GuidePedia

0
1

Του Γιώργου Θεοχάρη


Η ηρεμία διαδέχθηκε την αναταραχή, η οποία παραμένει ακόμα και δημιουργεί μία έκρυθμη κατάσταση στην Αθωνική πολιτεία και ουδείς γνωρίζει τη κατάληξη της.

Οι μοναχοί της παλαιάς αδελφότητας εξακολουθούν να είναι  έγκλειστοι στο κονάκι στις Καρυές και η δικαστική απόφαση περί της έξωσης τους δεν εφαρμόστηκε ποτέ.

Μολότοφ, φωνές και δικαστικοί επιμελητές με πολίτες, που βρήκαν στον δρόμο... να επιχειρούν να παραδώσουν την απόφαση και να εκκενώσουν το κονάκι, όπου ζούν οι "καταληψίες μοναχοί"-όπως τους αποκαλούν-της παλαιάς αδελφότητας , αγριότητες που παραπέμπουν σε "εμπόλεμη ζώνη". Εδώ να σημειώσουμε ότι αυτή η πρωτοβουλία των  δικαστικών επιμελητών δημιουργεί πολλά ερωτήματα σε νομικούς κύκλους.

Καθώς, αναρωτιέται κανείς, πως έκαναν αυτή τη κίνηση δυο δικαστικοί κλητήρες ;
Βρήκαν πολίτες στο δρόμο,τους συγκέντρωσαν και ρίχτηκαν στη μάχη ....
Αυτά δεν γίνονται ούτε στο Κονγκό !


Υπενθυμίζουμε ότι, οι δικαστικοί επιμελητές προσπάθησαν να εκτελέσουν δικαστική απόφαση του Πρωτοδικείου Πολυγύρου,  που όριζε εκκένωση του κονακίου από τους "σχισματικούς" μοναχούς, αλλάδεν γνωρίζουμε κανέναν νόμο, που να προβλέπει συγκέντρωση πολιτών με τη συνδρομή μηχανήματος για να αδειάσουν ένα χώρο που κατοικείται.

Ωστόσο, η αστυνομία απο την άλλη  οφείλουμε να υπογραμμίσουμε ότι διατήρησε υπεύθυνη και διακριτική στάση απέναντι στα όσα διαδραματίστηκαν στον Άθωνα την περασμένη εβδομάδα.

Πάντως, χρήση μολότοφ στο Αγιο Ορος, ειναι η πρώτη φορά που γίνεται και δημιουργεί ένα σκηνικό ανασφάλειας στο περιβόλι της Παναγίας.
Αφού, αυτές οι αυτοσχέδιες βόμβες μπορούν να χρησιμοποιηθούν ανά πάσα στιγμή.

Στο δια ταύτα ....

Τα γεγονότα των,τελευταίων ημερών "καλούν" το Οικουμενικό Πατριαρχείο να αναθεωρήσει τις μέχρι τώρα αποφάσεις του για το ζήτημα της Μονής Εσφιγμένου και να αναλάβει δράση προς την εκτόνωση της κατάστασης.

Μην ξεχνάμε,  πως όσες φορές επιχειρήθηκε εκκένωση του κονακίου ακολούθησαν μέχρι και αιματοχυσίες με Μοναχούς να αλληλοβρίζονται και να έχουν μετατρέψει τις Καρυές, πρωτεύουσα του Αγίου Ορους, σε πεδίο μάχης.

Άλλωστε μία επαναξιολόγηση προσώπων και καταστάσεων μόνο καλό μπορεί να επιφέρει.
Επίσης, η Ιερά Κοινότητα μπορεί να συνδράμει στην θετική εξέλιξη του ζητήματος.
Τα όσα γράφτηκαν περί των θέσεων που εξέφρασαν στο σύνολο τους οι αντιπρόσωποι των Ιερών Μονών στην πρόσφατη συνεδρίαση της Ιεράς Κοινότητας δεν επιβεβαιώνονται από το  "Αγιορείτικο Βήμα".

Απλά δημιουργούν εντυπώσεις που δεν οδηγούν πουθενά ...

Φανάρι, Ιερά Κοινότητα και Πολιτεία μέσα από διάλογο μπορούν κάνουν το "θαύμα" τους ..! 

Δημοσίευση σχολίου

 
Top