GuidePedia

0
Ι.Μ. Καστορίας
k3
Στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου στη Νέα Ζούζουλη χοροστάτησε και μίλησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καστορίας κ. Σεραφείμ στην Ακολουθία των Χαιρετισμών, εχθές Παρασκευή 22 Μαρτίου 2014.
Στο λόγο του ο Σεβασμιώτατος ανέλυσε τον στίχο του ιερού υμνογράφου «Χαίρε, κυοφορούσα οδηγόν πλανωμένοις», που χαιρετίζει την Υπεραγία Θεοτόκο και είναι αυτή που φιλοξένησε στα άχραντα σπλάχνα της τον Κύριο Ιησού Χριστό και γέννησε Αυτόν που οδηγεί τους πλανωμένους από το σκότος στο φως.
Και πλανωμένοι, συνέχισε ο Σεβασμιώτατος, είμαστε οι άνθρωποι, αφού «πάντες ως πρόβατα επλανήθημεν, άνθρωπος τη οδώ αυτού επλανήθη», κατά τον Προφήτη Ησαΐα, λόγω της αποξενώσεώς μας από τον Θεό και της αποστασίας μας από τον λόγο Του.
Πλανώμενοι είναι οι πάσης φύσεως αιρετικοί και αυτοί που δεν δέχονται την Παναγία, αφού κατά τον λόγο του Αγίου Ιωάννου του Δαμασκηνού «αν κάποιος δεν αναγνωρίζει την αγία Παρθένο Θεοτόκο, βρίσκεται χωρισμένος από τον Θεό. Και αυτά, σημειώνει ο Άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός, δεν είναι δικά μου λόγια, αν και τα λέω εγώ. Τα πήρα, θεολογική κληρονομιά, από τον πατέρα της Εκκλησίας μας, τον Θεολόγο Γρηγόριο».
Και συμπλήρωσε ο Μητροπολίτης Σεραφείμ, πως η Παναγία, είναι το πρόσωπο εκείνο, πάνω στο οποίο σπάζουν όλα τα κύματα των πάσης φύσεως αιρετικών, αλλά και εκείνο το πρόσωπο το οποίο θα συνηγορήσει για τη σωτηρία μας και την είσοδό μας στη Βασιλεία των Ουρανών.
Και ποιος είναι αυτός που πλανά τους ανθρώπους; Ο πρώτος και παντοτινός είναι ο διάβολος, που ζήλεψε το παιδί του Θεού τον άνθρωπο, και από τότε πλανά τους «κατοικούντας επί της γης».
Και πλανούν και όλοι αυτοί, τους οποίους χρησιμοποιεί ο διάβολος, που είναι οι πονηροί, οι αιρετικοί, οι γόητες, οι φιλάργυροι, οι φιλήδονοι, οι υπερήφανοι και οι αμετανόητοι.
Και κατέληξε ο Σεβασμιώτατος αναφερόμενος στη σημασία που είχε πάντα μα κυρίως σήμερα να διατηρήσουμε την παράδοση της Εκκλησίας μας και των προγόνων μας.
Και αναφέρθηκε σε μια μάνα από την Αθήνα, η οποία πριν από τον γάμο της κόρης της, τής έδωσε μια εικόνα και μια σημαία.
Και της είπε, πάρε αυτά που μου έδωσαν οι γονείς μου, μια σημαία για να την υψώνεις στο μπαλκόνι σου σε κάθε μας γιορτή και να θυμάσαι πως χύθηκε πολύ αίμα για να κυματίζει ελεύθερη, αλλά και μία εικόνα της Παναγίας, για να καταφεύγεις σ’αυτήν σε κάθε δυσκολία, σε κάθε πειρασμό. Αυτά είναι τα δώρα μου παιδί μου. Φρόντισε να τα διαφυλάξεις και να τα διατηρήσεις και συ.
Και συμπλήρωσε τελειώνοντας, πως αυτά πρέπει να δώσουμε και μεις στα παιδιά μας. Να τους μεταδώσουμε την παράδοση των γονιών μας. Γι’ αυτό μεγαλούργησαν οι πρόγονοί μας. Γιατί πίστευαν στον Χριστό και αγαπούσαν την Πατρίδα.

k1
k2
k4
k5
k6
k7
k8

Δημοσίευση σχολίου

 
Top