GuidePedia

0






















Κείμενο: Γιώργος Χαρίτος

Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος ξεκινώντας το κήρυγμα του έκανε αναφορά στην απόδοση της εορτής της Υψώσεως του Τιμίου σταυρού, εξηγώντας και αναφέροντας την φράση, εκ του Ευαγγελίου, του Κυρίου μας Ιησού Χριστού '' «Ὅστις θέλει ὀπίσω μου ἐλθεῖν, ἀπαρνησάσθω ἑαυτόν καί ἀράτω τόν σταυρόν αὐτοῦ καί ἀκολουθήτω μοι» (Μάρκ. η΄ 34). ''

''Ακολουθώ τον Χριστό σημαίνει πρώτα αφήνω τα μάτια μου και την καρδιά μου να ευχαριστούνται μέσα στο ευαγγέλιο. Δεύτερο ότι αγωνίζομαι με την δική Του βοήθεια να αντιγράφω το δικό του φωτεινό παράδειγμα και να περπατήσω πάνω στα ίχνη που άφησαν επί της γης. Δεν υπάρχει καμία πληρέστερη ευτυχία από το να περπατάς πάνω στα πατήματα όπου άφησε ο Χριστός και οι απόστολοι και οι Άγιοι της Εκκλησίας'' είπε ο Σεβασμιότατος.

Εν συνεχεία με αφορμή μία ταινία της καταστροφής της Σμύρνης ο Μητροπολίτης αναφέρθηκε στα τραγικά γεγονότα των ημερών της καταστροφής της Σμύρνης. '' Πάνω από 2000 χρόνια κάτοικοι οι Έλληνες εκχριστιανίστηκαν πολλοί από τις περιοδείες των αποστόλων, έγιναν χριστιανοί. Και έφτασε μετά από αιώνες να υπάρχουν και μουσουλμάνοι και χριστιανοί, από την ανάμειξη αυτήν την μεγάλη που έγινε μεταξύ των δύο λαών, εξαιτίας των πολεμικών επιχειρήσεων της περιόδου εκείνης. Μία γαλλική παραγωγή, τραγική, αληθινή, χιλιάδες λαού να τρέχουν στην παραλία χωρίς να ξέρουν που να πάνε που να σωθούν, που να ζητήσουν τους δικούς τους. Παντού κλάμα, παντού λυγμοί, παντού τραβώντας τα μαλλιά άντρες και γυναίκες  παντού φωτιά παντού θάνατος. Και είπε μία καθηγήτρια η κ. Ρεπούση ότι γίνονταν συνωστισμός στο βιβλίο της για να παρουσιάσει τι ήταν η καταστροφή της Σμύρνης. Και εγώ σας λέω, και το λένε πλέον όλοι εκεί στην παραλία γίνονταν ο Θάνατος γίνονταν η απανθρωπιά των Τούρκων, γίνονταν ότι μπορείτε να φανταστείτε. Η Τους έσφαζαν ή τους πετούσαν έξω από τα σπίτια τους, οι μουσουλμάνοι''..

Προσθέτοντας έκανε αναφορά στον Μακεδονικό Αγώνα, στο αγώνα του Παύλου Μελά για την ελευθερία της Μακεδονίας, και στον αγώνα των Μητροπολιτών αυτής. Αναφερόμενος στους Σκοπιανούς είπε ''Αυτοί εδώ οι Σκοπιανοί, ζήτησαν να βάλουν χρήματα και να έρθουν μαζί με τους αρχαιολόγους μας να ψάξουν να βρουν τον Αλέξανδρο. Βρε Χριστιανοί, τι δουλειά έχετε εσείς με τον Αλέξανδρο. Ο Αλέξανδρος ήταν εδώ από την σειρά όλων των Μακεδόνων από το 800 π.Χ. Εσείς ως λαός οι Σλάβοι ήρθατε τον 6ο Αιώνα μ.Χ. Τι ζητάτε, τι δουλειά έχετε. Τόσο σας καεί το όνομα Μακεδονία. Είπα μια φορά Ελάτε παραδοθείτε στην Ελλάδα και γίνετε Έλληνες πολίτες, αυτό μπορεί να γίνει ένα κράτος, όχι να χαλάσει η Μακεδονία για οποιαδήποτε κέφι για οποιαδήποτε σατανικό σχέδιο της διπλωματίας.


Κλείνοντας είπε ''Ούτε θέλουμε πολέμους, ούτε πράγματι διεκδικούμε τίποτα που μπορούσαμε να διεκδικήσουμε. Θέλουμε να σεβαστούνε οι άλλοι την πατρίδα μας όπως είναι, είτε εξ Ανατολών, είτε εκ Βορά./

Παρακολουθήστε ολόκληρη την ομιλία από το 2:08:00



Δημοσίευση σχολίου

 
Top