GuidePedia

0
Εργα τέχνης παντού. Στο Ισπανικό Αναβρυτήριο, στις όχθες της όμορφης λίμνης, αλλά και στα γραφικά χιλιοπατημένα μονοπάτια που «αιφνιδιάζουν» τον περιπατητή. Ο Εθνικός Κήπος, ο ιστορικός πνεύμονας πρασίνου, έκτασης 158.000 τ.μ., οσονούπω θα αποκτήσει νέα μορφή. Αυτό τουλάχιστον υπόσχεται το νέο φιλόδοξο πρόγραμμα με τίτλο «Ανακαλύπτοντας τον Εθνικό Κήπο» που παρουσίασε χθες ο νεοσύστατος πολιτιστικός οργανισμός του Δημήτρη Δασκαλόπουλου ΝΕΟΝ και πραγματοποιείται σε συνεργασία με τον Δήμο της Αθήνας.

Οπως έγινε γνωστό, η άκρως ενδιαφέρουσα δράση αναπτύσσεται σε δύο σκέλη, που αφορούν την κηποτεχνική μελέτη με διακριτικές παρεμβάσεις σε οκτώ σημεία του ιστορικού μας κήπου και το πρόγραμμα εκθέσεων σύγχρονης τέχνης. Την επιμέλεια της μελέτης έχει κάνει ο φημισμένος Γάλλος αρχιτέκτονας τοπίου Λουί Μπενέ μαζί με το αρχιτεκτονικό γραφείο doxiadis, ενώ το κόστος της ανάπλασης, που υπολογίζεται γύρω στα 1.200.000-1.600.000 ευρώ, αποτελεί προσφορά του ΝΕΟΝ.

«Ο κήπος αυτός σήμερα δείχνει πολύ πιο διαφορετικός απ' ό,τι έμοιαζε στο παρελθόν» τόνισε ο κ. Μπενέ κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, διευκρινίζοντας ότι οι εξωραϊστικές παρεμβάσεις θα γίνουν σε οκτώ διαφορετικά σημεία του κήπου· δηλαδή τις εισόδους της λεωφόρου Αμαλίας και της Βασιλίσσης Σοφίας, τη σπηλιά και το δωμάτιο των Γλυσίνων αλλά και τον βράχο και το κάθισμα της Αμαλίας.

Οπως επισημάνθηκε, κανένα δέντρο δεν θα κοπεί στο πλαίσιο του προγράμματος, ενώ θα φυτευτούν περίπου 7.000 είδη. «Στοχεύουμε με αυτή τη δράση στην αναβάθμιση της καθημερινότητας του πολίτη» επισήμανε ο ιδρυτής του ΝΕΟΝ και πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων Δημήτρης Δασκαλόπουλος. «Η τέχνη είναι το κατεξοχήν αντίδοτο στην κρίση και την υποβάθμιση» τόνισε.


Εκθεσεις έργων

Η πρώτη έκθεση με έργα σύγχρονης τέχνης Ελλήνων και ξένων δημιουργών έχει οριστεί για τον προσεχή Μάιο και θα έχει διάρκεια δύο μήνες. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, οι κηποτεχνικές επεμβάσεις θα έχουν ολοκληρωθεί έως τότε, ενώ οι παρουσιάσεις θα γίνονται κάθε δύο χρόνια. Επιμελήτρια της έκθεσης θα είναι η Iwona Blazwick, η διευθύντρια της Whitechapel Gallery του Λονδίνου. «Το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι ένα δώρο στους κατοίκους της Αθήνας.

Προσφέρεται δωρεάν και είναι μια θαυμάσια ευκαιρία να συμμετέχουν όλοι σε αυτό» επισήμανε η κ. Blazwick μέσα από ένα μαγνητοσκοπημένο μήνυμα που προβλήθηκε, τονίζοντας ότι τα έργα θα είναι προσιτά και ανοιχτά στον κόσμο.


Γιώτα Βαζούρα

Δημοσίευση σχολίου

 
Top