GuidePedia

0
Screen shot 2014-03-31 at 12.13.55 π.μ.


Στον Όρθρο και την Θεία Λειτουργία που τελέστηκε την Κυριακή 30 Μαρτίου στον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας Πειραιώς, χοροστάτησε και λειτούργησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βελεστίνου κ. Δαμασκηνός. 
Η συμμετοχή του Σεβασμιωτάτου στις λατρευτικές συνάξεις του Ναού, όπως και η ομιλία του προς τους πιστούς, εντάσσεται στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων «Ευαγγελίστρια 2014», που ξεκίνησαν στις 7 Μαρτίου και ολοκληρώθηκαν αυτήν την Κυριακή.

Ακολούθως και μετά το πέρας της Θ. Λειτουργίας, ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε εκτενώς στην ευαγγελική περικοπή της σημερινής ημέρας, Δ’ Κυριακής των Νηστειών. Αναλύοντας την περικοπή, έδωσε κατ’ αρχήν έμφαση στο πρόσωπο του πατέρα που ζητάει από τον Κύριο να θεραπεύσει το παιδί του που έχει μέσα του δαιμονικό πνεύμα.
Ο Σεβ. περιέγραψε ολόκληρο τον διάλογο του πατέρα με τον Κύριο, την απιστία του για την οποία ο Χριστός αποκρίθηκε με τη φράση «γενεά άπιστος», τη θεραπεία της απιστίας κατ’ αρχήν και του δαιμονισμένου παιδιού στην συνέχεια, όπως επίσης και την αδυναμία των μαθητών Του να θεραπεύσουν εκείνοι πρώτα το παιδί.
Ειδικότερα, σχολιάζοντας την περίπτωση του πατέρα και τον διάλογο του με τον Κύριο, ο Σεβ. ανέφερε:
«Ο Χριστός διάβασε το περιεχόμενο της καρδιάς του πατέρα και είδε την απιστία του». Και διαπίστωσε, αναφερόμενος στην θεραπεία του παιδιού από το δαιμονικό πνεύμα, ότι: «Μετά τα λόγια του Χριστού, που επιτίμησε το ακάθαρτο πνεύμα, έγινε το θαύμα». 
Στη συνέχεια ο Σεβ. αναφερόμενος στο θέμα της πίστης, καθώς και της προσευχής και της νηστείας, που ο Κύριος έθεσε ως προϋποθέσεις θεραπείας, συμπέρανε, απευθυνόμενος προς τους πιστούς που είχαν κατακλύσει το Ναό:
«Δεν φτάνει να είμαστε μορφωμένοι για να βρούμε την Αλήθεια¨. 
Ευρισκόμενοι ακόμη στον απόηχο της εορτής του Ευαγγελισμού, ο Σεβ. έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο πρόσωπο της Παναγίας, τονίζοντας χαρακτηριστικά : «Πόσα δεν οφείλουμε στην Υπεραγία Θεοτόκο». 

Και αφού έκανε μία περιγραφή της πτώσης των πρωτοπλάστων και της πορείας του ανθρωπίνου γένους, μέχρι τη στιγμή του Ευαγγελισμού, χαρακτήρισε την Παναγία ως: το μόνο πρόσωπο που αξιώνεται να βοηθήσει τον Θεό, για την σωτηρία των ανθρώπων».
Και γι’ αυτό ο Σεβασμιώτατος ολοκλήρωσε την ομιλία του, προτρέποντας όλους τους πιστούς:
«Στην Παναγία να στρέψουμε όλοι τη σκέψη μας».

Του Σταμάτη Μιχαλακόπουλου 

Δημοσίευση σχολίου

 
Top