GuidePedia

0
1
Του Μανώλη Κείου

Απαλλαγή της Εκκλησίας από τις προβλέψεις του λεγόμενου αντιρατσιστικού νόμου παραδέχθηκε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Σίμος Κεδίκογλου σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στον Alpha 9.89.

Συγκεκριμένα απαντώντας σε ερώτηση “Γιατί απαλλάσσεται η Εκκλησία” αφού πρώτα είπε πως δεν υπάρχει ρητή αναφοράκατόπιν και μετά την παρατήρηση του δημοσιογράφου πως υπάρχει, δήλωσε ότι: “Ίσως να οφείλεται στο ότι ορισμένα αποσπάσματα του Ευαγγελίου, με μια πολύ στενή θεώρηση, ίσως θα μπορούσαν να θεωρηθούν. Το «απελθέτω η ψυχή μου μετά των αλλοφύλων» μπορεί να θεωρηθεί ρατσιστικό.” 
Επίσης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ομολόγησε πως δεν πίστευε στα αυτιά του όταν άκουσε τα λεγόμενα της κας Ρεπούση περί του χορού του Ζαλόγγου και δήλωσε με πολλές δόσεις ειρωνείας: Εδώ που έχουμε φτάσει ελπίζω να συνέβη η επανάσταση του 1821, γιατί εδώ έχουμε αρχίσει να αμφισβητούμε τα πάντα.


Ακολουθούν αναλυτικά οι διάλογοι:



Για το αντιρατσιστικό

ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Κεδίκογλου στο νομοσχέδιο το αρχικό το οποίο απεσύρθη και αυτό στο οποίο έρχεται, θέλω να σας κάνω ευθέως την ερώτηση, ποιους φοβάστε; Διότι απ` ό,τι διαβάζω, από την πρόταση της Ν.Δ. λείπει η ρητή αναφορά της επιβολής της στέρησης πολιτικών δικαιωμάτων σε όσους καταδικάζονται για ρατσιστική βία, ενώ ταυτόχρονα απαλλάσσει από κάθε νομική ευθύνη τα όργανα του κράτους και την Εκκλησία. Φοβάστε την Εκκλησία και τους ισχυρούς τους οποίους απαλλάσσετε από κάθε ευθύνη;

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Τα όργανα του κράτους δεν είναι οι ισχυροί. Είναι είτε οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι των πολιτών, είτε εκείνοι που διορίζονται.

ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί τους απαλλάσσετε όμως;

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Γιατί εκεί μπορεί να υπάρξουν νομικές επιπλοκές. Θα συζητηθούν όλα εκτενώς στη Βουλή.

ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Την Εκκλησία γιατί την απαλλάσσετε;

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Δεν υπάρχει ρητή αναφορά, εξ όσων γνωρίζω.

ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Βεβαίως. Απαλλάσσονται από ποινικές ευθύνες τα ΝΠΔΔ όπως και η Εκκλησία.

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Ίσως να οφείλεται στο ότι ορισμένα αποσπάσματα του Ευαγγελίου, με μια πολύ στενή θεώρηση, ίσως θα μπορούσαν να θεωρηθούν. Το «απελθέτω η ψυχή μου μετά των αλλοφύλων» μπορεί να θεωρηθεί ρατσιστικό.

ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Μα, έλεος, έλεος κύριε Εκπρόσωπε.

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Σας λέω ότι εδώ έφθασαν την Κική Δημουλά να τη θεωρήσουν ορισμένοι ακτιβιστές της Αριστεράς ρατσίστρια. Ποια; Την Κική Δημουλά, γιατί είπε το αυτονόητο, ότι συγνώμη, η γειτονιά μου έχει γεμίσει ξένους. Και θέλω εδώ να σημειώσω ότι η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχει μια δυστυχή ιδιαιτερότητα: Το μαζικό κύμα λαθρομετανάστευσης που δέχθηκε η Ελλάδα, δεν έχει ανάλογό του σε καμία άλλη χώρα.

ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Και εσείς το αντιμετωπίζετε με light νομοσχέδιο, για να χρησιμοποιήσω δημοσιογραφικούς όρους.

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Δεν είναι καθόλου light. Και θέλω να σας πω κάτι ότι επειδή η οικογένειά μου έχει δυστυχώς πληρώσει τίμημα για το ναζισμό -ο παππούς μου ο Γιώργος Διαμαντόπουλος ήταν επί ένα και πλέον χρόνο στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Μπέργκεν Μπέλσεν- δεν δέχομαι από κανέναν να μου κάνει μαθήματα. Εμείς ξέρουμε πώς αντιμετωπίζεται ο ναζισμός και αυτός είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος.

ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Δηλαδή ποιος;

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Δεν πρέπει να «θυματοποιηθεί», να φανεί ότι θυματοποιείται η «Χρυσή Αυγή». Πρέπει να υπάρξει by the book. Βάσει του νόμου, συγκεκριμένες πράξεις κολάζονται. Έχουμε επαρκέστατο νομικό οπλοστάσιο και είναι θέμα εφαρμογής αυτών των διατάξεων. Με τη συμπλήρωση των αναφορών στο Ολοκαύτωμα, στις γενοκτονίες των Ποντίων, των Αρμενίων, των Μικρασιατών, γιατί και εκεί η οικογένειά μου έχει το δυστυχές προνόμιο να έχει πληρώσει φόρο αίματος. Κατάγομαι από τη Μικρά Ασία. Από την 11μελή οικογένεια του παππού μου επέζησαν μόνο δύο.


Για δηλώσεις Ρεπούση

ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Δηλώσεις ότι μπορεί η γενοκτονία των Ποντίων να μην έγινε ποτέ, τις καταδικάζετε;

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Εξ όσων γνωρίζω, αυτό έχει αναιρεθεί. Αλλά, συγνώμη, αν από την 11μελή οικογένεια ξεκληρίστηκαν οι εννιά, τι πρέπει να γίνει για να θεωρηθεί γενοκτονία; Να σκοτωθούν και οι 11;

ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Άρα, λοιπόν, όχι τις καταδικάζετε, τις αποδοκιμάζετε τέτοιες δηλώσεις.

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Δυστυχώς είναι η ματωμένη ιστορία του ελληνισμού της Μικράς Ασίας και μέσα σε αυτόν ήταν και η οικογένειά μου.

ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Επιμένω ότι το νομοσχέδιο και δεν θέλω ούτε να τσακωθώ μαζί σας, ούτε να σας ιντριγκάρω, είναι light. Η Εκκλησία εκτός…

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Δεν είναι καθόλου light σε ό,τι αφορά τις ποινές και σας καλώ να συγκρίνετε με τις άλλες προτάσεις, είναι πολύ βαρύτερες οι ποινές.


(...)


ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Επειδή σχολιάζετε τα πάντα και πριν από λίγο – από εκεί πιάνομαι ως αφορμή είπατε κάτι πολύ σοβαρό για τη γενοκτονία των Ποντίων, που έχετε και οικογενειακό βίωμα- η κυρία Ρεπούση χθες ανέφερε για το χορό του Ζαλόγγου. Η κυρία Ρεπούση είναι μέλος του κυβερνητικού σχήματος ως βουλευτής της ΔΗΜ.ΑΡ…

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Επειδή τα έχει ανακαλέσει… Έβλεπα πριν από λίγο στο διαδίκτυο, ότι ισχυρίζεται ότι δεν έχει πει τίποτα για το χορό του Ζαλόγγου..

ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Στο Mega βγήκε.

ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Σε εμάς τα είπε κύριε Κεδίκογλου. Σε εμάς τα είπε στον κύριο Χαριτάτο και βεβαίως κάθε…

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Τι να σας πω… με όλα αυτά που ακούω, συγγνώμη με αρκετή δόση ειρωνείας θα πω, ελπίζω να συνέβη η επανάσταση του 1821.

ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Τουλάχιστον αυτή να συνέβη δηλαδή, έτσι;

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Ε, ναι, δηλαδή εδώ που έχουμε φτάσει ελπίζω να συνέβη η επανάσταση του 1821, γιατί εδώ έχουμε αρχίσει να αμφισβητούμε τα πάντα.

ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Όταν ακούσατε από την κυρία Ρεπούση ότι ο χορός του Ζαλόγγου είναι ένας μύθος, η πρώτη σας σκέψη ποια ήταν;

ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Γέλασε ο άνθρωπος. Τι να πει;

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Δεν το πίστευα. 

Δημοσίευση σχολίου

 
Top