GuidePedia

0
Η Φρουρά της μαρτυρικής πόλεως, μετά από έναν ολόκληρο χρόνο σκληρής πολιορκίας, από τους στρατούς του Κιουταχή αρχικά και του Ιμπραήμ στη συνέχεια, αλλά και από τον τουρκικό στόλο, αποφάσισε την ηρωική Έξοδο για το βράδυ του Σαββάτου του Αγίου Λαζάρου και ξημερώματα της Κυριακής των Βαΐων (10-11 Απριλίου 1825)! Πρωταγωνιστής των Ελευθέρων Πολιορκημένων ο γενναίος Μητροπολίτης Ρωγών Ιωσήφ, ο οποίος εκτός του ότι ενίσχυσε ηθικά όλο αυτόν τον καιρό τους έγκλειστους και κουβαλούσε με τα χέρια του πέτρες και χώματα για να χτιστούν τα τείχη που γκρέμιζε το τουρκικό πυροβολικό, συνέταξε και το Σχέδιο Εξόδου, που δυστυχώς προδόθηκε! 
Χθες στο Μεσολόγγι έγινε η αναπαράσταση μάλιστα της ανατίναξης του Καψάλη!
Ανάμεσά στους γενναίους εκείνους ήταν και ο Ελβετός Φιλέλληνας Ιωάννης Ιάκωβος Μάγιερ, ο οποίος εξέδιδε την Εφημερίδα "Ελληνικά Χρονικά" στο Μεσολόγγι και βρήκε το υψηλότερο νόημα της ζωής του κοντά στον τόσο δίκαιο και μεγάλο Αγώνα των Ελλήνων, που είχαν σηκώσει τα όπλα ενάντια στη γιγάντια Οθωμανική Αυτοκρατορία που έτρεμε δύση και ανατολή, Ευρώπη και Ρωσία! Ο Μάγιερ παντρεύτηκε Ελληνίδα και βαπτίστηκε Χριστιανός Ορθόδοξος, δίνοντας όλη την καρδιά, την ψυχή και τη ζωή του, τη γυναίκα και τα δύο παιδιά του για την Ελλάδα και το Ιερό του Έθνους Μεσολόγγι!
Κατά την ηρωική Έξοδο που συγκίνησε ολόκληρο τον κόσμο, χιλιάδες σφαγιάστηκαν ή αιχμαλωτίστηκαν και μονάχα 1.500 κατάφεραν να περάσουν και να σωθούν! Σώζοντας μαζί την σπάνια ιστορία! Το θρυλικό ΕΠΟΣ του Μεσολογγιού!
ΑΘΑΝΑΤΟΙ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top