GuidePedia

0

Μία ακόμα αρνητική εξέλιξη στην κυπριακή οικονομική κρίση σημειώθηκε σήμερα, καθώς η Κύπρος προχωρεί σε πώληση μεγάλου μέρους των αποθεμάτων της σε χρυσό. Συγκεκριμένα, η Κύπρος συμφώνησε να πωλήσει αποθέματα χρυσού για να εξασφαλίσει περίπου 400 εκατ. ευρώ ώστε να καλύψει μέρος της δικής της συνεισφοράς στη δανειακή σύμβαση που έχει συνάψει με τους διεθνείς πιστωτές, όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο έγγραφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Στο έγγραφο του Reuters αναφέρονται τα αποθέματα χρυσού που θα πωληθούν ως "πλεονάζοντα", αλλά αναρωτιέται κανείς πόσο "πλεονάζει" στην Κύπρο ο χρυσός, τη στιγμή που τα περισσότερα κράτη αυξάνουν σταθερά τα αποθέματά τους λόγω της γεωπολιτικής και νομισματικής αστάθειας που επικρατεί. Και πόσο "περιττά" μπορούν να είναι τα αποθέματα χρυσού για μια χώρα που δεν αποκλείεται να χρειαστεί μεθαύριο να εκδώσει δικό της νόμισμα - για να μη μιλήσουμε καν για πιθανά προβλήματα με την Τουρκία.

Στο κείμενο διατυπώνεται επίσης η εκτίμηση ότι η Κύπρος θα εξασφαλίσει περίπου 10,6 δισ. ευρώ από τη διαδικασία εκκαθάρισης της Λαϊκής Τράπεζας και την επιβολή φορολόγησης σε μετόχους, ομολογιούχους και αποταμιευτές με ανασφάλιστες καταθέσεις στην Τράπεζα Κύπρου. Η Κομισιόν προβλέπει επίσης ότι η Κύπρος θα εξασφαλίσει επιπλέον 600 εκατ. ευρώ μέσα σε τρία χρόνια από την αύξηση του φόρου επί του τζίρου των επιχειρήσεων και επί των κερδών των χρηματοοικονομικών τοποθετήσεων. Βέβαια την ακρίβεια τέτοιων εκτιμήσεων την ξέρουμε πολύ καλά στην Ελλάδα... Και είναι απορίας άξιο πώς αναμένονται αυξημένα φορολογικά έσοδα από μια οικονομία ρημαγμένη, και μάλιστα ακριβώς από τον χρηματοπιστωτικό τομέα της που υπέστη το μεγαλύτερο πλήγμα.

Επί του συνόλου των κυπριακών χρηματοδοτικών αναγκών των 23 δισ. ευρώ μεταξύ του δεύτερου τριμήνου του 2013 και του πρώτου τριμήνου του 2016, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας προβλέπεται να δώσει εννέα δισ. ευρώ, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο το ένα δισ. ευρώ και η ίδια η κυπριακή κυβέρνηση να εξασφαλίσει από την πλευρά της τα 13 δισ. ευρώ, σύμφωνα με το ίδιο έγγραφο που προετοίμασε η Επιτροπή.

Ακόμη το έγγραφο αναφέρει ότι η οικονομία της Κύπρου θα συρρικνωθεί φέτος κατά 8,7% και θα συνεχίσει να συρρικνώνεται το 2014 ώσπου να επανέλθει σε οριακή ανάπτυξη (+1,1%) το 2015.

Την ίδια ώρα το χρέος - κατά τις προβλέψεις του εγγράφου — θα φτάσει στο 126% του ΑΕΠ, πριν μειωθεί στο 104% το 2020. Φέτος το δημοσιονομικό έλλειμμα της Κύπρου θα είναι στο 6% του ΑΕΠ, το 2014 αναμένεται να φτάσει στο 7,9%, το 2015 στο 5,7% και το 2016 το 2,5%.

Με στοιχεία από ΑΜΠΕ, Ναυτεμπορική

Δημοσίευση σχολίου

 
Top