GuidePedia

0

Έκκληση προς τις αρχές της ΠΓΔΜ και προς τη διεθνή κοινότητα για την άμεση απελευθέρωση του Αρχιεπισκόπου Αχρίδος Ιωάννη απευθύνει ο Πατριάρχης Σερβίας Ειρηναίος καταγγέλλοντας παραβίαση των ανθρώπινων δικαιωμάτων και της θρησκευτικής ελευθερίας από την κυβέρνηση των Σκοπίων και τη σχισματική, απομονωμένη, αυτοαποκαλούμενη «Εκκλησία της Μακεδονίας».

Σε επιστολή του, με την ευκαιρία του εορτασμού των Χριστουγέννων με το παλαιό ημερολόγιο, ο προκαθήμενος της Σερβικής Εκκλησίας σημειώνει: «Ευχόμαστε ευλογημένα Χριστούγεννα στον φυλακισμένο μας αδελφό Αρχιεπίσκοπο Αχρίδος και Μητροπολίτη Σκοπίων Ιωάννη και στη διωκώμενη και δοκιμαζόμενη Ορθόδοξη Εκκλησία στην Πρώην Γιουκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας. Η κυβέρνηση αυτού του κράτους τον κρατά φυλακισμένο αδίκως, και απαγορεύει την ελευθερία της πίστης και της συνείδησης στους πιστούς, επειδή έχουν αποφασίσει για την ενότητα της Μιας, Αγίας, Καθολικής και Αποστολικής Εκκλησίας».

Ο Πατριάρχης Σερβίας στρέφει τα βέλη του κατά της κυβέρνησης των Σκοπίων και της σχισματικής απονονωμένης αυτοαποκαλούμενης «Μακεδονικής Εκκλησίας» σημειώνοντας ότι «αυτό το εθνοφυλετικό σχίσμα είναι η μεγαλύτερη τραγωδία της Εκκλησίας μας στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας. Δυστυχώς , οι σχισματικοί έχουν τοποθετήσει την πολιτική και τον εθνοφυλετισμό πάνω από την ενότητα της Εκκλησίας».
Ο προκαθήμενος της Εκκλησίας της Σερβίας ζητά από την κυβέρνηση της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας «να προβεί στην άμεση και χωρίς καθυστέρηση απελευθέρωση του πατέρα, αδελφού και συλλειτουργού ο Αρχιεπισκόπου Αχρίδος και Μητροπολίτη Σκοπίων Ιωάννη» και στην απόδοση καθεστώτος πλήρους ελευθερίας στην αναγνωρισμένη Αρχιεπισκοπή Αχρίδος.

Παράλληλα, απευθύνει έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα, σημειώνοντας ότι πρέπει να αντιληφθούν την έκταση της παραβίασης των ανθρώπινων και θρησκευτικών δικαιωμάτων στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, ζητώντας να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να αποτραπεί η περαιτέρω διάκριση σε βάρος της Εκκλησίας και του λαού της χώρας. 

Ο κανονικός και αναγνωρισμένος Αρχιεπίσκοπος Αχρίδος και Μητροπολίτης Σκοπίων Ιωάννης καταδικάστηκε σε φυλάκιση 3 ετών τον Ιούλιο του 2013 από δικαστήριο των Σκοπίων. Ο επίσκοπος και επικεφαλής της αναγνωρισμένης Αρχιεπισκοπής Αχρίδος, η οποία ζητά επανένωση με το Πατριαρχείο της Σερβίας και τις υπόλοιπες Ορθόδοξες εκκλησίες, θεωρώντας σχισματική την διεθνώς αποκλεισμένη, αυτοαποκαλούμενη «Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία» βρίσκεται προφυλακισμένος εδώ και 19 μήνες και πλέον εκτίει μια σκληρή ποινή φυλάκισης.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top