GuidePedia

0
neakriti.gr
titos

Με λαμπρότητα, παρουσία των Αρχών του τόπου και φέτος, ο εορτασμός του Αγίου Τίτου, του πρώτου Επισκόπου της Κρήτης.

Σήμερα από τις 7 το πρωί τελέστηκε ο όρθρος και η Θεία Λειτουργία στον ομώνυμο ναό στο κέντρο του Ηρακλείου, που φόρεσε τα γιορτινά του.

Ο Απόστολος Τίτος θεωρείται οργανωτής και ο πρώτος Επίσκοπος της Εκκλησίας της Κρήτης.

Διπλή επέτειος

Παράλληλα σήμερα τιμάται και ένα ιστορικό γεγονός. Την 25η Αυγούστου 1898 σημειώθηκε η σφαγή στο Μεγάλο Κάστρο, η οποία θεωρείται καταλυτική αιτία για την απελευθέρωση της Κρήτης.

Σφαγιάστηκαν εκατοντάδες χριστιανοί κάτοικοι του Μεγάλου Κάστρου, πυρπολήθηκαν και λεηλατήθηκαν ολόκληρες συνοικίες της πόλης.

Ανάμεσα στα θύματα ήταν και ο τότε υποπρόξενος της Αγγλίας Λυσίμαχος Καλοκαιρινός και 18 Άγγλοι στρατιώτες. Έγινε όμως η αρχή του τέλους για την κατοχή της Κρήτης από τους Τούρκους.

Στο μνημείο των σφαγιασθέντων κατατέθηκαν στεφάνια.

 
Στα πλαίσια της ημέρας ο δήμαρχος Ηρακλείου Γ.Κουράκης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

"Σήμερα εορτάζεται ο Απόστολος Τίτος, πρώτος Επίσκοπος Κρήτης και αφ' ετέρου τιμάται η  μεγάλη σφαγή των Χριστιανών του Ηρακλείου το 1898. Τότε που εκατοντάδες κάτοικοι του Μεγάλου Κάστρου σφαγιάστηκαν από τον Τούρκικο όχλο, ενώ οι κατοικίες τους λεηλατήθηκαν και πυρπολήθηκαν με την ανοχή και τη σύμπραξη των επίσημων Τουρκικών αρχών.

Ανάμεσα στα θύματα ήταν και ο τότε υποπρόξενος της Αγγλίας Λυσίμαχος Καλοκαιρινός και 18 Άγγλοι στρατιώτες.

Οι σφαγές αυτές έλαβαν τεράστια δημοσιότητα  και απετέλεσαν τον καταλύτη των εξελίξεων για την Κρήτη και την  ολοκληρωτική απομάκρυνση του τουρκικού στρατού, από το νησί, που χάρις στις ευφυείς διπλωματικές ενέργειες του Ελ. Βενιζέλου οδήγησαν τελικά στην αυτονομία του".

Ο βουλευτής Ηρακλείου της Ν.Δ. Λευτέρης Αυγενάκης δήλωσε: «Εορτάζουμε σήμερα με κάθε επισημότητα την εορτή του Αγίου Τίτου, στον Ιερό Ναό Αγίου Τίτου, του πρώτου Επισκόπου της Εκκλησίας της Κρήτης. Ο Άγιος Τίτος μετέδωσε το Χριστιανισμό στην Κρήτη μας έχοντας βαθιά συνείδηση της Ορθοδοξίας. Παράλληλα με τον εορτασμό του Αγίου Τίτου τιμάται και ένα ιστορικό γεγονός.  

Αυτό της σφαγής εκατοντάδων χριστιανών από τους Τούρκους στο Μεγάλο Κάστρο, το οποίο αποτέλεσε την αρχή του τέλους της κατοχής της Κρήτης από τους Τούρκους. Χρόνια πολλά σε όλους!».

Δημοσίευση σχολίου

 
Top