GuidePedia

0



της Άννης Καρολίδου 


Η χρυσή εποχή της επέκτασης της ελληνικής επιχειρηματικότητας στη γειτονική ΠΓΔΜ, δείχνει να έχει πλέον παρέλθει και παρότι η Ελλάδα παραμένει δεύτερος σε μέγεθος εμπορικός εταίρος της γειτονικής χώρας, η πολιτική της κυβέρνησης Γκρούεφσκι, οπωσδήποτε δεν βοηθάει στην προσέλκυση ελληνικών επενδύσεων.


Ισχυροί πυλώνες της ελληνικής παρουσίας στα Σκόπια, παραμένουν τα ΕΛΠΕ, μέσω της θυγατρικής που ελέγχει τα διυλιστήρια ΟΚΤΑ, αλλά και η Stopanska Banka, η μεγαλύτερη τράπεζα στη χώρα που ανήκει στον Όμιλο της ΕΤΕ. Αλλά οι Έλληνες επιχειρηματίες τείνουν πια να αποεπενδύουν,  παρά τους χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές, ενώ ήδη έχουν φύγει από τη χώρα ο ΟΤΕ, η Κρι- Κρι, η Mάρμαρα Κυριακίδης. 
«Υπάρχουν ακόμη αρκετές επιχειρήσεις, κυρίως του κλάδου της ένδυσης,  που κάνουν φασόν στη περιοχή γύρω από το Μοναστήρι, αλλά το κλίμα δεν ευνοεί την ανάπτυξη στη ΠΓΔΜ. Αρνητικά λειτούργησε και η συμπερίληψη της χώρας στις μη συνεργαζόμενες με την Ελλάδα. 


Επιπρόσθετα,  η πολιτική της κυβέρνησης Γκρούεφσκι δημιουργεί αρνητικό κλίμα αλλά και υποσκάπτει τα δημόσια οικονομικά της χώρας σε μία περίοδο που η μεταλλευτική βιομηχανία της βρίσκεται σε μεγάλη κρίση», τόνισε στη Voria.gr οικονομικός παράγοντας με δραστηριότητα πολλών χρόνων στη χώρα.  

Η εμμονή της κυβέρνησης Γκρούεφσι να δημιουργήσει «μακεδονική» συνείδηση και ταυτότητα με αποκορύφωμα το απίστευτα κακόγουστο μεγάλο project, το «Σκόπια 2014», κοστίζει και σε ελληνικές επιχειρήσεις δομικών υλικών που έχουν λαμβάνειν, αφού το έργο που ξεκίνησε με ένα προϋπολογισμό 80 εκατ. ευρώ, έφθασε με επίσημα στοιχεία στα 207 εκατ. , ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις κοντεύει να αγγίξει τα 500 εκατ., ποσό τεράστιο για μία χώρα που το ΑΕΠ της είναι μόλις στα 7 δισ. ευρώ. 

 
Όπως έγραψε το Spiegel, το κυβερνών κόμμα VMRO, με το πρόγραμμα αναδιαμόρφωσης του κέντρου των Σκοπίων, με κτήρια και άπειρα αγάλματα, κατάφερε να δημιουργήσει την πιο κιτς πρωτεύουσα της Ευρώπης, αλλά και να αποστραγγίσει τα κρατικά ταμεία, μίας χώρας που στηρίζεται στην υποστήριξη του εξωτερικού δανεισμού (ΔΝΤ, Deutsche Bank), ταλανίζεται από την παραοικονομία, έχει υψηλότατη ανεργία και, αντιμετωπίζει μία ελλειμματική χρονιά το 2014, βάσει το ψηφισμένου προϋπολογισμού ( δαπάνες 2,87 δισ.ευρώ και έσοδα 2,57 δισ.ευρώ).  


Με τους άδηλους πόρους από τα εμβάσματα των μεταναστών μειωμένους, δίχως ουσιαστική τουριστική ανάπτυξη, με τη βιομηχανική παραγωγή να παρουσιάζει κάμψη, το φασόν να έχει καταγράψει διψήφια ποσοστιαία μείωση, οι προβλέψεις για αύξηση του ΑΕΠ δεν είναι και τόσο καθησυχαστικές αφού η ανάπτυξη, τροφοδοτείται από  τις δημόσιες επενδύσεις. 


Όταν οι δημόσιοι πόροι μάλιστα, αντί να πηγαίνουν στην ενίσχυση των υποδομών, κατευθύνονται σε φαραωνικά έργα  τύπου «Σκόπια 2014», που αυξάνουν το  δημόσιο χρέος, τότε οπωσδήποτε δεν χρηματοδοτείται αποτελεσματικά η ανάπτυξη. Να σημειωθεί ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης SDSM,  στη συζήτηση για το προϋπολογισμό είχε μιλήσει για «ανεξέλεγκτη σπατάλη από την μεριά της κυβέρνησης». 

Οι επιχειρηματίες των Σκοπίων βλέπουν την κατάσταση με σκεπτικισμό, καθώς η ΠΓΔΜ, βρίσκεται σε μία δύσκολη γεωπολιτικά γειτονιά. Θεωρούν ότι η χώρα θα μπορούσε να θωρακιστεί μόνο μέσα στο χώρο της ΕΕ, αλλά οπωσδήποτε η ακολουθούμενη πολιτική δεν εξυπηρετεί αυτό το στόχο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την οικονομία της χώρας που υπολογίζει σε μέγα βαθμό στις ξένες επενδύσεις.  

Δημοσίευση σχολίου

 
Top