αφού προηγήθηκε ομιλία του Πρωτοσυγκελεύοντα της Μητροπόλεως, εφημερίου του Μητροπολιτικού ναού Σπάρτης και της Βαμβακούς πατρός Γεωργίου Μπλάθρα, ενεχείρισε τιμητικό έπαινο στην εκπρόσωπο της οικογένειας Κουμάνταρου, Σοφία, ως ελάχιστη ένδειξη αναγνώρισης της πολύτιμης προσφοράς της οικογένειας στη συντήρηση των εικόνων του Ι.Ν Κοιμήσεως Θεοτόκου Βαμβακούς, τη δημιουργία εκθεσιακού χώρου στο Υπερώο του ιδίου ναού και τη φιλοξενία της έκθεσης στην Κουμαντάρειο Πινακοθήκη.

Σύντομο χαιρετισμό απηύθυναν αρκετοί από τους επίσημους προσκεκλημένους και υπεύθυνους της έκθεσης, ενώ η τελετή των εγκαινείων ολοκληρώθηκε με σύντομη τοποθέτηση του Σεβασμιωτάτου, ο οποίος αναφέρθηκε στην αξία που έχουν οι εικόνες στην Ορθόδοξη πίστη μας, ενώ δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει την οικογένεια Κουμάνταρου για την πολύτιμη προσφορά της στην συντήρηση και ανάδειξη αυτού του θησαυρού της τοπικής Εκκλησίας.


Να σημειώσουμε ότι η Κουμαντάρειος Πινακοθήκη Σπάρτης βρίσκεται στη συμβολή των οδών Κωνσταντίνου Παλαιολόγου και Θερμοπυλών.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top