GuidePedia

0
voria.gr
Πρόταση για υδατοδρόμιο στο Άγιον Όρος


Η Βόρεια Ελλάδα έχει δυνατότητες για τουλάχιστον 15 υδατοδρόμια



Της Άννης Καρολίδου

Το 2015 αναμένει να κάνει τις πρώτες πτήσεις της με υδροπλάνα η «Κ2 Smart Jets»,  της οποίας το 10ετές business plan, ύψους 170 εκατ ευρώ, προβλέπει 48 συνδέσεις στην Ελλάδα με 19 αεροπλάνα, όπως ανακοίνωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Άνδρέας Καροτσιέρης, από το πάνελ της ημερίδας που πραγματοποιήθηκε στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης με θέμα «Κρουαζιέρα: Η μεγαλύτερη τουριστική βιομηχανία».

Η εταιρεία, που αναζητεί κεφάλαια για να υποστηριχθεί το επενδυτικό της πρόγραμμα, προωθεί μέσω της θυγατρικής της «Ελληνικά Υδατοδρόμια», τις αδειοδοτήσεις 16 υδατοδρομίων στη χώρα, στα οποία, όπως τόνισε ο κ. Καροτσιέρης, δεν συμπεριλαμβάνεται η Θεσσαλονίκη, παρότι έχει ενδιαφέρον για τον Όμιλο της «K2 Smart Jets», που βλέπει την ανάπτυξη των αερομεταφορών με υδροπλάνα στη περιοχή της βόρειας Ελλάδας αλλά και μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, αφού έχει ήδη υπογράψει συμφωνία συνεργασίας με αντίστοχοι Τούρκο operator. 
«Άν είχαν γίνει υδατοδρόμια, - που το κόστος τους δεν ξεπερνάει τις 50.000, το πολύ τις 80.000 ευρώ- θα μπορούσαμε να αρχίσουμε πτήσεις και φέτος το καλοκαίρι, αλλά ακόμη δεν υπάρχει ούτε ένα υδατοδρόμιο στη χώρα. Στη Bόρεια Ελλάδα εκτιμώ ότι μπορούν να δημιουργηθούν περισσότερα από 15 υδατοδρόμια, με το καθένα να απασχολεί 15- 20 άτομα, δίχως να υπολογίσουμε τις παράπλευρες λειτουργίες. Το κάθε μάλιστα υδατοδρόμιο, το κάθε hub υδροπλάνων, θα αποτελεί και ξεχωριστή επιχειρηματική δραστηριότητα», εξήγησε ο διευθύνων σύμβουλος της «Κ2», προσθέτοντας:

1
«Έχουμε πάρει το "ΟΚ" για να προχωρήσουμε στην αδειοδότηση υδατοδρομίου στη λίμνη Βεγορίτιδα.  Επίσης, περιμένουμε την έγκριση για να προχωρήσουμε στη διαδικασία αδειοδοτήσεων για την Κατερίνη, την Κασσάνδρα και το Πόρτο Καρράς στη Χαλκιδική, ενώ θα προτείνουμε την αδειοδότηση βάσης και στο Άγιο Όρος».

Σε επόμενη φάση θα κινηθούν οι διαδικασίες για Καβάλα, Καστοριά, Βόλο, Σκιάθο, Σκύρο, Σκόπελο, Χαλκίδα, Ιωάννινα,  Κέρκυρα , Λήμνος, Λέσβος, Άγιο Ευστράτιο, Χίο και Ψαρά.

Να σημειωθεί ότι σε μία χώρα με την ιδιαιτερότητα και, τις μοναδικότητες της Ελλάδας - με 1.400 νησιά, από αυτά τα 227 κατοικημένα, 13.676 χλμ ακτογραμμής και 39 αεροδρόμια- δεν υπήρχε, μέχρι πέρισυ ( ν.4146/2013) νομοθετικό πλαίσιο για τη λειτουργία υδροπλάνων, όταν το 1920 γίνονταν στο Φάληρο πτήσεις με υδροπλάνα και, το 1925, κατασκευάζαμε υδροπλάνα σε συνεργασία με ξένη εταιρεία. 

Δημοσίευση σχολίου

 
Top