GuidePedia

0
http://www.pentapostagma.gr/
Επιχείρηση μετατροπής βυζαντινών ναών και μονών σε τεμένη, υλοποιεί η τουρκική κυβέρνηση του Ταγίπ Ερντογάν. Παράλληλα με την συζήτηση που άνοιξαν οι Τούρκοι για την χρήση του ναού της Αγιά Σοφιάς, η τουρκική κυβέρνηση έχει ήδη μετατρέψει σε τεμένη ακόμη δύο εκκλησίες στη Νίκαια και την Τραπεζούντα οι οποίες επίσης ονομάζονταν «Αγία Σοφία».
Τώρα οι Τούρκοι μετατρέπουν σε τέμενος τη Μονή Στουδίου, ένα από τα σημαντικότερα βυζαντινά μοναστήρια, αφού προηγουμένως την ανακαινίσουν. Η μετατροπή της Μονής Στουδίου σε τζαμί προγραμματίζεται μετά τις εργασίες αποκατάστασης οι οποίες θα ολοκληρωθούν το 2014.
Σύμφωνα με τη wikipedia η Μονή του Αγίου Ιωάννη του Στουδίου, γνωστή απλά ως Μονή Στουδίου (ή των «ακοιμήτων μοναχών»), ήταν σπουδαίο μοναστήρι αφιερωμένο στον Άγιο Ιωάννη Βαπτιστή, χτισμένο στον Ξηρόλοφο, τον έβδομο λόφο της Κωνσταντινούπολης, έχονταςσημαντική συμβολή στη θρησκευτική, πολιτική και πολιτιστική ζωή της πόλης.
Στους αιώνες που λειτούργησε απέκτησε μεγάλη φήμη, αναδείχθηκε στην πολυπληθέστερη Μονή της Πόλης και αποτέλεσε πνευματικό κέντρο της Αυτοκρατορίας.
Οι μοναχοί της ονομάζονταν Στουδίτες και η οργάνωση του βίου τους αποτέλεσε πρότυπο για ολόκληρο τον ορθόδοξο κόσμο. Τρεις Αυτοκράτορες αποσύρθηκαν εκεί και έγιναν Στουδίτες, ενώτρεις Στουδίτες έγιναν Πατριάρχες.
Περί το 1481, η βασιλική μετετράπη σε τέμενος από τον ιπποκόμο του Σουλτάνου Βαγιαζήτ Β’,Αλβανό Ελιά Μπέη και πήρε το όνομα Μιραχόρ ή Ιμραχόρ τζαμί ή «Τζαμί του ιπποτρόφου». Το 1782 κάηκε, το 1894 επλήγη από σεισμό, ενώ το 1920 κάηκε ξανά. Σήμερα υπάρχουν τα ερείπιά της.
Το εξαιρετικό ψηφιδωτό δάπεδο του 13ου αιώνα με τα γεωμετρικά σχέδια και τις μινιατούρες ζώων και πουλιών είναι σήμερα εκτεθειμένο στον ήλιο και τη βροχή και σιγά-σιγά καταστρέφεται. Τα υπολείμματα του τεράστιου μοναστικού συγκροτήματος που ήταν διασκορπισμένα γύρω από το ναό, όπως περιγράφονταν από διάφορους περιηγητές, δεν υπάρχουν πλέον, καθώς χρησιμοποιήθηκαν από τους κατοίκους της περιοχής για να επανοικοδομήσουν τα σπίτια τους μετά τη μεγάλη πυρκαγιά του 1920.
ΣΧΟΛΙΟ «defence-point.gr»: Το πραγματικά περίεργο είναι ότι αυτοί οι άνθρωποι θέλουν να πείσουν την υφήλιο ότι η Οθωμανική Αυτοκρατορία υπήρξε πρότυπο ανεκτικότητας και ειρηνικής συνύπαρξης. Είναι τόσο λίγοι, που δεν αντιλαμβάνονται ότι για να επιβιώσουν ως πολυεθνικό κράτος που είναι, εκ των ων ουκ άνευ προϋπόθεση αποτελεί όχι μόνο ο σεβασμός, αλλά και η ανάδειξη όλων των πολιτιστικών μνημείων, όχι η καπήλευσή τους.
Για παράδειγμα, αν είχαν έστω ελάχιστο μυαλό, ο «πολιορκητικός κριός» τους για την ΕΕ δεν θα ήταν όλα αυτά τα φληναφήματα που μεταχειρίζονται και μάλιστα με άκρως προσβλητικό τόνο, πουοδηγούν στο ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα από το επιθυμητό, αφού χωρίς να το αντιλαμβάνονται τονίζουν πολιτισμικές διαφορές τμήματος – κυρίαρχου όμως – της χώρας τους με τον δυτικό κόσμο και την ΕΕ. Θα ήταν το Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης και η Βυζαντινή κληρονομιά της ανθρωπότητας.
Που να καταλάβουν οι άνθρωποι ότι δεν θα υπήρχε μορφωμένος άνθρωπος που να μην ήθελε να επισκεφτεί το σημείο όπου χριστιανοί και μουσουλμάνοι προσεύχονται, σε απόσταση αναπνοής ο ένας από τον άλλο και συνυπάρχουν ειρηνικά. Ασφαλώς αναφερόμαστε στην Αγία Σοφία και το μπλε τζαμί. Αυτά όμως για να τα «πιάσεις» χρειάζεσαι παιδεία άλλη από αυτή των ιεροδιδασκαλείων του κορανίου που «μόρφωσαν» τον Ερντογάν και την παρέα του…

Δημοσίευση σχολίου

 
Top