GuidePedia

0
Από την Μητρόπολη
Σε συναισθηματικά φορτισμένο κλίμα οι εκδηλώσεις μνήμης για τον Κωνσταντίνο Παλαιολόγο στην  Καστροπολιτεία του Μυστρά (ΦΩΤΟ)Πεντακόσια εξήντα ένα χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την αποφράδα ημέρα της Αλώσεως της Κωνσταντινούπολης από τους Οθωμανούς και την ηρωική θυσία του τελευταίου Αυτοκράτορα του Βυζαντίου Κωνσταντίνου Παλαιολόγου και των υπερασπιστών της Βασιλίδας των Πόλεων.
Στην Καστροπολιτεία του Μυστρά, στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Δημητρίου, την Πέμπτη 29 Μαΐου 2014 τελέσθηκε, σε κατανυκτικό κλίμα, η καθιερωμένη Αρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης κ.κ. Ευσταθίου. Στη συνέχεια τελέσθηκε επιμνημόσυνη δέηση για τον Κωνσταντίνο Παλαιολόγο, ο οποίος στις 6 Ιανουαρίου 1449, ανήμερα των Φώτων, στέφθηκε στον ίδιο χώρο Αυτοκράτορας του Βυζαντίου, το οποίο βρισκόταν σε δεινή θέση.
 
Σχετικά με την προσωπικότητα του πεσόντος Αυτοκράτορα μίλησε το μέλος του Συνδέσμου των “εν Αττική Λακεδαιμονίων” κ. Γεώργιος Αρβανίτης, επίτιμος αντιεισαγγελέας Αρείου Πάγου. Ο κ. Αρβανίτης, με γλαφυρό τρόπο, αναφέρθηκε στην προσωπικότητα του Παλαιολόγου, περιέγραψε τις συνθήκες που επικρατούσαν τότε στο Βυζάντιο, παρουσίασε τις τελευταίες δραματικές στιγμές του Βασιλιά και των συμπολεμιστών του, ενώ επεσήμανε τη σημασία του Βυζαντίου στο παγκόσμιο ιστορικό γίγνεσθαι και τις επιπτώσεις της Άλωσης της Πόλης για τον Ελληνισμό.

Αμέσως μετά αρχές και κοινό μετέβησαν στον Ανδριάντα του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου στην πλατεία του Μυστρά, όπου τελέσθηκε τρισάγιο και έγινε κατάθεση στεφάνων. Οι εκδηλώσεις τιμής και μνήμης ολοκληρώθηκαν με τήρηση ενός λεπτού σιγής και με ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου από τιμητικό στρατιωτικό άγημα. Ξεχωριστό χρώμα έδωσαν οι απαγγελίες ποιημάτων από μαθητή και μαθήτρια του Δημοτικού Σχολείου Μυστρά, ενώ ιδιαίτερης αναφοράς χρήζουν οι κυρίες του Λυκείου Ελληνίδων Σπάρτης, με τις βυζαντινές ενδυμασίες τους, που μετέφεραν νοερά τους παρευρισκόμενους στην εποχή του Βυζαντίου.
Στις φετινές εκδηλώσεις παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας και Βουλευτής Λακωνίας κ. Αθανάσιος Δαβάκης, ο Γενικός Γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων κ. Μενέλαος Δασκαλάκης, η Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε Λακωνίας κ. Αδαμαντία Τζανετέα, ο Δήμαρχος Δ. Σπάρτης κ. Σταύρος Αργειτάκος, ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος Δ. Σπάρτης κ. Ευάγγελος Βαλιώτης, Δημοτικοί Σύμβουλοι, ο Διοικητής ΑΣΔΥΣ Αντιστράτηγος Πέτρος Γεωργίου, ο Διοικητής ΔΙΚΕ της 4ης Μεραρχίας Πεζικού Υποστράτηγος Κωνσταντίνος Μανίκας, ο Διοικητής Στρατιωτικής Φρουράς Λακωνίας Ταξίαρχος Δημήτριος Μακρής, εκπρόσωποι της Ελληνικής Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, εκπρόσωποι της εκπαίδευσης, φορέων και συλλόγων.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top