GuidePedia

0



ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ
Sertem στα Λατινικά σημαίνει επτά.Όλοι οι μήνες του χρόνου είναι επηρεασμένοι απο το Ρωμαικό Ημερολόγιο το οποίο εισήχθη επί Ιουλίου Καίσαρα το 46 π.Χ,απο τον Αστρονόμο Σωσιγένη τον Αλεξανδρινό.Πρώτος Μήνας του χρόνου ήταν ο Μάρτιος -ο λεγόμενος Πρίμους- οπότε ο Σεπτέμβριος ήταν ο Έβδομος μήνας του Χρόνου.

Ο Σεπτέμβριος καθιερώθηκε ως πρώτος μήνας του Εκκλησιαστικού Έτους επειδή ο Ιανουάριος ήταν συνδεδεμένος με Ειδωλο-λατρικές Τελετές. Όταν αυτές περιορίσθηκαν η Εκκλησία μας ανέχθηκε τον Ιανουάριο σαν πρώτο μήνα του Κοσμικού Έτους και κρά-τησε τον Σεπτέμβριο ως πρώτο μήνα του Εκκλησιαστικού Έτους.

Η Εκκλησία μας μας την Πρώτη Σεπτεμβρίου ζητά απο τον Θεό εφορία των καρπών της γης,βροχές,αέρες κατάλληλους κ.λ και το Οικουμενικό Πατριαρχείο καθιέρωσε την 1η Σεπτεμβρίου ημέρα προσευχής για την Προστασία του φυσικού Περιβάλλοντος. Όταν λέμε η διαβάζουμε Αρχή της Ινδίκτου αναφερόμαστε στην παλαιά συνήθεια των Ρωμαίων να επιβάλλουν φόρο για την διατήρηση του Στρατού,τον οποίον όφειλαν να πληρώνουν κάθε χρονο οι υπήκοοι ανά δεκαπέντε χρόνια.Ο φόρος αυτός ονομαζόταν Indictio που σημαίνει ορισμός.

Ο Σεπτέμβριος περιέχει 30 ημέρες και οι κυριότερες Εορτές του είναι Η Γέννηση της Παναγίας (8) και Η Ύψωση του Τιμίου Σταυρού(14).
ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ
Με δεδομένο ότι ο πρώτος μήνας του Ρωμαικού Ημερολογίου ήταν ο Μάρτιος (Πρίμους) ο Οκτώβριος ήταν ο  Octo δηλ. ο όγδοος .Ο Οκτώβριος περιέχει 31 ημέρες και οι κυριώτερες Εορτές του είναι του Αγίου Δημητρίου (26) και της Αγίας Σκέπης - Νικητήρια 28ης Οκτωβρίου 1940(28).

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 
Novem στα Λατινικά σημαίνει ένατος.Ο Νοέμβριος είναι ο ένατος μήνας του Ρωμαικού Ημερολογίου με πρώτο τον Μάρτιο και οι κυριώτερες Εορτές του είναι Τα Εισόδια της Παναγίας (21),Της Αγίας Αικατερίνης (25) και του Αποστόλου Ανδρέα(30).
ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ

Decem στα Λατινικά σημαίνει δέκατος .Ο Δεκέμβριος λοιπόν είναι ο δέκατος μήνας του Ρωμαικού ημερολογίου με 31 ημέρες και με κυριότερες εορτές του Αγίου Νικολάου (6) του Αγίου Σπυρίδωνος (12) και τα Χριστούγεννα(25).

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ

Ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Νουμά ονόμασε Ιανουάριο τον μήνα αυτόν είς τιμήν του θεού Ιανού ο οποίος εικονιζόταν άλλοτε με δύο πρόσωπα, γεροντικό (ο απερχόμενος χρόνος) και νεανικό (ο αρχόμενος),άλλοτε με τέσσερις μορφές (4 εποχές), άλλοτε κρατώντας ένα κλειδί που συμβόλιζε την αρχή του χρόνου και άλλοτε να κρατά στο δεξί χέρι το στοιχείο Τ και στο αριστερό τα στοιχεία ΞΕ (οι 365 ημέρες).

       Ο Λογγίνος ο Γραμματικός τον ονόμαζε αιωνοάριο δηλ.Αιώνιο Πατέρα.Περιέχει 31 ημέρες και οι κυριότερες Εορτές του είναι του Αγίου Βασιλείου (1)Των Θεοφανείων (6) του Αγίου Αθανασίου (18) και των Τριών Ιεραρχών(30).

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ

Fedruare στα Λατινικά σημαίνει κάθαρση .Οι Ρωμαίοι λοιπόν τον μήνα αυτόν καθάριζαν τις πόλεις και τους αγρούς.Το Ιουλιανό Ημερολόγιο του αφήρεσε μία ημέρα απο 30 σε 29 και επι Αυγούστου Καίσαρος του αφερέθηκε άλλη μία η οποία προστέθηκε στον Μήνα Άυγουστο εις τιμήν του Αυτοκράτορα.

Όταν περιέχει 29 ημέρες ονομάζεται (και ο χρόνος ολόκληρος) Δίσεκτος.Οι κυριότερες Εορτές του είναι της Υπαπαντής (2) και του Αγίου Χαραλάμπους(10).

ΜΑΡΤΙΟΣ

Σύμφωνα με το Βιβλίο της Γενέσεως τον μήνα Μάρτιο έγινε η Δημιουργία του ανθρώπου και όλης της κτίσεως.Επίσης τον μήνα αυτόν έγινε η Διάβαση της Ερυθράς Θάλασσας,ο Ευαγγελισμός της Παρθένου,το Πάθος και η Ανάσταση του Κυρίου.Οι Λατίνοι τον θεωρούσαν πρώτο μήνα του χρόνου (Πρίμους)ως αρτίο και τέλειο σε σχέση με τον Φεβρουάριο που ήταν ατελής και ακρωτηριασμένος.Περιέχει 31 ημέρες και η κυριότερη Εορτή είναι του Ευαγγελισμού.

ΑΠΡΙΛΙΟΣ 

Ονομάσθηκε έτσι εκ του Λατινικού Aprilis το οποίο προέρχεται απο το ρ.Aperire δηλ.ανοίγειν που σημαίνει ανοίγουν τα λουλούδια.Η 1η και η 20η ήταν αφιερωμένες στην θεά Αφροδίτη και άνοιγαν και έπιναν  το παλαιό κρασί.Η κυριότερη Εορτή του μήνα είναι του Αγίου Γεωργίου(23).

ΜΑΙΟΣ

Magnus στα Λατινικά σημαίνει μέγας.Πραγματικά οι ώρες των ημερών του Μαίου είναι μεγαλύτερες. Αρχίζη η Άνοιξη.Οι Άρχοντες των Ρωμαίων τον μήνα αυτόν έκαναν του Γάμους των.Εις τιμήν της μητέρας του Ερμή Μαίας(Λατινικά Maias)έκαναν θυσίες την 1η Μαίου.Ενώ απο 28 Απριλίου μέχρι 2 Μαίου τιμούσαν την  Φλώρα θεά της ανθοφορίας. Περιέχει 31 ημέρες και η κυριότερη Εορτή του είναι  του Αγίου Κωνσταντίνου(21).

ΙΟΥΝΙΟΣ

Απο το Λατινικό Giouno .Oι Αρχαίοι Ρωμαίοι τιμούσαν την θεά Ήρα.Περιέχει 30 ημέρες και οι κυριότερη Εορτή είναι των Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου(30).

ΙΟΥΛΙΟΣ

Τον μήνα αυτόν γεννήθηκε ο Αυτοκράτορας Ιούλιος Καίσαρας και προς τιμήν του ονομάσθηκε ο πέμπτος μήνας του χρόνου (με πρώτον τον Μάρτιο σύμφωνα με το Ρωμαικό Ημερολόγιο) Ιούλιος .Παλαιότερα ονομαζόταν Κυιντήλιος.

     Περιέχει 31 ημέρες και οι κυριότερες Εορτές του είναι του Προφήτου Ηλία(20) και της Αγίας Παρασκευής(26).

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ

Ο μήνας Sextilios ονομάσθηκε το 27 π.Χ απο την Ρωμαική Σύγκλητο Αύγουστος που σημαίνει σεβαστός εις τιμήν του Αυτοκράτορα Οκταβιανού.
Περιέχει 31ημέρες και η κυριότερη Εορτή του είναι της Κοιμήσεως της Παναγίας μας (15).

Δημοσίευση σχολίου

 
Top