GuidePedia

0

«Έτος Κ.Π. Καβάφη» ανακήρυξε το 2013 το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού (ΥΠΑΙΘΠΑ), τιμώντας την επέτειο των 150 χρόνων από τη γέννηση του μεγάλου Έλληνα Αλεξανδρινού ποιητή, Κωνσταντίνου Καβάφη.

Ταυτόχρονα συστήθηκε Επιστημονική – Οργανωτική Επιτροπή με πρόεδρο τον Νάσο Βαγενά, καθηγητή Πανεπιστημίου Αθηνών, ποιητή, δοκιμιογράφο και κριτικό, η οποία απηύθυνε ανοιχτή πρόσκληση σε πολιτιστικούς φορείς, πανεπιστημιακά τμήματα και καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, προκειμένου να υποβάλουν αιτήσεις για εκδηλώσεις στο πλαίσιο του έτους Καβάφη.

Η Επιτροπή αφού ολοκλήρωσε το έργο της και αξιολόγησε τις προτάσεις, πρότεινε 45 εκδηλώσεις για το 2013, οι οποίες θα λάβουν χώρα στην Ελλάδα, την Αλεξάνδρεια, το Παρίσι, την Ιταλία, την Αγγλία και σε άλλες χώρες.

Παράλληλα, προγραμματίζεται από την Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO ειδική εκδήλωση στο Παρίσι στην έδρα της UNESCO, για να τιμηθεί ο μεγάλος Έλληνας ποιητής.

Επίσης, στη 10η Διεθνή έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης, η οποία θα πραγματοποιηθεί από τις 16 έως τις 19 Μαΐου, θα υπάρχει θεματικό περίπτερο το οποίο σχεδιάστηκε για τον Αλεξανδρινό ποιητή Κ.Π. Καβάφη στο πλαίσιο ειδικού αφιερώματος που έχει προγραμματιστεί. Για τις ανάγκες του αφιερώματος αυτού έχει κληθεί ο Δρ Χάμντι Ιμπραχήμ, πρ. αντιπρύτανης του Πανεπιστήμιου του Καΐρου και βραβευμένος με το κρατικό βραβείο λογοτεχνίας, ο οποίος θα απευθύνει ομιλία με θέμα «Οι μεταφράσεις του Κων/νου Καβάφη στην αραβική γλώσσα».

Τέλος, με την ενθάρρυνση της Γενικής Γραμματείας Πολιτισμού θα οργανωθούν στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη αλλά και σε πόλεις της περιφέρειας εκδηλώσεις για τον εορτασμό της επετείου αυτής, με πρωτοβουλία πολιτών και πολιτιστικών φορέων.http://www.protothema.gr

Δημοσίευση σχολίου

 
Top