GuidePedia

0
1
της Στέλλας Μεϊμάρη

Ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμος 
σχολιάζει στο"Αγιορείτικο Βήμα" την απόφαση της κυβέρνησης για το "ξαφνικό θάνατο" της ΕΡΤ, τονίζοντας τη θρησκευτική, γλωσσική και πολιτιστική διακοπή που επήλθε με τη μητέρα πατρίδα για τους Έλληνες της διασποράς, μέσω της παύσης μετάδοσης της Θείας Λειτουργίας, η οποία και, όπως επισημαίνει, θα πρέπει να αποκατασταθεί άμεσα.

Ο σεβασμιώτατος δήλωσε χαρακτηριστικά για το κλείσιμο της ΕΡΤ:
"Το κλείσιμο της ΕΡΤ μας ξάφνιασε. Το ότι έπασχε σαν οργανισμός, είχε τεράστια προβλήματα και χρειαζόταν μια εξυγίανση, είναι μια πραγματικότητα. Αλλά δεν ξέρω αν αυτή ήταν όντως η κατάλληλη θεραπεία.

Ο τρόπος ήταν ξαφνικός και άγνωστος για τα ελληνικά δεδομένα. Κυρίως δημιούργησε έναν πανικό, ότι αν αυτή η μέθοδος από εδώ και πέρα εφαρμοζεται, πλέον δεν αφήνει περιθώρια ούτε διαλόγου, ούτε συζητήσεως, ούτε κατανόησεως κάποιων προβλημάτων. 

Κυκλοφορούν, βλέπω στο διαδίκτυο, λίστες με μεγάλα ημερομίσθια κάποιων δημοσιογράφων, αυτό σίγουρα δημιουργεί ένα αρνητικό κλίμα απέναντι στην ΕΡΤ, αλλά δεν είναι το σύνολο. Υπήρχαν μέσα εργαζόμενοι που παίρνανε έναν απλό μισθό, δεν πρέπει να λέμε υπερβολές, ούτε να κάνουμε γενικεύσεις.

Χρειάζεται πράγματι θεραπεία, χρειάζεται μια παρέμβαση η ΕΡΤ. Νομίζω ότι ακόμα και τώρα πρέπει να υπάρξει κάποιο περιθώριο συνεργασίας και συνενοήσεως, ώστε να γίνει δικαιότερη η κατάσταση και ναι μεν να γίνουν κάποιες διαρθρωτικές αλλαγές, χωρίς όμως αυτές να οδηγήσουν στην ανεργία ανθρώπους που ζούσαν από αυτό το μισθό.

Για τη διακοπή μετάδοσης της Θείας Λειτουργίας τονίζει:
Η Θεία Λειτουργία, όπως μεταδιδόταν σε όλη τη διασπορά, ήταν ο μόνος τρόπος και δρόμος, ώστε οι Έλληνες της διασποράς να έχουν θρησκευτική, γλωσσική και πολιτιστική σχέση με τη μητέρα πατρίδα.

Αυτό διακόπτεται τώρα με τη διακοπή της ΕΡΤ. Και νομίζω ότι πρέπει αμέσως να αποκατασταθεί.

Δεν μπορούμε να κόψουμε τον ομφάλιο λώρο στους Έλληνες Ορθοδόξους με τη μητέρα πατρίδα. Νομίζω ότι αυτή ήταν η σημαντικότερη και πρώτιστη προσφορά της ΕΡΤ, αυτή η εθνική δουλειά που έκανε.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top