GuidePedia

0

1
του Δημήτρη Πορφύρη για το "Αγιορείτικο βήμα" 

Οι εκδηλώσεις οργανώθηκαν επ΄ευκαιρία της Ημέρας της Σλαβικής γλώσσας και πολιτισμού και συμπεριελάμβαναν μια θεία λειτουργία στον καθεδρικό της Κοίμησης του Κρεμλίνουστη Μόσχα, λιτανεία με τον σταυρό στους δρόμους της πρωτεύουσας , δέηση στο μνημείο των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου των Θεσσαλονικέων επινοητών της σλαβικής γραφής.

Το βράδυ  πραγματοποιήθηκαν εκατοντάδες εκδηλώσεις με κορυφαίο γεγονός μια συναυλία στην Κόκκινη πλατεία με τη συμμετοχή 30 χορωδιών περιστοιχιζόμενων από 3.000 συμμετέχοντες που απέδωσαν θρησκευτικούς ύμνους αλλά και παραδοσιακούς χορούς.
Οι προκαθήμενοι της Ρωσίας και των Ιεροσολύμων προίστανται στους εορτασμούς. Είναι η πρώτη φορά που ο Πατριάρχης Ιερουσαλήμ και όλης της Παλαιστίνης Θεόφιλος ο 3ος(Γιαννόπουλος) πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη Ρωσία.  Στην προσφώνησή του ο πατριάρχης Μόσχας και πασών των Ρωσιών Κύριλλος τόνισε ότι « κάθε φορά που εορτάζουμε τη μνήμη των αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου θυμόμαστε τις ρίζες της πίστης μας.Ακριβώς γι αυτόν τον λόγο εκτιμούμε πολύ την παρουσία  εκπροσώπων των Ανατολικών πατριαρχείων που τους σεβόμαστε και τους αγαπάμε πολύ.

Με τον εκχριστιανισμό της η Ρωσία απέκτησε μια νέα οπτική του κόσμου στην οποία οι Άγιοι Τόποι είχαν πάντοτε μια εξέχουσα θέση.Με τα ιερά κείμενα οι πατέρες μας απέκτησαν ένα συναίσθημα τιμής για την Αγία Σιών,μητέρα όλων των εκκλησιών.» Η Ημέρα της Σλαβικής γλώσσας και Πολιτισμού καθιερώθηκε στις αρχές τις δεκαετία ςτου 1990.Από το 2010 το επίκεντρο των εορτασμών θα είναι η πρωτεύουσα.

Μια παράδοση καθιερώνεται.Μια λειτουργία με πανηγυρικές  κωδωνοκρουσίες και  λιτάνευση του Σταυρού κατά μήκος των τειχών του Κρεμλίνου προς το μνημείο των Αγίων φωτιστών των σλάβων Κυρίλλου και Μεθοδίου. «Στους Αγίους Τόπους τιμούμε κυρίως τους θεμελιωτές και αυτούς που συνέβαλαν καθοριστικά στην εδραίωση του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων τους βασιλείς Αγίους Κωσταντίνο και Ελένη.

Oι ΄Αγιοι Κύριλλος και Μεθόδιος είναι οι διάδοχοι και συνεχιστές του έργου τους και αισθάνομαι ιδιαίτερη συγκίνηση που παρευρίσκομαι αυτή τη μέρα εδώ μαζί σας» ανταπάντησε ο πατριάρχης Θεόφιλος. Σκηνές απαράμιλλης εκλησσιαστικής λαμπρότητας για την θριαμβεύουσα Εκκλησία στον αντίποδα της μαρτυρικής στρατευόμενης της αιμάσουσας εκκλησίας της Αντιοχείας και πάσης Ανατολής που οδυνάται,σπαράσσεται αλλά πολεμουμένη νικά.

1
1
1
1

Δημοσίευση σχολίου

 
Top