GuidePedia

0

15
Ανταπόκριση από Βρυξέλλες για το "Αγιορείτικο Βήμα"των Δ. Πορφύρη και Π.Σταφυλά
Ο γαλλόφωνος τύπος του Λιβάνου (L’ Orient-le Jour/26/05/13) και η αραβική έκδοση του France 24 ,αργά το βράδυ του Σαββάτου, μετέδωσαν ότι οι δυο ορθόδοξοι επίσκοποι Χαλεπίου, Παύλος Γιαζίζι και Γιοχάνα Ιμπραήμ, είναι καλά στην υγεία τους.

Η δήλωση προέρχεται από την Κωνσταντινούπολη και αποδίδεται στον υπεύθυνο της κυριότερης ομάδας της συριακής αντιπολίτευσης, επιτετραμένο του « Εθνικού Συνασπισμού » για την διεξαγωγή των ερευνών  της απαγωγής, κ. Αμπντούλ Αχάντ Στέιφο.

Ο  ίδιος διαβεβαίωσε ότι « η μόνη ασφαλής πληροφορία για εμάς είναι ότι εδώ και 2-3 μέρες, ένας γιατρός επισκέφθηκε τους δυο επισκόπους. Αυτοί είναι καλά » . Η ενημέρωση πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο σύσκεψης του « Εθνικού Συνασπισμού ». Υπογράμμισε ότι « οι προσπάθειες που κατέβαλε η Επιτροπή  για να έρθει σε μια άμεση τηλεφωνική επαφή μαζί τους , απέτυχε » και ότι έγινε αποδέκτης πολλών αντιφατικών πληροφοριών για την ταυτότητα των δραστών και τα επιδιωκόμενα λύτρα . Eρωτώμενος σχετικά με τα διάφορα πεδία ερευνών     διευκρίνησε ότι « αυτές οι απαγωγές, κάποιες φορές διαπράττονται από εγκληματικές συμμορίες, άλλοτε από το καθεστώς του Άσαντ     και άλλοτε-πρέπει να είμαστε ειλικρινείς- από Τάγματα του « Ελεύθερου Συριακού Στρατού »(FSA) που προβαίνουν σε ανάλογες απαγωγές για να απαιτήσουν ανταλλάγματα. »

« Oι δυο επίσκοποι είναι γνωστοί στη Συρία για την ανθρωπιστική τους δράση, για την υπεράσπιση της ειρηνικής συνύπαρξης ανάμεσα στις διαφορετικές θρησκευτικές ομάδες της συριακής κοινωνίας. Επιπλέον η απαγωγή τους είναι σημειολογική για τους χριστιανούς της Συρίας και της ευρύτερης περιοχής και γι αυτό το λόγο εμείς πραγματικά θέλουμε να ελευθερωθούν . »

To γαλλικό ειδησεογραφικό πρακτορείου AFP (γραφείο Κωνσταντινούπολης) είναι αυτό που μεταδίδει την αρχική ελπιδοφόρα είδηση. Στις 23/04/13 το ίδιο πρακτορείο (AFP) είχε διοχετεύσει ημέρα και τοπική ώρα απελευθέρωσης των επισκόπων και είχε θριαμβολογήσει για την έγκαιρη απελευθέρωσή τους 14 μόλις ώρες μετά το συμβάν, για να διαψευσθεί  αργότερα.

Ο  κ. Αμπντουλ Αχάντ Στέιφο, του οποίου τη δήλωση επικαλείται το AFP, στις 14/05/13, είχε παραχωρήσει συνέντευξη σε ελληνικό  διαδικτυακό μέσο ως μέλος Δ.Σ.  της Σαριακής αντιπολίτευσης (ως Abdulahad Astepho). Είχε και τότε επαναλάβει ότι δεν είχε άμεση τηλεφωνική επαφή με τους απαχθέντες αλλά διαβεβαίωσε ότι αυτοί ήταν καλά τουλάχιστον ως το πρωί της ίδιας μέρας. Αναφερόμενος στους απαγωγείς είχε δηλώσει ότι « Ξέρουμε τι θέλουν... » χωρίς όμως να το προσδιορίσει. Σε ερώτηση του δημοσιογράφου ποιά είναι τα σχέδια τους για το χριστιανικό πληθυσμό, σε περίπτωση ανάληψης της διακυβέρνησης της χώρας, ο κ. Στέιφο υπήρξε απόλυτα σαφής : 

« Η λύση έρχεται με την ενεργή συμμετοχή σε αυτήν την Επανάσταση , για να εγγυηθούμε το μέλλον όλων και ειδικά των χριστιανών. Η λύση είναι να μείνουν σε αυτή τη χώρα και να συμμετέχουν ενεργά στην αλλαγή του καθεστώτος. »

Οι απαγωγές που διαπράτονται εν μέσω κρίσης στο συριακό έδαφος,-κάποιοι μιλούν για χιλιάδες- συνήθως αποβλέπουν σε χρηματικά ανταλλάγματα αλλά και σε ανταλλαγές κρατουμένων. Ο κ. Στέιφο που δήλωσε γνώστης των απαιτήσεων των απαγωγέων, δεν μας τις κοινοποίησε αλλά ενδεχομένως τις υπονόησε : Μήπως για την περίπτωση αυτών των  απαχθέντων, το τίμημα που πρέπει να καταβάλλουν οι δυο χριστιανικές κοινότητες, είναι δυσβάσταχτο έως αδιαννόητο;

Μήπως απαιτείται η μαζική προσχώρηση των χριστιανών  στις τάξεις των ενόπλων αντικυβερνητικών ανταρτών με ό,τι αυτό συνεπάγεται ; H λύση που προτείνει ως μόνη δυνατή για το πρόβλημα  της χριστιανικής μειονότητας , είναι η ίδια και για την υπόθεση της απαγωγής των επισκόπων  ;

alt
Ο Επίσκοπος Χαλεπίου Βερροίας και Αλεξανδρέτας Παύλος σε φωτο του France 24
alt
Ο κ. Στέιφο

Δημοσίευση σχολίου

 
Top