Είναι πιο εύκολο να κερδίσει κανείς τον πρώτο αριθμό του λαχείου, παρά να δει πρωτοσέλιδο στην Καθημερινή, τις προκλήσεις των Σκοπίων!
Μάλιστα η Εφημερίδα, στο παρελθόν είχε σταθεί πολύ αρνητικά στις μάχες τηςΠαγκόσμιας Επιτροπής Μακεδονικού Αγώνα, όπως στη μεγάλη Συγκέντρωση του Παλαί ντε Σπορ (Αλεξάνδρειο Θεσσαλονίκης) το 2008 και γενικά προωθούσε τη "Σύνθετη Ονομασία"...
Τώρα, θυμήθηκε με δύο τουλάχιστον χρόνια καθυστέρηση, ότι
"ο Γκρούεφσκι έφερε και τον Ιουστινιανό στα Σκόπια"...
"ο Γκρούεφσκι έφερε και τον Ιουστινιανό στα Σκόπια"...
Και το ερώτημα είναι: μήπως και κάτι αλλάζει ξαφνικά στην Εξωτερική Πολιτική στο Σκοπιανό;
Καλά λοιπόν έκανε η εφημερίδα - έστω και μετά από τόση "αγρανάπαυση" - και χτυπάει το θέμα στην πρώτη σελίδα με μια φωτογραφία που βγάζει μάτι, διότι υπάρχουν και εκείνοι που ξεχάστηκαν και μια μεγάλη μερίδα κόσμου που δεν έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο.
Καλά έκανε!
Και να συνεχίσει...ΠΟΙΟΣ ΗΤΑΝ Ο ΙΟΥΣΤΙΝΙΑΝΟΣ;
Ο Ιουστινιανός, ο μέγας και φωτισμένος ευσεβέστατος Αυτοκράτορας, ήταν θρακικής, ελληνικής δηλαδή καταγωγής. Όπως και ο πιστός του Στρατηγός και ένας από τους ικανότερους της Ιστορίας, ο Βελισάριος, ο λεγόμενος και «σπαθί του Ιουστινιανού», που καταγόταν από το Ορμένιο (Γερμάνιο-Τζερμένιο) του Έβρου!
Την εποχή που έγινε Αυτοκράτορας ο θείος του Ιουστίνος, η οικογένεια του Ιουστινιανού ζούσε στα βόρεια της Μακεδονίας μας, πάνω από τις Σιδηρές Πύλες, σε ένα χωριό που ονομαζόταν Ταυρίσιο, κοντά στο φρούριο των Βεδεριανών. Η περιοχή εκείνη γεωγραφικά ονομαζόταν Δαρδανία και διοικητικά ανήκε στη γιγάντια Ρωμαϊκή Επαρχία του Ιλλυρικού. Αυτά ακριβώς δημιούργησαν σύγχυση σε κάποιους, πως επειδή κατοικούσε στην τεράστια επαρχία που βαφτίστηκε από τους Ρωμαίους «Ιλλυρικό», θα ήταν και Ιλλυριός ή Δαρδάνιος… Φυλές που ήδη είχαν συγχωνευθεί και εξαφανιστεί από το προσκήνιο.
Όμως ο Ιουστινιανός ήταν Θρακιώτης στην καταγωγή, αφού το αληθινό του όνομα ήταν Φλάβιος Πέτρος Σαββάτιος, από το όνομα του πατέρα του, του Σαββάτιου, ονομασία που ακριβώς παραπέμπει στην αρχαία θρακική θεότητα του Σαβάζιου ήΣαββάτιου, μια θρακική-ορφική μορφή του Διονύσου!
Αργότερα, χρησιμοποιήθηκε η σλαβική μετάφραση του ονόματος Ιουστινιανός, απ΄ όπου προέκυψε το σλαβικό «Ουπράβδα», σε μια προσπάθεια να σλαβοποιηθεί ο Αυτοκράτορας που γεννήθηκε στο Ταυρίσιο, κάτω από τα Σκόπια (Σκούποι), το 483 μ.Χ., εποχή που δεν είχαν καν κατέβει οι Σλάβοι!
Δημοσίευση σχολίου